top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Spelt focaccia.

Focaccia, het is echt 1 van mijn favoriete broden. Je maakt het naar verhouding redelijk snel, omdat het toch niet echt heel erg goed hoeft te rijzen en is super lekker. Daarnaast kun je leuk variëren met allerlei smaken om het brood af te maken. Tomaat, rozemarijn, gewoon zout of alles bij elkaar. Je kunt lekker creatief zijn. Focaccia heb ik inmiddels al vaak zat gemaakt. Omdat ik de focaccia toch nog iets gezonder wilde maken, heb ik een spelt focaccia gemaakt. Niet omdat wit brood eten gelijk heel slecht is ofzo, maar je lichaam kan er simpelweg minder mee. Het is niet zo voedzaam als bijvoorbeeld een speltbrood. Zie hier daarom het recept voor een spelt focaccia. Voedzaam én nog steeds heel erg lekker.


Wat heb je nodig voor 1 focaccia?

  • 400 gram speltbloem

  • 150 gram speltmeel

  • 6 gram gist

  • 8 gram zout

  • 30 gram olijfolie

  • 300 gram lauwwarm water

  • Extra olijfolie

  • Toppings naar keuze (denk aan zeezout, rozemarijn, tomaatjes, tijm, knoflook)


Welk keukengerei heb je nodig?

  • Mengkom

  • Elektrische keukenweegschal

  • Deeggarde (optioneel)

  • Keukenmachine (optioneel)

  • Ovenschaal

  • Bakpapier (optioneel)


Hoe maak je de focaccia?

  • Doe alle ingrediënten in een kom. Zorg dat de gist en het zout elkaar niet raken. Zo verliest de gist namelijk een beetje kracht. Ik begin meestal met de droge ingrediënten en doe hierna de olijfolie en het water in de kom. Meng dit alles goed door elkaar.

  • Als het deeg een beetje een geheel begint te worden, haal je het uit de kom en ga je het kneden. Kneed het deeg voor ongeveer voor zo'n 5 à 10 minuten. Je kunt dit eventueel ook met een keukenmachine doen.

  • Doe de bol deeg in een (zo schoon mogelijke) kom en giet er wat olijfolie overheen. Laat het deeg rijzen voor zo'n 45 minuten..

  • Hierna vorm je de bol deeg tot de vorm van je ovenschaal. Waarschijnlijk dus in een rechthoek. Je hoeft geen deegroller te gebruiken om het deeg plat te maken. Dit kan gewoon met de hand.

  • Leg het deeg hierna in de ovenschaal. Zorg ervoor dat deze of heel goed is ingevet of bekleed is met bakpapier. Dat laatste werkt voor mij echt het beste. Dan til je het brood zo uit de ovenschaal en kun je het gemakkelijk snijden. Maar zonder kan ook zeker.

  • Giet wat olijfolie over het deeg in de ovenschaal. Je kunt aardig wat olijfolie gebruiken. Hierna prik je met je vingers in het deeg. Zorg ervoor dat er in het hele deeg als het ware putjes zitten.

  • Laat het deeg hierna nog voor zo'n 30 minuten rijzen. Verwarm de oven ondertussen voor op 220 ℃.

  • Nadat het deeg voor de tweede keer gerezen is, prik je er nogmaals even in met je vingers. Daarna kun je de toppings op het deeg doen.

  • Bak het brood voor ongeveer 35 minuten. Laat het even een beetje afkoelen voor je het gaat snijden en opeten. En eet smakelijk!

Tips

  • Je kunt bijvoorbeeld ook een knoflookolie, chiliolie of pesto over het deeg verdelen bij de laatste stap voor het bakken. Gebruik dan iets minder gewone olijfolie. Anders wordt het brood wel heel erg vet.

  • Mocht je geen speltmeel of -bloem in huis hebben, dan kun je dit bijvoorbeeld ook maken met tarwebloem en -meel. Of gewoon alleen met bloem. Dat verandert het brood verder niet, anders dan dat het iets minder voedzaam is. Maar nog steeds erg lekker.





484 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page