Zuurdesembrood gevuld met allerlei lekkers.
- Marilène Loendersloot
- 26 jul
- 3 minuten om te lezen
Voor bij een heerlijke soep of voor op de borrel plank, maar ook gewoon zo. Van zuurdesembrood gevuld met allerlei lekkers kunnen wij zo genieten. Het hoeft overigens niet eens een hartig brood te zijn. Je kunt lekker creatief zijn en met alles variëren. Daarom is dit eigenlijk weer een soort basisrecept. Helemaal als je het bakken met zuurdesem onder de knie hebt, is dit het proberen waard.
Voor dit recept kun je het zuurdesembrood recept gebruiken van de blog. Dat recept vindt je hier. Mocht je liever niet bakken met zuurdesem, dan kun je ook gewoon deeg gebruiken. Het recept voor een gewoon brood kun je hier vinden.
Wat heb je nodig voor een hartig brood met pesto, kaas en ham/salami?
Deeg voor één brood
125 gram kaas
50 gram spek, (runder)salami, ham of kipfilet
65 gram pesto
Extra bloem
Welk keukengerei heb je nodig?
Dutch/French oven
Hoe maak je het brood?
Haal het gerezen deeg uit de kom en strek dit uit tot een vierkant. Je rekt het deeg als het ware helemaal op en legt het plat op het aanrecht. Zorgt ervoor dat het aanrecht bestrooid is met (rijst)bloem om te voorkomen dat het deeg teveel gaat plakken.
Verdeel de pesto met een lepel over het deeg heen. Smeer de pesto goed uit over het hele deeg.
Rasp de kaas of snijd deze in kleine blokjes. Snijd ook de vleeswaren naar keuze in kleine stukjes. Verdeel dit hierna over het deeg met de pesto.
Rol het deeg op. Dit kan een beetje een rommeltje worden. Let daarom op dat je het deeg niet te strak vormt. Ik zorg ervoor dat het deeg goed opgerold en als het ware in elkaar gevouwen is en houd daarbij rekening met dat er niet teveel van de inhoud uit het deeg komt.
Leg de gevormde bol deeg met vulling in de koelkast totdat je het wilt gaan afbakken. Ik doe dit meestal wel voor minstens een uur, zodat het deeg wat steviger wordt.
Een uur voordat je het brood wilt afbakken, verwarm je de oven met een Dutch/French oven met deksel erin voor op 250 °C.
Als je het brood wilt gaan afbakken, haal je het deeg uit de koelkast. Leg het op een bakpapiertje en snijd het deeg in. Doe het deeg in de Dutch/French oven en doe de deksel weer op de pan. Bak het brood voor zo'n 30 minuten af. Hierna haal je de deksel van de Dutch/French oven en verlaag je de temperatuur van de oven naar 220 °C. Bak het brood tot het mooi goudbruin is geworden. Dit zal nog ongeveer een minuut of 10 duren.
Laat het brood minstens een uur afkoelen en dan kun je er heerlijk van genieten. Eet smakelijk!
Tips
Mocht je geen zuurdesemdeeg gebruiken, maar gewoon brooddeeg, dan kun je het brood alsnog afbakken in een Dutch/French oven. Voor extra instructies kunnen jullie de andere broodbak-blogs lezen.
Vul je brood ook eens met (gewelde) rozijnen of ruwe rietsuiker en kaneel. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor roomkaas en gedroogde aardbeien of frambozen. Of chocolade. De keuze is reuze. Een lekkere laag roomboter erop en smullen maar.
In plaats van kaas, pesto en ham/salami, kun je ook zongedroogde tomaten, pijnboompitten, noten en zaden of wat dan ook toevoegen. Ook als het gaat om hartige broden is de keuze reuze.


.png)