top of page
 • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Snelle en eenvoudige wenkbrauw wax.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Eigenlijk draag ik maar weinig make-up. Persoonlijk houd ik van een meer natuurlijke look en geloof ik eigenlijk ook wel dat schoonheid niet komt door make-up. Schoonheid zit van binnen. Dat klinkt heel cliché natuurlijk. Ik zeg dan ook niet dat we als vrouwen geen make-up mogen dragen. Maar denk er eens over na. Hoe denkt God over schoonheid? Hoe belangrijk vind ik make-up, waarom doe ik het op en hoeveel waarde hecht ik eraan? Deze vragen moet ik aan mijzelf ook nog vaak genoeg stellen.


Zelf gebruik ik make-up vooral voor een feestje of bruiloft. Ik vind het dan leuk om wat extra's op de doen. Wat ik wel graag en vaak gebruik is wenkbrauw wax. Ik heb namelijk best volle wenkbrauwen met lange haartjes. Deze gaan nog weleens een eigen leven leiden en daarom heb ik een wenkbrauw wax gemaakt. De wax is super simpel en gemakkelijk zelf te maken. En mocht je je wenkbrauwen wat bij willen tekenen of donkerder willen maken, dan kun je er zelfs nog een extra ingrediënt aan toevoegen. Zelf gebruik ik de wax bijna elke dag. Ik gebruik deze met een borsteltje en kan er de hele dag mee vooruit.


Voor deze wax heb ik twee recepten. Het ene recept met kokosolie en het andere recept met amandelolie. Zelf vind ik degene met de amandelolie het fijnst, omdat deze net iets zachter is. Beiden soorten wax werken goed, dus als je kokosolie in huis hebt en geen amandelolie (of andersom), dan is dat geen probleem.De ingrediënten voor de wax met kokosolie:

 • 6 gram bijenwas

 • 5 gram kokosolie

 • Cacaopoeder (optioneel voor donkerdere wenkbrauwen)


De ingrediënten voor de wax met amandelolie:

 • 7 gram bijenwas

 • 4 gram amandelolie

 • Cacaopoeder (optioneel voor donkerdere wenkbrauwen)


Bijenwas is het ingrediënt dat de wax stevig maakt. Bijenwas heeft namelijk een stevige en dichte substantie. Op het internet, maar misschien ook wel in een natuurwinkel, kun je gemakkelijk bijenwas vinden. Zelf heb ik weleens geprobeerd om pure bijenwas te gebruiken als wenkbrauw wax, maar dit is echt een beetje te hard. Ik moest erg mijn best doen om de was überhaupt op mijn borsteltje te krijgen. Het kan wel, maar is dus niet optimaal en daarom voeg ik iets aan de bijenwas toe. Ik gebruik eigenlijk altijd gewoon ongebleekte bijenwas, de gele dus. Voor cosmetica wordt vanwege de kleur vaak gebleekte bijenwas gebruikt, maar ik vind de kleur helemaal niet erg. Je ziet dit uiteindelijk toch niet terug. Daarnaast is gele bijenwas vaak goedkoper en helemaal onbewerkt.


Kokosolie kun je gewoon kopen in de supermarkt. De olie is erg veelzijdig. Zelf gebruik ik het om mee te koken en bakken, maar dus ook voor mijn persoonlijke verzorgingsproducten. Kokosolie smelt snel als het warm wordt, maar in combinatie met de bijenwas is dat voor dit recept helemaal geen probleem.

Amandelolie is een zachte olie die je voor veel doeleinden kunt gebruiken. Ik gebruik de olie graag om mijn mascara te verwijderen of om mijn gezicht in te smeren. Voor het verwijderen van mascara doe ik een paar druppels van de olie op een wattenschijfje en wrijf ik hiermee zachtjes de mascara van mijn wimpers. Amandelolie wordt door sommigen zelfs gebruikt tegen acne, omdat de olie een herstellende werking heeft voor je huid.

Beide oliën zorgen ervoor dat de bijenwas dus wat zachter wordt. Hoe meer je van de oliën gebruikt, hoe zachter de wax wordt. Dit geldt vooral voor amandelolie, omdat deze vloeibaar is. Beiden oliën werken ook nog eens verzorgend voor je huid en haar. Super handig voor dit recept. Wie wil er nu geen verzorgde wenkbrauwen. ;)


Ik denk dat je dit recept ook wel met andere oliën kunt maken, zoals olijfolie en druivenpitolie bijvoorbeeld. De geur van olijf- en druivenpit olie vind ik voor dit soort verzorgingsproducten niet zo prettig en ik merk dat mijn huid op deze oliën minder goed reageert. Wel zijn deze oliën wederom erg goed voor je huid en haar. Het gebruik van andere oliën is een kwestie van proberen en kijken hoe je huid erop reageert. Ik ken namelijk ook gewoon mensen bij wie deze oliën wel goed en fijn werken.


Met deze ingrediënten kun je de wax gaan maken. Naast bijenwas en kokosolie of amandelolie, heb je het volgende nodig:

 • Een kom die heet mag worden

 • Een steelpannetje

 • Een blikje of potje van 10ml

 • Een wenkbrauwborsteltje


De wenkbrauw wax maak je als volgt:

 • Vul het steelpannetje met water en breng dit aan de kook.

 • Doe de bijenwas en kokosolie in de kom en zet dit op het steelpannetje met kokend water. Deze methode heet "au bain-marie".

 • Wanneer de bijenwas en kokosolie gesmolten zijn, kun je eventueel een klein beetje cacaopoeder toevoegen. Gebruik zoveel als je zelf nodig denkt te hebben. Hoe meer je gebruikt, hoe donkerder (en dikker) de wax wordt. Voeg daarom telkens maar een klein beetje toe. Deze stap is optioneel.

 • Vul het potje of blikje met de wax. Pas op, de wax stolt snel.

 • Wacht tot de wax volledig is gestold en afgekoeld is en gebruik je borsteltje om je wenkbrauwen ermee in model te brengen.Bij het maken van dit recept heb ik een smeltpannetje gebruikt. Dit smeltpannetje vond ik toevallig in een kringloopwinkel, maar ik heb een zelfde soort pannetje ook op het internet voorbij zien komen. Uiteraard kun je ook gewoon een kom gebruiken. Dit werkt prima, maar ik moet zeggen dat het smeltpannetje wel erg makkelijk is in gebruik.Het recept is echt super eenvoudig en ook nog eens helemaal puur natuur. Daarom heb ik al in geen tijden meer wenkbrauw wax of gel in de winkel gekocht. Je gebruikt ook nog eens weinig van de ingrediënten, dus het is uiteindelijk zelfs goedkoper dan de wax en gel uit de winkel. Win, win, toch?!


Bedankt voor het lezen! Ik ben benieuwd of jullie dit recept gaan proberen.
150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page