top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Tips voor gezonde(re) tussendoortjes.

Een makkelijk, gezond, maar ook snel tussendoortje. In de supermarkt wordt het ons zogenaamd eenvoudig gemaakt. Een liga, evergreen, eierkoek of krentenbol en dan zijn we goed bezig. Maar wat als ik jullie vertel dat hier heel veel suiker in zit. Dat maakt het natuurlijk ook zo lekker, maar verder dus niet echt gezond. Naast de suiker kan ik er nog wel meer over zeggen, maar het punt is vast duidelijk. Je kunt beter voor iets anders kiezen. Maar wat dan? Het lijkt soms een hele opgave. Maar in deze blog deel ik wat tips met jullie. Zodat het hopelijk makkelijker wordt om een gezond, lekker, maar ook een snel tussendoortje klaar te maken. 

 

De basis 

Allereerst is het denk ik goed om de vraag te stellen wat een tussendoortje, of maaltijd überhaupt, voedzaam maakt. Soms zorgt iets ervoor dat we snel vol zitten, maar houdt het ons niet perse lang vol. Begrijp me niet verkeerd, een appel of stukje komkommer en dergelijke is hartstikke gezond. Maar als dat het enige is wat we op dat moment eten, dan hebben we binnen een mum van tijd weer trek. Dus waar ik toch wel op probeer te letten, is dat het voedzaam is en me vol houdt. Ik ben hierin niet perse heel strikt, maar het is wel een richtlijn. Ik let erop dat ik door de gehele dag goede vetten, koolhydraten én eiwitten binnenkrijg. Als ik dit mooi in balans houd, merk ik dat ik langer vol zit en meer energie krijg van wat ik eet. En dat lukt, als het gaat om tussendoortjes, echt niet altijd. Maar ik denk wel dat hier een beetje op letten al heel erg kan helpen ons langer vol te houden. Waardoor we uiteindelijk misschien ook wel minder tussendoortjes nodig zullen hebben.

 

Zo deel ik met jullie wat ideeën voor tussendoortjes. Hierin probeer ik te zoeken naar balans. Ik maak veel zelf en daarmee is wat ik eet gelijk ook gezonder en voedzamer, want dan weet je volledig wat er in je eten zit en kun je ook zelf bepalen wat je erin stopt. Daarom is een plakje zelfgebakken cake (zonder geraffineerde suiker) in mijn ogen niet perse slecht. Denk ik er nog steeds zo over na een plakje of 3 of de hele cake? Nee, dan verandert de zaak. Want ook de natuurlijke vormen van suiker kunnen gewoon teveel zijn natuurlijk. Maar een plakje cake eten op z’n tijd, en soms wel 2 of 3, is voor mij niet zo erg. Balans en alles met mate.

 

De ideeën 

  • Deze ligt misschien beetje voor de hand, maar is super eenvoudig en zo lekker. Een bordje met een stukje kaas en wat groente en fruit. Wortels, stukjes appel, komkommer, tomaatjes, wat je ook lekker vindt. En als ik worst in huis heb, dan doe ik dat er ook bij. Dit koop ik niet heel vaak, omdat er in de meeste worsten vaak heel veel toevoegingen zitten die ik liever vermijd. Zelfs suiker. Maar ik weet dat er slagers of zelfs boeren zijn die goede worsten verkopen. En mocht je echt zin hebben in wat vlees, dan braad je toch gewoon een gehaktballetje bijvoorbeeld.

  • Een appel met wat notenboter (pindakaas, amandelboter etc.) en wat pure chocolade. Heerlijke combinatie. Ik snijd de appel in stukjes, besmeer deze met vaak pindakaas en doe er dan pure chocolade over heen brokkelen. Makkelijk en snel. 

  • Een eitje koken of bakken. Misschien duurt het op het moment wat langer, maar je kunt dit ook gewoon van tevoren doen. Super gemakkelijk en snel én voedzaam. 

  • Een plakje bananenbrood of andere cake zonder geraffineerde suiker. Jullie kunnen hier een aantal recepten voor op de blog vinden. 

  • Een handje nootjes. Gezouten of ongezouten maakt voor mij persoonlijk niet zoveel uit. 

Dit zijn een paar tips, maar ik zou ook gewoon de standaard (zuurdesem)boterham met flink wat roomboter en kaas kunnen noemen bijvoorbeeld. Of een bakje yoghurt of kwark met fruit. Hier doe ik vaak nog wat zaden en/of noten door. Of een bakje havermoutpap. Een glas (rauwe) melk geeft mij ook altijd weer lekker wat energie. En gewoon een tomaatje met mozzarella vind ik overigens ook heel lekker. Wellicht lijken sommige dingen veel werk, maar je kunt veel dingen ook voorbereiden. Overnight oats die je een dag van tevoren klaarmaakt, het bananenbrood dat je aan het begin van de week kunt bakken, de blokjes kaas die je voorgesneden in de koelkast kunt zetten, de gehaktballetjes die ook aan het begin van de week alvast kunt klaarmaken. Dan valt het allemaal reuze mee. En uiteindelijk zal het je ook weer tijd schelen als je niet elke keer hoeft te bedenken wat je gaat eten en dan moet maken als tussendoortje.


Ik geef deze dingen, behalve de nootjes natuurlijk, ook gewoon aan ons dochtertje. Ik geef haar af en toe nog wat rozijntjes of avocado. Dat vindt ze ook heerlijk. Verder geef ik haar soms wat (zelfgebakken) koekjes zonder suiker (soms met een klein beetje natuurlijke suiker) en anders lust ze ook graag een crackertje of iets van een rijst-, erwten of linzenwafel. Dat laatste is natuurlijk niet perse voedzaam voor haar, maar is soms ook gewoon om haar lekker bezig te houden. Vaak beland de helft ervan toch wel op de grond, haha.

 

Ik denk dat we, vooral als vrouwen, snel bang zijn om teveel te eten. Althans, ik was dat wel. Ik at altijd meer dan mijn klasgenoten of collega’s en werd daar soms op aangekeken. Als ik het niet deed, had ik de hele dag trek. Geloof ik dat je teveel kunt eten? Ja. Maar ik geloof ook dat veel van ons te weinig eten en dat is ook niet goed. Het punt wat ik wil maken is dat we niet bang hoeven te zijn om veel te eten. Dat kan ook gewoon lekker en gezond zijn. We moeten onszelf niet alleen maar vullen met soms echt lege voeding, maar juist voeden met échte, goede voeding. En we voeden ons nu eenmaal beter met een stuk kaas dan een rijstwafel. Of met een bakje yoghurt dan een paar tomaatjes en komkommers. De een sluit het ander niet uit, maar het is wel belangrijk dat we goed kijken of we onszelf echt voeden en goed voor onszelf en ons lichaam zorgen. Hopelijk kunnen jullie hier wat mee.605 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page