Zuurdesemwafels.
- Marilène Loendersloot
- 15 minuten geleden
- 2 minuten om te lezen
Zachte, luchtige wafels met zuurdesem. Ik was al even opzoek naar een recept hiervoor. Zoals jullie misschien weten, ben ik helemaal fan van zuurdesem en de werking hiervan voor onze darmen. Daarom mag een goed recept voor zuurdesemwafels natuurlijk niet ontbreken. Ik heb inmiddels heel wat wafelrecepten geprobeerd, maar was er niet helemaal tevreden over. Veel wafels werden erg droog. Maar na flink wat geëxperimenteerd te hebben, heb ik eindelijk een recept waar ik blij van word. En de rest van mijn gezin met mij, gelukkig.
Om dit recept beter verteerbaar te maken, kun je het de avond van tevoren maken. Je kunt het beslag dan laten fermenteren in de koelkast en hoeft in de ochtend niet meer zoveel te doen. Win, win wat mij betreft. Mocht je het beslag niet de avond van tevoren maken, dan worden de wafels alsnog super lekker. En je starter hoeft ook helemaal niet actief te zijn om hiermee aan de slag te gaan. Het is juist een mooie manier om starter die over blijft op te maken. Ideaal ontbijtje, maar ook tussendoortje wat mij betreft. Laat ik maar gauw het recept met jullie delen.
Wat heb je nodig voor zo'n 8 wafels?
100 ml melk
2 eieren
150 gram zuurdesem starter
35 gram meel
40 gram bloem
Snuf zout
1/2 tl baking soda
1 tl bakpoeder
1 tl azijn
Welk keukengerei heb je nodig?
Wafelijzer (PFAS-vrij)
IJslepel (optioneel)
Mengkom
Garde
Hoe maak je de wafels?
Doe de eieren, melk en zuurdesemstarter samen met een snuf zout in een kom en roer dit goed door tot een glad geheel.
Voeg hierna het meel, de bloem, de baking soda, het bakpoeder en de azijn toe en meng het beslag goed door elkaar. Het beslag kan een beetje gaan schuimen, maar dit komt door de azijn en baking soda en is helemaal normaal. het zorgt ervoor dat het beslag luchtig wordt.
Mocht je het beslag willen laten fermenteren, dan kun je het voor een paar uur (de gehele nacht) in de koelkast zetten. Hierdoor zullen de wafels beter verteerd kunnen worden door je darmen.
Verwarm het wafelijzer en gebruik eventueel een ijslepel om het beslag in het wafelijzer te scheppen. Ik heb het wafelijzer van Green Chef en hierin passen ongeveer twee el aan beslag per wafel.
Bak de wafels en eet smakelijk!
Tips:
Serveer de wafels met slagroom, fruit en/of roomboter.
Maak nog een lekkere vruchtensaus door wat diepvriesfruit, water, honing/ahornsiroop op te warmen in een pannetje. Voeg eventueel wat maïzena toe om de saus wat te laten indikken.
Maak extra beslag en bak een hele hoop wafels in één keer. De wafels die overblijven, kun je heel goed invriezen. Zo heb je altijd iets lekkers en voedzaams snel bij de hand.

Opmerkingen