top of page

Basisrecepten 6. Snel en gemakkelijk brood (zonder gist/desem).

Foto van schrijver: Marilène LoenderslootMarilène Loendersloot

Een brood bakken zonder gist of desem klinkt misschien niet zo gewoon. Het recept wat ik in deze blog deel, is daarmee misschien wat onverwachts of nieuw, maar toch vind ik het het delen waard. Het gaat om brood met bakpoeder en dat kan dus echt. Het leuke aan dit recept is dat je er weer erg goed mee kunt variëren. En dat het brood super makkelijk en snel te maken is, moet ik ook niet vergeten te melden. Want waar je met een normaal brood al gauw zo'n 3 uur bezig ben (door het rijzen), ben je hier binnen een uurtje mee klaar. Ideaal wat mij betreft, want als ik echt heel weinig tijd heb, maar toch geen brood bij de supermarkt of bakker wil halen, dan is dit wat ik maak. Kijk, laten we eerlijk zijn. Ik vind brood met gist of desem gewoon ontzettend lekker en het werkt super, maar soms kost het gewoon teveel tijd. En dat hebben we simpelweg niet altijd evenveel. Met dit recept wil ik jullie inspireren om toch aan de slag te gaan met het bakken van brood. Het is echt niet moeilijk en hoeft dus ook helemaal niet perse heel veel tijd in beslag te nemen.


Wat heb je nodig voor 1 brood?

  • 100 gram meel (spelt, emmer, eenkoren e.d.)

  • 300 gram bloem

  • 350 ml melk of water

  • 30 gram honing of ahornsiroop (optioneel)

  • 1 flinke snuf zout

  • 2 tl bakpoeder


Welk keukengerei heb je nodig?

  • Bakblik of ovenschaal

  • Mengkom

  • Deeggarde (optioneel, maar wel heel handig)

  • Weegschaal


Hoe maak je het brood?

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de bakvorm/ovenschaal goed in of bekleed deze met bakpapier.

  • Doe alle ingrediënten in de kom en meng alles goed door elkaar tot een mooi geheel. Het is nu, als het goed is, een heel plakkerig deeg geworden.

  • Nadat je het deeg hebt gemaakt, kun je er allerlei lekkers doorheen doen. Doe hierna het deeg in de vorm of ovenschaal.

  • Zet het brood in de oven en bak deze voor zo'n 45 à 50 minuten gaar. Als het brood hol is als je erop tikt, dan weet je dat het gaar is. Gebruik desnoods even een prikker om te testen of het brood gaar is.

  • Laat het brood even afkoelen is, beleg met allerlei lekkers en gezonds en eet smakelijk!


Brood ideeën:

  1. Kaneelbrood - Smelt zo'n 40 gram boter in een pannetje. Als de boter gesmolten is, doe je hier 4 el honing of ahornsiroop en 1 el kaneel doorheen. Doe wat van dit mengsel door het deeg (ongeveer 3/4) en meng dit een klein beetje door elkaar. Zorg ervoor dat je het mengsel niet helemaal door het deeg doet, want dan wordt het deeg weer te nat. Doe het deeg in de vorm en giet hier de rest van het mengsel over. Dan kan het brood in de oven.

  2. Focaccia - Doe een flinke scheut olijfolie in een ovenschaal en verdeel het deeg hierover. Giet vervolgens nog wat olijfolie over het deeg en prik hierna met je vingers in het deeg. Verdeel het deeg goed over de ovenschaal en zorg dat er uiteindelijk als het ware nog wat putjes in het deeg zitten. Doe wat toppings naar keuze op het brood. Denk aan verse basilicum, Italiaanse kruiden, zeetzout of tomaatjes. Dan kan het brood de oven in.

  3. Rozijnenbrood - Neem een flinke hand rozijnen en laat deze wellen in een schaaltje met water. Zo branden de rozijnen niet aan. Nadat je het deeg gemaakt hebt, giet je de rozijnen af en doe je ze door het deeg heen. Doe het deeg in de vorm en dan kan het brood de oven in.

  4. Chocoladebrood - Pak ongeveer 70 gram chocolade en hak dit in kleine stukjes. Als je het deeg gemaakt hebt, voeg je de chocolade toe en meng je dit even goed door het deeg heen. Doe het deeg in de vorm en dan kan het brood de oven in.






943 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page