Deel 3 in deze blogserie en ook gelijk het laatste deel van deze serie. Over vlees. Zoals jullie waarschijnlijk weten, wordt ook hier heel veel over gesproken, gezegd en geschreven. Vooral over dat het ongezond is en gevaarlijk zou zijn.
Ik begin deze blog met een leuk verhaal. Oh, even een disclaimer. Dit project is een wetenschappelijk experiment. Er wordt duidelijk aangegeven dit zelf niet te proberen. Maar het is alsnog super interessant en leuk om met jullie te delen (al zeg ik het zelf). In Amerika (het land van extremen ja) is er een man die het "raw chicken experiment" doet. Hij eet elke dag rauwe kip totdat hij ziek wordt. Hij eet elke dag (zeer verantwoorde - biologisch e.d.) rauwe kip. Enfin, deze man zit inmiddels op dag 99 en is nog steeds niet ziek geworden. Ik vraag me ook af hoe dit kan, want voor zover ik weet, kun je heel erg ziek worden van het eten van rauwe kip. Al moet ik wel zeggen dat ik alleen maar ervaring heb met kip die waarschijnlijk plofkip was, dus dat is dan weer niet helemaal een goede vergelijking. Hoewel ik het niet graag zelf zou proberen, is het op zijn minst interessant. Nogmaals, ik zeg niet dat we rauwe kip moeten eten. Sterker nog, ik zou het afraden. Je weet het namelijk nooit en het lijkt me echt ontzettend vies. Het punt wat ik hiermee wil maken, is dat er heel veel is wat we (nog) niet weten en dat het zeker uit maakt wat voor rauw vlees je eet en wat de kwaliteit ervan is. Dit gezegd hebbende, laat ik snel verder gaan met deze blog.
Vlees in het algemeen
Vlees is een super mooie en volledige bron van allerlei voedingsstoffen. Vaak wordt er gezegd dat we vooral groente, fruit en granen moeten eten om vitamines binnen te krijgen, maar wisten jullie dat er ook in vlees super veel vitamines zitten? Denk aan vitamine B1, B12, A, K2 en zelfs foliumzuur. Heel volledig dus eigenlijk. In veel vlees zitten zelfs meer vitamines dan in groente, fruit en granen. Wat ook mooi is aan vlees, is dat onze darmen dit vaak veel gemakkelijker kunnen verteren dan granen of bepaalde soorten groente en fruit. Ook is vlees een mooie bron van ijzer. Veel mensen, en vooral vrouwen, hebben bloedarmoede. In Nederland wordt er een schatting gemaakt van zo'n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar die last hebben van bloedarmoede. Het eten van vlees kan hierbij echt helpen, omdat het allereerst dus een goede bron van ijzer is. Maar ook omdat er in vlees vitamines zitten die ervoor zorgen dat je lichaam ijzer opneemt.
In deze blog zal ik niet echt ingaan op welk vlees we het beste kunnen eten. Het is een feit dat varkensvlees echt niet zo gezond is voor ons. Toch geloof ik dat we het wel mogen eten. Waarom, dat lees je in deze blog. Eet ik het? Nauwelijks, om het simpele feit dat het dat ik liever gezonder vlees eet.
Rauw vlees
Dat vlees gezond is, is voor mij wel duidelijk. Dat we het, zeker als vrouwen, echt nodig hebben, ook dat is voor mij wel duidelijk. Voor het onderzoek voor deze blog zag ik een aantal onderzoeken en experimenten voorbij komen. Het interessante aan deze onderzoeken en experimenten is dat ze allemaal op een andere manier uitgevoerd zijn, maar toch tot dezelfde conclusie komen. Rauw vlees is makkelijker te verteren voor ons lichaam. Zoals ik net al schreef, zitten er veel vitamines in vlees. Het aantal voedingstoffen in vlees is hoger wanneer het niet wordt gekookt of gebakken. Dit maakt rauw vlees gezonder dan gebakken, gebraden of gekookt vlees. Wat hierop aansluit is dat in gebraden vlees geen tot weinig vitamine C meer zit. Als je het vlees rauw consumeert, zit er nog wel vitamine C in.
Aandachtspunten voor het eten van rauw vlees
Mocht je rauw vlees eten, let dan op het volgende:
Zorg dat je kwalitatief goed vlees hebt. En dan vooral grasgevoerd, dan zijn de dieren vaak echt het gezondste namelijk.
Vries het minstens een week of 2 in voordat je het consumeert. Zo maken eventuele ziekteverwekkers die toch in het vlees zitten weinig kans meer.
Zorg dat je vers vlees eet. Laat het vlees dus niet te lang liggen. Ook niet in de koelkast. Zo krijgen bacteriën (en ziekteverwekkers) geen mogelijkheid om het vlees te besmetten.
Wellicht dat deze dingen voor de hand liggen, maar ik noem ze toch graag even. Het feit is namelijk gewoon dat er bacteriën en ziekteverwekkers in het vlees kunnen zitten. Daarom is het altijd belangrijk om kritisch te zijn en blijven. Zeker als je zwanger bent of het ook aan je kinderen geeft. Dit geldt natuurlijk ook als het gaat om rauwe eieren en rauwe melk. Is het gevaarlijk? Ik denk het niet, mits je er op een verantwoorde manier mee omgaat.
Het kan beide kanten op gaan
Tegenwoordig zie je veel extremen voorbijkomen. Van alleen maar groente en fruit eten, tot alleen maar vlees, eieren en melk consumeren. Het kan van volledig veganistisch naar een volledig carnivorendieet gaan. Het is dan óf het een óf het ander. Vaak voelen de mensen die deze diëten volgen zich stukken beter. In het begin van hun dieet dan. Voor mij is dat best logisch, want ze doen als het ware een detox, ontgifting, van het lichaam. Ze stoppen met het eten van bewerkt voedsel en dat is de reden dat ze zich goed voelen en misschien ook nog wel afvallen. Wat het op de lange termijn doet, valt altijd nog maar te bezien. Hoewel ik heus wel geloof dat je onthouden van bepaald voedsel tijdelijk (voor een korte periode dus) goed kan zijn voor je gezondheid, ben ik meer van de balans. Dat gezegd hebbende, het ligt er natuurlijk ook wel aan waarvan je je onthoudt. Want je onthouden van suiker lijkt me bijvoorbeeld weer niet zo slecht voor een lange periode. Jullie snappen vast mijn punt. De Bijbel is namelijk ook gewoon duidelijk. We mogen alles eten. Dus ook brood, groente, fruit enzovoorts. Dat is het mooie van de Schepping. God geeft ons zoveel en alles wat Hij heeft gegeven is zo veelzijdig. Er is zoveel om van te genieten. Ook nog eens op een verantwoorde manier. Laten we dat dan ook zeker doen.
En wellicht ben ik in deze blog niet zo overtuigend als in de andere blogs over melk en eieren wat betreft het rauwe aspect. Dit is omdat ik geloof dat je, hoewel rauw vlees heel gezond is, vlees überhaupt heel gezond is. Rauw of niet. Ik consumeer af en toe rauw vlees, zoals een lekker plakje rosbief of een medium rare biefstuk. Vooral omdat ik het lekker vind. En een beetje omdat het dan ook iets gezonder is.
Comments