top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Het gebruik van essentiële oliën in het dagelijks leven.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Een poosje geleden heb ik een blog gedeeld over essentiële oliën en waarom ik ze gebruik. Vandaag deel ik met jullie graag hoe ik de oliën in het dagelijks leven gebruik. Ook deel ik daarbij een aantal gemakkelijke receptjes en tips.


Hoe vaak en hoeveel kun je de oliën gebruiken?

Voordat ik begin met het delen van hoe ik de oliën in het dagelijks leven gebruik, wil ik eerst kort nog even ingaan op hoe vaak en hoeveel je de oliën moet gebruiken. In mijn vorige blog over essentiële oliën gaf ik namelijk al kort aan dat het verkeerde gebruik van essentiële oliën niet goed voor je kan zijn. Daarnaast is het zo dat er over het langdurig gebruik van essentiële oliën op grote schaal (daarmee bedoel ik dus heel veel olie voor van alles en dat elke dag) nog helemaal niet zoveel bekend is. Toch geloof ik wel dat de oliën op een juiste manier zeker gebruikt kunnen en mogen worden. Ze worden tenslotte (als je de goede, niet synthetische oliën koopt) gemaakt van planten uit de natuur, de schepping. Ook werken de oliën vaak net zo goed als sommige pijnstillers of medicijnen. En omdat medicijnen vaak ook vol zitten met van alles en nog wat, kun je mijn inziens heus wel een essentiële olie gebruiken. Vroeger, ook in de tijd van de Bijbel, deden de mensen het ook met wat de natuur, de schepping, te bieden had.Dus waarom wij ook niet?


Maar waarom wil ik dan toch nog even kort ingaan op het gebruik ervan? Nou, dat is omdat er tegenwoordig grote bedrijven zijn die het gebruik van oliën sterk promoten en waarbij zelfs spaarprogramma's zijn, waardoor je honderden oliën moet kopen en echt nodig hebt. Omdat dit en het kopen bij bepaalde bedrijven in de wereld van essentiële oliën weer genoeg informatie is voor een blog op zich zelf, deel ik dit graag een andere keer met jullie. Ik zal dan ook ingaan op welk merk ik denk dat je het beste wel kunt kopen.


Maar goed, je hebt dus voor van alles een olie. Zelf dacht ik daar ook in mee te moeten. Maar toen ik zo'n dertig flesjes olie had gekocht en me echt niet perse beter voelde na het gebruik van al die oliën, bedacht ik me ineens dat een olie misschien ook niet zo goed voor je kan zijn. Of dat het voor jou helemaal niet hoeft te helpen of nodig is. Er zijn namelijk ook gewoon planten in de natuur waarmee je moet oppassen. En zoals ik schreef, is er over het langdurig gebruik van oliën op zo'n grote schaal maar heel weinig bekend. Daarom houd ik het liever een beetje gematigd.


Toen ik onderzoek ging doen naar wat (afgestudeerde) aromatherapeuten zeiden, kwam ik erachter dat ook zij deze mening hadden. Oliën kunnen echt goed voor je zijn, maar gebruik ze gewoon met mate. Je hoeft echt niet voor elk ding een olie te gebruiken. En je hoeft ook niet voor elk ding een olie te kopen, want veel oliën werken voor van alles. Aromatherapeuten raden aan om de olie goed te verdunnen en niet al te lange tijd achter elkaar te gebruiken. Wil je dit wel doen, gebruik dan echt maar weinig olie in één keer. Lees je in elk geval goed in en maak bewuste keuzes in hoe vaak en hoeveel je de oliën gebruikt.


Het dagelijks gebruik van de oliën

Eigenlijk heb ik nog steeds best veel oliën. Sommige oliën zijn overgebleven uit de tijd waarin ik dacht ze echt allemaal nodig te hebben. En anderen heb ik gekocht voor het maken van bijvoorbeeld huidverzorging of shampoo of wat dan ook. Maar inmiddels ben ik een beetje afgeremd, omdat ik er dus achter ben gekomen dat je met een aantal basisoliën al erg ver kan komen. In de vorige blog over oliën noemde ik de volgende oliën al: citroen, kruidnagel, eucalyptus, lavendel en pepermunt. Maar hoe gebruik ik deze dan? En zijn er nog meer oliën die ik vaker gebruik?


Citroen - Citroen gebruik ik echt voor van alles. Ik heb pas een recept gedeeld voor het maken van je eigen schoonmaakmiddel. En omdat citroen een ontsmettende en desinfecterende werking heeft, zit deze olie daar natuurlijk ook in. Daarnaast zorgt citroen ervoor dat nare geurtjes verdwijnen. Daarom doe ik ook weleens een druppeltje citroen op een watje en leg dit in de prullenbak onder de afvalzak. Zo is de nare geur die uit de prullenbak komt, minder sterk. Je kunt zo'n watje bijvoorbeeld ook in de sportschoenen stoppen.


Citroen kun je ook gebruiken als stickerverwijderaar. Ik moet eerlijk zeggen dat, als je wasbenzine gewend bent, het misschien iets minder snel werkt. Maar als je wilt kiezen voor een niet schadelijke stickerverwijderaar (zoals ik), dan is dit zeker een aanrader. En ken je die kleine elastiekjes die zo vervelend in je haar blijven zitten? Eén druppeltje van de citroenolie en het elastiekje knapt. Zo haal je deze gemakkelijk uit je haar.


Let trouwens wel op. Citrusoliën zijn fototoxisch. Dit houdt in dat ze, wanneer je ze op je huid smeert en in de zon zit, een nare reactie kunnen veroorzaken. Je huid kan er zelfs door verbranden. Ga dus niet in de zon als je zo'n 12 uur of korter geleden nog citrusoliën op je huidt hebt gebruikt. Al de huid bedekt is, dan is dit natuurlijk geen probleem.


Pepermunt - Pepermunt gebruik ik eigenlijk voornamelijk voor hoofdpijn. De olie kan de pijn namelijk verzachten. Daarnaast ruikt deze olie natuurlijk erg lekker en daarom doe ik deze af en toe in de diffuser. Maar de olie kan natuurlijk voor nog meer worden gebruikt. Zo werkt de olie tegen spierpijn. Pepermunt werkt namelijk verkoelend en verzachtend, ook voor je spieren. Wanneer je pepermunt op je huid gebruikt, kun je deze het beste verdunnen in een rollerflesje. Doe zo'n 4 druppels in een 5ml flesje en vul deze voor de rest met bijvoorbeeld amandelolie. Hierna kun je de olie veilig gebruiken op je huid. Voor kinderen kun je het beste maar 2 druppels gebruiken. Dat verdunnen geldt trouwens voor bijna alle oliën.Een andere tip is om je mond eens te spoelen met kokosolie en een druppeltje pepermunt. Dit is heel goed voor je mondhygiëne. Wanneer je kiespijn hebt, kun je hier nog een druppeltje kruidnagel en lavendel aan toevoegen. Spoel je mond een paar minuutjes met het mengseltje en je zou minder last moeten hebben van je kiespijn. Dit heb ik zelf gelukkig nog nooit hoeven proberen, maar in mijn omgeving is dit mengseltje al meerdere malen gebruikt. Met positief resultaat.


Gember - Gember is misschien niet een olie waarvan je in eerste instantie dacht hem te gaan gebruiken. Hij ruikt dan ook helemaal niet lekker. Eigenlijk is de olie gewoon vies, haha. Maar als ik last heb van mijn darmen of maag, dan komt deze olie wel van pas. Ik breng een beetje van de olie met een rollerflesje aan op mijn buik en dit verzacht de pijn. Bij mij gaat de pijn of kramp helaas niet helemaal weg, maar het helpt zeker wel.


Lavendel - Lavendel is ook echt een olie die ik erg vaak gebruik. Ik heb al eens genoemd dat ik de olie gebruik voor bijvoorbeeld brandwondjes. Maar ook voor insectenbeten kun je deze olie goed gebruiken. Doe een druppeltje lavendel, citroen en pepermunt in een rollerflesje met wederom wat amandelolie bijvoorbeeld. Breng de olie hierna aan op de insectenbeet. Dit helpt tegen de jeuk, pijn en branderigheid, maar zou er ook voor moeten zorgen dat de beet sneller geneest.


Lavendelolie gebruik ik ook vaak voor persoonlijke verzorging. Zo zit de olie bijvoorbeeld in mijn zelfgemaakte lippenbalsem of lichaamsboter. De olie verzorgt en hersteld je huid namelijk. Ook tea tree (melaleuca) heeft deze werking. Daarom gebruik ik lavendel en tea tree graag samen.


Je kunt de olie trouwens ook heerlijk in bad doen met bijvoorbeeld wat epsomzout en gedroogde lavendel. Dit werkt niet alleen ontspannend, maar het zout zorgt er ook voor dat er afvalstoffen uit je lichaam worden gedreven. Mocht je geen bad hebben, dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken voor een voetenbad. Dit is ook heerlijk! En wist je dat de olie alleen al ontspannend en rustgevend kan werken door er alleen maar aan te ruiken?! Mocht je een spannende of stressvolle dag voor de boeg hebben, dan kun je het flesje natuurlijk altijd even in je tas doen. En door er af en toe aan te ruiken, kun je al een stuk rustiger worden. Dit kan ook helpen om beter te slapen. Je zou de olie hiervoor ook even in een roller kunnen doen en op je polsen kunnen smeren. Zo wordt de olie sneller opgenomen in je bloed en kan het sneller werken.Cederhout - Cederhout is erg goed voor je haar. Ik heb weleens mijn eigen shampoo gemaakt met onder andere castille zeep en deze olie. En omdat in deze shampoo geen chemische stoffen en dergelijke zitten, wordt je haar hiervan echt schoon. Zo schoon dat het bijna touw lijkt, haha. Daarom heb ik toen ook een soort conditioner gemaakt van appelciderazijn, water en een paar druppels cederhout. Mijn haar werd hier erg zacht en gezond van. Cederhout zorgt er zelfs voor dat je haar sneller gaat groeien. Rozemarijn is ook een olie die goed is voor je haar. Daarom gebruikte ik meestal rozemarijn en cederhout hiervoor. Ik moet eerlijk zeggen dat ik gestopt ben met het maken van mijn eigen shampoo, omdat je haar op deze manier wassen wel echt meer tijd kost. Maar mocht je het willen proberen, dan hoor ik het graag. Dan deel ik het recept dat ik heb gebruikt graag met jullie.


Naast dat de olie erg goed is voor je haar, ruikt deze natuurlijk ook echt super lekker. Daarom doe ik deze olie ook graag in de diffuser. Ik denk dat cederhout zelfs een van mijn favoriete geuren is voor in de diffuser.


In deze blog heb ik een aantal manieren genoemd om de essentiële oliën dagelijks te gebruiken. Er zijn nog veel meer oliën die ergens heel goed voor zijn. En er zijn ook nog veel meer voordelen te noemen over de oliën waar ik iets over geschreven heb. Veel oliën die ik heb, gebruik ik ook graag in de diffuser. Of zelfs alleen maar in de diffuser, zoals cipres of den bijvoorbeeld. Maar om het gemakkelijk en overzichtelijk te houden voor jullie, heb ik nu gewoon geschreven over hoe ik ze gebruik, wat ik heb gemerkt en wat ik fijn vind. Zoals ik al aangaf heb ik veel oliën in huis, maar gebruik ik deze echt niet allemaal. Mocht je ermee willen beginnen, houd het dan ook lekker simpel en kies voor oliën die je voor veel dingen kunt gebruiken, zoals lavendel of citroen. Zoek hierin vooral je eigen weg en wees creatief. Mocht je twijfelen over wat je moet kiezen en waar je precies moet zoeken, dan mag je dit natuurlijk altijd even vragen. Dat vind ik zelfs heel erg leuk!


Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page