top of page
 • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Gemakkelijk breekbrood.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Brood bij de maaltijd, de borrel of gewoon zomaar. Het is altijd lekker. En als ik een breekbrood wil, dan koop ik meestal gewoon een afbakbrood uit de supermarkt. Maar toen dacht ik, zo moeilijk kan het zelf maken ervan niet zijn. En dus ben ik gaan proberen om zelf een breekbrood te maken. Zo weet ik precies wat er in het brood zit en kan ik mijn eigen draai eraan geven. Bij het maken van het brood kreeg ik alweer een paar ideeën over hoe je dit breekbrood zou kunnen opleuken of anders zou kunnen maken. Inmiddels staat het deeg voor het brood voor de tweede keer te rijzen en hoop ik echt dat het brood, zoals ik het in gedachten heb lukt. Graag deel ik met jullie wat ik heb gedaan.


Voor het bakken van dit brood heb ik in principe mijn basisrecept voor brood gebruikt. Dit recept heb ik een poosje geleden al eens op de blog gedeeld. Maar om het brood iets zachter te maken, en omdat ik tarwemeel had gekocht wat ik graag wilde gebruiken, heb ik het ietsje aangepast. Wat betreft het gebruiken van meel of bloem kun je ook weer van alles kiezen. Wil je meer hierover weten, dan wijs ik je graag op de blogs met het recept voor de pannenkoekjes en het brood. Ik deel nu graag met jullie wat ik heb gekozen en gedaan.Wat heb je allemaal nodig?

 • 400 gram tarwemeel

 • 100 gram tarwebloem

 • 10 gram zout

 • 6 gram gist

 • 30 ml olijfolie (en nog wat extra)

 • 295 ml lauwwarm water

 • 1 eidooier

 • Sesamzaad

 • Maanzaad

 • Havermout

Wat voor keukengerei heb je nodig?

 • Een mengkom (als je er twee hebt, is dit super handig)

 • Een houten lepel of deeggarde

 • Elektronische keukenweegschaal

 • Bakplaat met eventueel bakpapier

Hoe bak je het brood?

 • Doe het meel en de bloem in een kom. Voeg hieraan het zout en de gist toe.

 • Voeg hierna de olijfolie en het water toe. Roer het mengsel goed door met de houten lepel of deeggarde. Kneed het deeg hierna een minuutje of 5. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken. Het deeg voelt als het goed is lekker zacht aan. Een beetje klef als het ware, maar niet plakkerig.

 • Maak een bolletje van het deeg en doe dit in een schone, ingevette kom. Smeer het deeg nog even in met wat olijfolie. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg zo'n drie kwartier rijzen.

 • Na driekwartier ga je het deeg opnieuw kneden. Doe dit weer voor ongeveer 5 minuten. Hierna leg je het deeg nog even terug in de kom. Dek de kom weer af met de vochtige theedoek en laat het deeg weer drie kwartier rijzen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 °C.

 • Nadat je brood voor de tweede keer is gerezen, kun je het gaan vormen. Maak kleine balletjes van het deeg. Let erop dat ze ongeveer even groot zijn. Hierna smeer je de bovenkant van een bolletje in met wat eigeel en dip je deze in de garnering die je hebt gekozen. In mijn geval dus de sesamzaad, havermout en zadenmix. Helaas was het maanzaad op in de supermarkt, maar dit is natuurlijk ook erg lekker. Je kunt uiteraard ook wat bolletjes alleen maar insmeren met het eigeel en geen zaden erop doen.

 • Nadat alle bolletjes zijn ingesmeerd en gedipt in je favoriete garnering, plak je ze aan elkaar. Leg de bolletjes gelijk goed op de bakplaat. Ik heb een soort rondje gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook een krans of wat voor vormpje dan ook maken. Gebruik hiervoor eventueel wat water, zodat de bolletjes goed aan elkaar blijven plakken.

 • Bak het brood voor ongeveer 25 á 30 minuten. En eetsmakelijk!


Serveer het brood bij de maaltijd met bijvoorbeeld een heerlijk soepje erbij. Of gebruik het voor bij de borrel. Heerlijk op een borrelplank met allemaal worstjes en kaasjes erbij. Klinkt goed, toch?!


En zoals ik al schreef, kreeg ik nog wat ideeën toen ik dit brood aan het maken was. Deze wil ik ook nog even met jullie delen:

 • Hoe lekker zou het zijn om het brood, een paar minuutjes voordat het uit de oven moet, nog even te besprenkelen met kaas? Of om er nog even serranoham of salami en kaas tussen te stoppen?

 • Ik dacht ook aan het maken van een brood met knoflook en rozemarijn. Laat hiervoor de rozemarijn en fijn gesneden knoflook even in de olijfolie trekken en besmeer het brood voordat het in de oven gaat met dit mengsel. Net als bij een focaccia bijvoorbeeld.

 • Je kunt natuurlijk ook een gedeelte met alleen tarwebloem (witbloem) maken en een gedeelte met alleen tarwe-, spelt- of welke soort bloem dan ook. Op die manier krijg je een breekbrood met twee soorten brood. Wit en bruin.

Zoals jullie hebben gelezen, kun je ook met dit recept weer alle kanten op. Ik denk dat ik hier in totaal zo'n 35 á 40 minuutjes mee bezig ben geweest. Als ik de tijd voor het rijzen en opruimen dan natuurlijk niet meereken. En ik vond het ook nog eens super leuk om te doen! Gelukkig is het recept ook geworden zoals ik had gehoopt en daarom ga ik dit zeker maken voor de feestdagen. Hopelijk zijn jullie net zo enthousiast als ik! Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie creaties! Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!
187 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page