top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Persoonlijke verzorging.

Bijgewerkt op: 29 jun.

We gebruiken allemaal wel eens iets om ons er mooier uit te laten zien en onszelf te verzorgen. Zeker in onze maatschappij. Er zijn talloze crèmes, middeltjes, make-upjes en noem maar op. We moeten goed voor de dag komen en de beste versie van onszelf laten zien. Op zichzelf is daar natuurlijk niets mis mee, maar tegenwoordig vinden (vooral vrouwen denk ik) het lastig om imperfecties en dergelijke te laten zien en wordt het "normaal" helaas steeds minder normaal. Door onder andere de sociale media worden we beïnvloed met en door vrouwen die er "perfect" uit zien. Geen oneffen huid, geen striae en noem maar op. En hoewel de maatschappij tegenwoordig wel erg veel bezig is met uiterlijkheden, is het natuurlijk helemaal niet verkeerd om goed voor onszelf te zorgen. Want als we onszelf goed voelen en gezond zijn, kunnen we ook zorgen voor anderen en beter doen wat God van ons vraagt. Daarom wil ik in deze blog kort ingaan op wat de Bijbel zegt over persoonlijke verzorging en naar aanleiding daarvan delen hoe ik dit zie en wat ik zoal gebruik.


IJdelheid en uiterlijk

We weten allemaal dat de Bijbel erg duidelijk is over ijdelheid en het bezig zijn met de uiterlijke dingen. Het boek Prediker noemt zelfs alles ijdel. Dat is eigenlijk het leven op aarde. Petrus zegt heel duidelijk dat de schoonheid (van een vrouw) niet zit in versiersels, het uiterlijk (1 Petrus 3:3-4). Dit bevestigd overigens ook wat Timotheüs zegt, namelijk, dat vrouwen zich moeten versieren met een eerbaar gewaad, met schaamte en matigheid (1 Timotheüs 2:9-10). Daarmee wordt natuurlijk niet bedoeld dat we ons moeten schamen voor onszelf, maar dat we ons bewust moeten zijn van hoe we ons gedragen en welke houding we aannemen. Hieruit leer ik dat het dus niet gaat om hoe we eruitzien, maar om hoe we ons gedragen en wat voor vrouw we zijn voor God en de mensen om ons heen. Dat is uiteindelijk echt belangrijk en dat is waar onze schoonheid vandaan komt. Dat klinkt lekker cliché natuurlijk, maar het is ten diepste wel zo.


Aan de andere kant zien we in de Bijbel ook terug dat uiterlijkheden worden opgemerkt. Denk bijvoorbeeld aan David, waarvan wordt gezegd dat hij schoon van aangezicht was. Hij was knap en dit zag men, God ook. Maar denk ook aan een boek als Hooglied, waarin zoveel wordt geschreven over het uiterlijk van de bruid. God heeft vrouwen op deze wijze geschapen en de schoonheid daarvan blijft vaak niet onopgemerkt. Daarom denk ik zelf dat we een goede balans moeten vinden tussen echte ijdelheid en het goed verzorgen van onszelf. Ons lichaam is onze aardse tempel waarmee we God kunnen eren (1 Korinthe 6:19-20), ook al is dit aardse lichaam wel vergankelijk.


Ik kan het wellicht niet helemaal goed onder woorden brengen, maar ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel. Er is een verschil tussen heel veel bezig zijn met ons uiterlijk en ons erg druk maken over hoe we eruitzien of gewoon goed voor onszelf zorgen. En de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dat ook lastig vind, zeker in deze maatschappij. Maar daarin probeer ik te kijken naar wat God van mij vraagt . En probeer ik te onthouden dat echte schoonheid in ons hart zit en dat God juist ons hart aanziet (1 Samuël 16:7).


Kies bewust

Als we ons dan verzorgen met allerlei producten is het goed om op te letten wat je zoal gebruikt. Ook op dit gebied vind ik het belangrijk om de goede keuzes te maken. Dit is al een aantal keer naar voren gekomen in mijn blogs. Onze huid is tenslotte het grootste orgaan in ons lichaam. En door onze huid neemt ons bloed ook snel stoffen op. Daarom kijk ik ook kritisch naar wat voor producten ik gebruik. Bij het kiezen van producten, probeer ik er in elk geval op te letten dat er geen parfums, parabenen, siliconen, kleurstoffen, aluminium, bisfenol A of zelfs PTFES (teflon) in zitten. Zoals jullie wellicht al hebben gelezen in andere blogs, is teflon kankerverwekkend en kan het invloed hebben op onder andere onze vruchtbaarheid en hormoonhuishouding. Het (overmatig) gebruik van aluminium is gelinkt aan alzheimer bijvoorbeeld, maar ook zijn er onderzoeken die borstkanker en het gebruik van deodorant met aluminium aan elkaar linken. Verder is het zo dat in kleurstoffen zelfs zware metalen zijn aangetroffen, die eveneens kankerverwekkend zijn. In deze blog wil ik niet teveel ingaan op alle gezondheidsrisico's, maar ik wil jullie toch weer even bewust maken van hoe ook verzorgingsproducten je gezondheid kunnen beïnvloeden. Wat ik zelf doe als ik een product bekijk, is het checken van de ingrediënten. Zoveel termen en benamingen ken ik namelijk niet. Door even te googlen naar de ingrediënten kom je er vaak snel achter wat iets is en wat het doet. En als je dan even verder zoekt, vindt je ook snel of iets veilig te gebruiken is.


Wat ik gebruik en hoe ik mijn keuzes maak


Shampoo, douchegel en zeep - Dit is natuurlijk heel erg voor de hand liggend. Hoe lekker is het om weer heerlijk schoon uit de douche te komen. Met gewassen haren en al. Daarvoor gebruiken we vaak gewoon shampoo en douchegel of zeep. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel betere alternatieven op de markt. Denk aan merken als Marcel's Greensoap, Avril en Happy Soaps. Dit zijn merken die het gebruik van schadelijke stoffen erg hebben verminderd. Er zijn een aantal biologische en/of ecologische websites waarop je gemakkelijk betere alternatieven kunt vinden. Denk aan Big Green Smile of Bewust Puur. Zoek hier dan ook vooral. Het allerbeste is natuurlijk zelf de producten maken, maar hier heb ik niet altijd tijd voor. En zoals ik al eens eerder aangaf, vind ik dit simpelweg niet altijd fijn.


Wees je er overigens wel van bewust dat ons lichaam zo is geschapen dat het zichzelf (waar mogelijk natuurlijk) reinigt. Je hoeft dus echt niet altijd (veel) douchegel te gebruiken om jezelf te wassen. En ook je haar hoef je echt niet zo vaak te wassen. Ik was mijn haar nu 1x in de week en denk dat dit nog wel minder kan. En natuurlijk spoel ik het dan weleens uit met water, maar ik gebruik dan geen shampoo. Je haar went hier vanzelf aan, echt!


Olie of body butter - Onze huid heeft weleens wat extra's nodig. Vooral in de winter als het koud is. Ik gebruik hiervoor olie of zelfgemaakte body butter. De oliën die je hiervoor zou kunnen gebruiken, zijn: amandelolie, jojoba olie, kokosolie of zelfs olijfolie. Mocht je net wat extra's willen, dan kun je deze olie natuurlijk even mengen met een essentiële olie. Ik doe dit soms voor mijn gezicht. Gewoon puur werken de oliën prima. Het is bij mij zelfs zo dat, sinds ik gestopt ben met allemaal andere middeltjes te gebruiken, mijn huid veel rustiger is en minder snel droog wordt.

De body butter die ik heb gemaakt, bevat onder andere shea boter en amandelolie. Shea boter, maar ook mango boter of cacao boter kun je dus ook erg goed gebruiken. Ik merk alleen wel dat dit erg stug is, daarom kun je dit het beste mengen met een vloeibare olie. Dit mengen kun je doen door het even een beetje te smelten. Hierdoor wordt het een mooi geheel. En wil je er dan een mooie, luchtige boter van maken, dan klop je het mengseltje (als het al een klein beetje gestold is) nog even met de mixer. Heel gemakkelijk en super fijn in gebruik.


Je kunt dit trouwens ook gebruiken voor de verzorging van je lippen. Al gebruik ik nu een zelfgemaakte lippenbalsem van onder andere bijenwas, cacaoboter en kokosolie. Deze is ook erg fijn. Jullie kunnen in elk geval wel lezen, met vetten (oliën en boters) kom je eigenlijk al heel ver.


Tandpasta - Tandpasta vind ik persoonlijk nog een hele lastige. Zoals jullie wellicht weten is fluoride in tandpasta namelijk een ding. De meningen zijn er erg over verdeeld. Waar tandartsen zeggen dat je fluoride absoluut nodig hebt, zijn er aan de andere kant wetenschappers die zeggen dat fluoride je gezondheid (zelfs geestelijk) kan beïnvloeden. Waar ik eerst met mijn tandarts had besloten om 1x per dag met en 1x per dag zonder te gebruiken, poets ik nu al even met een tandpasta zonder fluoride. Mijn tanden blijven gezond en zelfs de paar kleine gaatjes die er al even zitten, worden niet erger.


Fluoride-vrije tandpasta is gemakkelijk te verkrijgen. Er zijn inmiddels al heel wat varianten op de markt. Van tabletjes tot echte tandpasta uit een tube. Doe hierin vooral weer je eigen onderzoek en kijk wat prettig werkt voor jou. Wij hebben een poosje tabletjes gebruikt, maar konden hier toch niet zo goed aan wennen. Nu zijn we weer overgestapt op gewone fluoride-vrije tandpasta, die je overigens ook gewoon in de supermarkt kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan een merk als Paradontax. Die verkopen ook een fluoride-vrije tandpasta.


Make-up - Ondanks dat ik maar weinig make-up draag, is het soms gewoon leuk om net wat extra je best te doen. Voor een bruiloft bijvoorbeeld of andere mooie gelegenheid. Ook hiervoor zijn inmiddels heel wat betere alternatieven op de markt. En wellicht kan er ook wel het een en ander zelf worden gemaakt. Ik heb dit nog niet echt geprobeerd. Op de wenkbrauw-wax na dan, waarvan ik het recept ook op mijn blog heb gedeeld. Deze wax gebruik ik echt heel vaak en dit werkt super.


Maar voor een biologische mascara, lippenstift of foundation/concealer zonder al te veel slechte stoffen kun je ook weer heel goed terecht bij Big Green Smile of Bewust Puur bijvoorbeeld. Ik ben nu de mascara en concealer van Avril aan het proberen. Ik merk dat de mascara er wel echt sneller afgaat. Daardoor gaat het onder mijn ogen zitten en dat is niet prettig. Daarnaast krijg je deze mascara zonder een make-up remover lastig van je ogen af. Voor het verwijderen van mascara gebruik ik heel eenvoudig een watje met wat amandelolie, maar dit is helaas niet genoeg. Ik moet echt goed boenen met water (en daarbij natuurlijk wel voorzichtig doen) om de mascara van mijn ogen te halen. Daarnaast dekt de concealer niet zo goed als ik gewend was van een "normale" concealer of foundation, maar ik vind dat geen probleem.


Deodorant - Een deodorant is voor veel mensen geen overbodige luxe. Ook voor mij niet. Al jaren gebruik ik geen normale deodorant meer. In veel spuitbussen zit namelijk aluminium en zoals ik net al schreef, vermijd ik dit liever. Er zijn dan ook bijna geen betere alternatieven voor spuitbus deodoranten op de markt. Ga liever voor een roller of eentje die je even op moet smeren. Je kunt deodorant overigens ook heel gemakkelijk zelf maken met kokosolie, baking soda, maïzena en wat essentiële olie. Ik heb dit geprobeerd en kwam tot de conclusie dat dit niet handig is als het erg warm is, omdat de deodorant dan volledig smelt. En als het te koud is, is de deodorant weer keihard, wat ook niet handig is. Daarnaast reageren mijn oksels niet zo goed op baking soda. Het zelf maken was voor mij dus niet zo'n succes, maar kan zeker wel. Wellicht moet ik nog maar eens een ander receptje hiervoor proberen. Maar zelfs in de supermarkt zijn betere alternatieven te verkrijgen. Denk aan een merk als Sanex of Lekker. Maar ook Loveli is een merk dat een hele fijne deodorant maakt. En zo zijn er nog wel meer alternatieven te vinden.



Zoals jullie kunnen lezen, gebruik ik eigenlijk maar weinig verzorgingsproducten. Waar ik vroeger een hele plank vol had met allerlei producten en make-upjes, heb ik dit nu heel erg uitgedund. En dat maakt alles ook echt gewoon een stuk eenvoudiger. Zoals ik aan het begin van deze blog al schreef, is het naar mijn mening helemaal niet erg om bezig te zijn met ons uiterlijk. Ons lichaam is tenslotte een tempel en we moeten goed voor onszelf zorgen. Ik heb alleen wel gemerkt dat, wanneer ik minder bezig ben met al die producten en verzorging, ik me beter kan focussen op wat echt belangrijk is. Al denk ik dat iedereen daarin haar eigen draai moet vinden.

En wat betreft het vinden van de juiste producten, probeer vooral en kijk wat je zelf fijn vindt om te gebruiken. Wees je er in elk geval van bewust dat er inmiddels gelukkig veel producten op de markt zijn die echt minder schadelijk zijn en die ook prima werken. Een kleine verandering kan al veel schelen.

602 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page