Whipped tallow body butter.
- Marilène Loendersloot
- 14 jun
- 3 minuten om te lezen
Geklopte ossewit lichaamsboter, dat klinkt misschien een beetje gek, maar dat is wel wat het is. Een soort luchtige body lotion gemaakt met onder andere ossewit. Het klinkt misschien ingewikkeld of raar, maar dat is het totaal niet. Als jullie me al langer volgen, dan weten jullie hoe belangrijk ik het vind dat ik weet wat ik op mijn huid smeer. Zeker nu ik twee dochters heb, vind ik het ontzettend belangrijk om te weten wat we in huis halen en gebruiken. Onze huid is tenslotte ons grootste orgaan en neemt alles super snel op. Dus ook de schadelijke stoffen. Inmiddels gebruik ik al meer dan een jaar ossewit en ben ik helemaal enthousiast. In andere blogs van mij hebben jullie al kunnen lezen waarom en wat ik hier nog meer mee maak. Mochten jullie daar interesse in hebben, dan kunnen jullie die hier en hier vinden. In deze blogs kunnen jullie verder lezen waarom ik zo graag zelf verzorgingsproducten maak, wat ik dan zoal maak en waarom ossewit zo goed is voor onze huid. Om niet in de herhaling te vallen, zal ik hier in deze blog niet verder op in gaan en gelijk verder gaan met het recept.
Welke ingrediënten heb je nodig?
50 gram kokosolie
60 gram ossewit (tallow)
50 ml amandelolie (een andere olie kan ook - denk aan druivenpit, avocado, olijf, mct)
5-10 druppels essentiële olie
1/2 tl arrowroot poeder of maïzena
Welk keukengerei heb je nodig?
Schoon (gesteriliseerde) potje
Hittebestendige kom
Pannetje
Mixer
Hoe maak je de body butter?
Breng een pannetje met water aan de kook. Doe de kokosolie, ossewit en amandelolie in een kom en zet deze op het pannetje.
Laat de kokosolie, ossewit en amandelolie smelten. Zorg ervoor dat alles goed opgelost is (dus geen kleine klontjes meer die niet gesmolten zijn).
Zet de kom met de gesmolten kokosolie, ossewit en amandelolie in de koelkast of vriezer totdat het mengsel deels gestold is. Het mengsel moet eruit zien alsof het gestold is, maar nog wel zacht aanvoelen. Als je het in de vriezer zet, zal het stollen sneller gaan. Let hier dus op. Let ook op met het in de koelkast zetten van een hete schaal. Gebruik eventueel een onderzetter als je de kom op een glazen plaat zet.
Laat het mengsel stollen. Het moet niet meer doorzichtig zijn, maar een beetje een witte gloed hebben. Let wel op dat het nog zacht genoeg is om je vinger erin te kunnen prikken, dus houdt het goed in de gaten.
Als het mengsel genoeg gestold is, kun je de arrowroot poeder/maïzena en/of essentiële oliën toevoegen.
Mix het mengsel. Begin rustig en kijk even hoe hard je je mixer moet zetten om een mooi luchtige crème te maken.
Als het mengsel mooi luchtig en smeerbaar is, doe je het in een schone pot.
Nog even dit:
Gebruik een potje van UV-werend glas of zet het potje op een donkere plaats om de werking van de oliën te behouden.
Zorg er echt voor dat de potjes die gebruikt schoon zijn. Zo blijft de body butter wel even goed.
Als het warm is, zal de body butter wat zachter worden en eventueel een beetje kunnen smelten. Dit is normaal. Net zoals dat de body butter in de winter waarschijnlijk iets harder is.

Comments