top of page
 • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Crème van ossewit (tallow)

Een crème van rundvet, jullie lezen het goed, ja. De eerste vraag die dan misschien bij je opkomt is: "Kun je crème zelf maken?". De vragen die daarop volgen zijn misschien wel: "Waarom zou je dit zelf maken?" of "Waarom zou je dit van rundvet maken?" Als jullie mij al langer volgen, dan weten jullie dat ik het niet alleen super belangrijk vind om te weten wat ik eet en drink, maar ook wat ik op mijn huid smeer. Je huid is namelijk je allergrootste orgaan en via je huid worden allerlei stoffen opgenomen. In veel verzorgingsproducten zitten hele slechte ingrediënten die ook nog eens giftig voor ons zijn. Veel ervan zijn onder andere zeer slecht voor onze hormoonhuishouding. Zeker vrouwen gebruiken tegenwoordig ontzettend veel verzorgingsproducten. Maar is dat wel zo goed voor ons? Ik schreef al eens een blog over hoe ik hier over denk. Die blog kun je hier vinden.


Mochten jullie mij al zo lang volgen dat jullie dit al wisten, dan weten jullie misschien ook wel dat ik het erg leuk vind om zelf verzorgingsproducten te maken. Je kunt van alles zelf maken. Van tandpasta tot deodorant. Eigenlijk is dat ook helemaal niet zo moeilijk. Het fijne aan het zelf maken, is dat je weet wat erin zit en dat je alle ingrediënten kent. Vaak is het ook nog goedkoper. Het kost alleen iets meer tijd, maar dat vind ik het persoonlijk wel waard. Daarom ben ik ook eens aan de slag gegaan met ossewit, ook wel bekend als tallow. Tallow is gemaakt van rundvet en kun je overal voor gebruiken. Je kunt er niet alleen mee bakken, braden én frituren, maar kunt het dus ook gebruiken voor de verzorging van onder andere je huid. In ossewit zitten namelijk allerlei stoffen die zorgen voor het herstel van je huid en hierbij ook zorgen dat je huid vocht kunt vasthouden. Het voorkomt dus een droge huid. Daarnaast zitten er allerlei vitamines in die ook heel goed zijn voor je huid. Voor mij genoeg redenen om met ossewit aan de slag te gaan.


Wat heb je nodig voor één potje crème (ongeveer 100 gram/ml)?

 • 100 gram ossewit

 • 1,5 el amandelolie (jojoba olie, MCT olie of druivenpitolie kunnen ook)

 • Essentiële olie naar keuze


Welke spullen heb je hiervoor nodig?

 • Luchtdicht (schoon) potje

 • Pannetje

 • Smeltpannetje (au bain marie) of glazen kom

 • Maatbekertje (optioneel)


Hoe maak je de crème?

 • Vul het pannetje met een laagje water en zet hier het smeltpannetje of glazen kom op. Mocht je een glazen kom gebruiken, dan moet je even oppassen. Hij wordt heel heet! Doe de ossewit in het smeltpannetje of de kom. Doe dit niet in een gewoon pannetje, want dan wordt het te heet.

 • Wacht tot de ossewit volledig gesmolten is en voeg de amandelolie hier aan toe.

 • Voeg tot slot de essentiële oliën toe. Ik gebruik zo'n 10 druppels in totaal. Deze keer heb ik 5 druppels lavendel en 5 druppels tea tree gebruikt. Als je de oliën hebt toegevoegd, roer je het mengsel nog even goed door.

 • Giet het mengsel in je potje en laat het stollen. Wil je dit proces sneller laten gaan, dan kun je het potje altijd even in de koelkast zetten. Hiervan krijg je wel condens in je potje en daarmee wordt de bovenste laag van de crème wat natter en zachter. Dit is overigens geen probleem.


Nog even dit:

 • Mocht je even geen ossewit hebben, maar wel graag de crème willen maken? Dan kun je ook gemakkelijk cacao-, mango- of sheaboter gebruiken. Dit heeft ongeveer dezelfde substantie. Mango- en sheaboter zijn ietsje zachter en daarom kun je daarbij wellicht wat minder amandelolie gebruiken.

 • Gebruik niet zomaar de essentiële oliën van een drogist. Vaak zijn deze syntethisch en daarmee niet goed voor je. Gebruik ook niet teveel. Zeker niet als je zwanger bent of het ook voor je kindje wilt gaan gebruiken. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je hier een blog lezen over essentiële oliën.

 • Mocht je de crème niet zacht genoeg vinden, dan kun je altijd wat extra amandelolie toevoegen. Hoe meer olie je toevoegt, hoe zachter (en smeerbaarder) de crème wordt.

 • Zet de crème niet in de zon of op een warme plaats. Doordat ossewit gemakkelijk smelt als het warm wordt, kan de crème vloeibaar worden. Pas dus vooral op in de zomer en zet de crème op een koele plek.

 • Je kunt lekker variëren met verschillende essentiële oliën. Er zijn veel oliën die goed zijn voor je huid. Probeer vooral en kijk wat fijn is voor jou.548 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page