top of page
Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Worteltaart

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Worteltaart, je houdt ervan of je houdt er niet van. Misschien heb je het nog nooit op en klinkt het een beetje vreemd... Ik houd er dus van. En als ik de kans heb om zo'n gebakje te eten, dan pak ik die maar al te graag. Helaas is worteltaart, ondanks dat er wel wortel in zit haha, niet het meest gezonde tussendoortje. Daarom ben ik weer aan de slag gegaan met een gezondere variant op de "normale" worteltaart. Al moet ik zeggen dat je deze taart ook weer op vele manieren kan maken.


Voor deze taart heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt en tarwebloem, omdat ik merkte dat dit toch het fijnst werkt en in dit geval ook het lekkerst was. Ook heb ik speculaaskruiden gebruikt. Vaak zitten in kruiden veel toevoegingen en/of suikers. Maar niet in die van Euroma, die ik pas vond in de supermarkt. Helaas niet gesponsord, maar gewoon enthousiast. De kruiden zijn niet biologisch, maar wel gemaakt van alleen pure ingrediënten en daarom wilde ik deze graag proberen. En ik vind deze kruiden echt een succes. Voor dit recept ook echt een aanrader. Maar kaneel of andere (koek- en)speculaaskruiden kun je natuurlijk ook goed gebruiken.


Wat heb je allemaal nodig?


Voor de taart

  • 200 gram tarwebloem

  • 125 gram rozijnen

  • 1 handje (wal)noten

  • 150 gram roomboter

  • 1 winterpeen

  • 150 gram kokosbloesemsuiker

  • 2 eieren

  • 1 tl kaneel of speculaaskruiden

  • 2 tl bakpoeder

Voor de frosting

  • 100 gram roomkaas

  • 2 el honing of maple syrup

  • 1 à 2 el melk

  • 1 klein handje (wal)noten (optioneel)

Wat voor keukengerei heb je nodig?

  • Mengkom

  • Weegschaal

  • Bakvorm

  • Garde

Hoe bak je de worteltaart?

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en zet je bakvorm ingevet en al klaar.

  • Smelt de boter in een pannetje en rasp de winterpeen. Ondertussen zet je ook de rozijnen in een bakje water om ze even te laten wellen. Zo branden de rozijnen niet aan en worden ze lekker zacht.

  • Wanneer de wortel geraspt en de boter gesmolten is, meng je dit alles met de suiker, eieren, kaneel en/of speculaaskruiden en het zout. Voeg hierna rustig de tarwebloem en bakpoeder toe. Meng dit tot een mooi en egaal beslag. Je kunt hiervoor gemakkelijk een garde gebruiken.

  • Hak de (wal)noten fijn en doe deze samen met de rozijnen door het beslag. Let er wel op dat de rozijnen goed afgegoten zijn, zodat er niet teveel water in het beslag komt.

  • Bak de taart voor ongeveer 25/30 minuten gaar in de oven. Test eventueel even met een prikker of deze gaar is.

  • Laat de taart afkoelen en maak ondertussen de frosting. Wanneer de taart is afgekoeld, doe je de frosting over de taart en garneer je deze eventueel nog met wat (wal)noten. Eetsmakelijk!

Zoals jullie kunnen lezen (en wellicht ook wel merken) is deze taart echt super gemakkelijk te maken. Ik hoop dat jullie er daardoor net zo van kunnen genieten als ik! Je kunt het recept in elk geval helemaal eigen maken door te kiezen wat voor soort rozijnen, noten of kruiden je gebruikt. Of wellicht niet gebruikt. Je kunt hier lekker mee variëren. Ik ben benieuwd wat jullie ervan maken.






639 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page