Als jullie mij volgen op Instagram, dan weten jullie dat ik veel met zuurdesem aan het experimenteren ben. Dit gaat nog niet altijd even goed. Ik wil vaak aan de slag, maar dan heb ik weer mijn starter gevoed en kan of doe ik er niets mee. Omdat ik onverwachts wegga bijvoorbeeld, hem dan te lang laat staan en er dus niet meer mee aan de slag kan. Er blijft dan zuurdesemstarter "afval" achter (discard) en ik vind het persoonlijk zonde om dat weg te gooien. Je doet toch elke keer meel bij je starter en daar kun je heus wel wat mee. Daarom ben ik ook eens gaan proberen een cake te bakken met zuurdesemstarter afval.
Het leuke aan dit recept is dat er geen geraffineerde suiker in zit. Het bananenbrood wordt gezoet met ahornsiroop of honing en natuurlijk de banaan. Sluit weer leuk aan bij de blog van vorige week dacht ik zo. De pindakaas en chocolade geven aan het bananenbrood een lekkere twist. En met de zuurdesem erin, pro biotica en alle voordelen daarvan, is het helemaal af. Lekker én gezond, daar houd ik van. Ik hoop dat dit recept jullie net zo enthousiast maakt als ik!
Wat heb je nodig voor één bananenbrood?
125 gram zuurdesem starter
125 gram ahornsiroop of honing
2 bananen
2 eieren
50 gram roomboter
75 gram pindakaas
180 gram tarwe- of speltbloem
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda
Snuf zout
60 gram pure chocolade
Welk keukengerei heb je nodig?
Bakvorm
Keukenweegschaal
Mengkom
Garde
Steelpannetje
Bakpapier (optioneel)
Hoe maak je het bananenbrood?
Verwarm de oven voor op 175 ℃. Vet de bakvorm in of bekleed deze met bakpapier. Smelt hierna de boter in het pannetje.
Doe de bananen in de mengkom en prak deze fijn met de garde of een vork. Voeg hierna de eieren, pindakaas, ahornsiroop of honing, zuurdesemstarter en gesmolten boter toe. Meng dit goed door elkaar.
Als alle natte ingerdiënten goed gemengd zijn, voeg je de rest van de (droge) ingrediënten toe. Hak de chocolade fijn en voeg deze ook toe. Meng dit alles tot een mooi beslag.
Doe het beslag in de bakvorm en bak het bananenbrood voor ongeveer 50 minuten in de oven. Als je het idee hebt dat de cake te hard gaat, kun je de oven altijd even iets minder heet zetten. Om te controleren of het bananenbrood gaar is, kun je er even met een satéprikker in prikken. Als deze droog uit het brood komt, weet je dat het gaar is.
Haal de cake uit de bakvorm en laat deze nog even afkoelen. Eet smakelijk!
Tip: Maak ook eens muffins van dit recept. Je kunt van dit beslag zo'n 12 muffins maken.
コメント