top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Luiers 2. Etos Puur & Zacht.

Ongeveer een jaar geleden, net nadat ik het bloggen na de geboorte van onze dochter weer had opgepakt, heb ik een blog gedeeld over luiers. In die blog heb ik de luiers van Naty, Toddy en Kruidvat Pure & Soft met elkaar vergeleken. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de luiers van Kruidvat Pure & Soft te gaan gebruiken. Als jullie willen weten waarom ik voor deze luiers heb gekozen, dan kunnen jullie dat hier lezen. En als jullie willen weten waarom ik überhaupt deze (wellicht wat onbekendere en duurdere) merken heb gekozen om te vergelijken, dan kunnen jullie dat ook wat uitgebreider lezen in de blog. Het komt er in elk geval op neer dat ik graag luiers gebruik die niet vol zitten met plastics en chemicaliën. Dit is simpelweg beter voor onder andere de huid van je kindje. Enfin, in deze blog zal ik verder ingaan op welke luiers ik nu gebruik en waarom.


Andere luiers en luieruitslag

Ons dochtertje heeft meestal weinig tot geen last van luieruitslag. Vaak komt eventuele luieruitslag door tandjes. Maar pas had ze ineens zo'n heftige uitslag. Van de een op andere dag waren heel haar billetjes open en echt vuurrood. Het was zo zielig, want deed ook nog eens erg veel pijn. Ik snapte er niets van... totdat ik me ineens bedacht dat ik een hele poos niet de luiers van Kruidvat Pure & Soft had gebruikt, maar die van Etos Puur & Zacht. Totdat ik pas in Kruidvat was en zag dat ze weer in de aanbieding waren. Dus, dacht ik, ik koop ze maar weer eens, aangezien ze zog goed bevielen. De luiers van Kruidvat Pure & Soft heb ik t/m maat 3 gebruikt. Toen zag ik een keer dat de luiers van Etos Puur & Zacht in de aanbieding waren en kocht ik deze. Ik wilde deze namelijk toch ook graag proberen. De luiers bevielen echt super goed en lekten helemaal niet zo erg als dat ik overal (voor in de reviews bij Etos) las. Dus ik bleef ze aanschaffen. Tot toen dus. Toen kocht ik weer de andere luiers van Kruidvat in maat 4.


Na een aantal dagen de luiers van Kruidvat Pure & Soft gebruikt te hebben, kreeg Hannah dus heel erg last van luieruitslag. Ik ging even Googlen en kwam tot de conclusie dat het wel een of andere schimmel moest zijn. Ik kon me niet voorstellen dat ze dit ineens kon krijgen. Zeker gezien het feit dat ik nooit irriterende crème, shampoo, of noem maar op, gebruik. Het was een raadsel. Tot ik naar de luiers keek. En ja hoor, dat was het probleem. Ik heb gelijk weer de Etos Puur & Zacht luiers gekocht en het omwisselen van de luiers verminderde de uitslag gelijk. Hoewel ik regelmatig wat crème gebruik (wat ik naast ossewit crème gebruik, lees je hier), heb ik dat nu elke keer gedaan als ik haar ging verschonen. Ook heb ik heilwol gebruikt. Dit is geklaarde (ruwe) wol en als je een beetje hiervan in de luier doet, kan het de huid helpen te genezen. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde idee als lanoline, maar dan gemakkelijker te gebruiken, vind ik. Aangezien het niet zo vet is, je het niet hoef te smeren en het gewoon gemakkelijk gepakt, maar ook weggegooid kan worden.


De luiers van Etos Puur & Zacht

Hoewel ik nog steeds sta achter wat ik heb geschreven in de vorige blog, ons dochtertje heeft het tenslotte heel goed gedaan met de Kruidvat Pure & Soft luiers, wil ik deze blog toch nog wat aanvullen. Voor de volgende baby zou ik ze gewoon weer gebruiken, maar voor Hannah doet ik dat toch niet meer. Ik weet niet hoe het kan, maar hoor vaker dat sommige kinderen gevoelig reageren op bepaalde luiers. Ik vind dat natuurlijk vreemd, dus wil eigenlijk nog weleens uitzoeken hoe dat kan. Wat vreemd is, is dat ik een keertje toch normale (niet eco en dergelijke) luiers moest kopen en dat Hannah hier totaal niet slecht op reageerde. Daarom vraag ik me echt af hoe het kan dat ze wel op deze luiers, en dan specifiek maat 4 ervan, reageert. Enfin, dat is weer iets voor een andere keer.


Nu gebruik ik voor haar in elk geval gewoon de Etos Puur & Zacht luiers. Ook deze luiers hebben het eco label, zitten niet vol met plastics, parfums en chemicaliën en zijn daarmee dus niet alleen beter voor de natuur, maar vooral voor onze kinderen. Ze worden ook nog een biologisch genoemd en hebben, net als de andere luiers die ik heb beschreven, een duurzaamheidskeurmerk. De luiers zijn wat stugger, maar ik denk zelf dat dit komt door het natuurlijke materiaal (onder andere katoen - super fijn en verantwoord), wat dus eigenlijk weer een goed teken is misschien. Wij hebben er dan ook totaal geen problemen mee.


Als je de luiers maat 4 zonder korting koopt bij Etos betaal je €0,31 per luier. Als je lid bent van Etos krijg je 10% korting en daarmee betaal je €0,28 per luier. De Kruidvat Puur & Zacht luiers kosten zonder korting iets meer, maar zijn wel vaker in de aanbieding. Daarmee is er dus weinig verschil in kosten.


Zoals jullie in de eerste blog over luiers hebben kunnen lezen, wil ik ook graag een keer wasbare luiers proberen. Ik weet niet waarom, maar dit is toch soort een stap en omschakeling. Ik heb dus luiers van Happy Bear gekocht, maar ben daar nu toch weer niet zo zeker over. Ten eerste omdat het minstens 3 dagen duurt voordat de luiers droog zijn en ten tweede omdat ze van bamboe zijn gemaakt. En over of deze stof echt goed is, ben ik toch nog niet helemaal uit. Inmiddels ben ik weer wat tips en informatie rijker, dus ik kom er vast wel uit. En jullie weten vast wat ze zeggen: "wat in het vat zit, verzuurt niet". Voor nu sluit ik de blog in elk geval af. Ik hoop dat jullie ook dit soort blogs leuk (blijven) vinden.

487 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


rebekkahbakker
May 04

Ik vind het verhaal nu niet helemaal duidelijk.. eerst kreeg ze luieruitslag van de luiers van etos en nu zijn ze goed? En had ze nu last van de etos of de kruivat variant in maat 4?

Like
Marilène Loendersloot
Marilène Loendersloot
May 04
Replying to

Ons dochtertje kreeg last door de Kruidvat luiers. Ik heb heel lang deze luiers gebruikt, maar ben op een gegeven moment overgestapt op Etos. Toen ik later weer de Kruidvat luiers (maat 4) ging gebruiken, kwam de luieruitslag. Ik hoop dat zo duidelijker is! 😊

Like
bottom of page