Orgaanvlees.
- Marilène Loendersloot
- 4 dagen geleden
- 7 minuten om te lezen
Orgaanvlees eten, misschien klinkt het heel onsmakelijk. Maar terwijl ik dit type, moet ik denken aan het koeienhart dat nog bij ons in de vriezer ligt en wat ik graag wil gaan bereiden. Orgaanvlees hoeft, als het goed en lekker bereid is, helemaal niet vies te zijn. Integendeel juist. In deze blog wil ik kort ingaan op waarom ik geloof dat orgaanvlees zo gezond is, maar ook even duidelijkheid geven over of we dit volgens de Bijbel wel mogen eten. Vaak als ik op Instagram deel dat ik orgaanvlees eet, krijg ik de vraag of dat Bijbels gezien wel mag. Ik hoop hierover meer duidelijkheid te geven in deze blog.
Dat ik geloof dat vlees hoort in een gezond en gebalanceerd dieet, dat weten jullie inmiddels vast wel. Pas schreef ik er al eens een blog over. Die kunnen jullie hier terugvinden. Maar orgaanvlees hoort hier mijns inziens dus ook bij.
Waarom orgaanvlees?
Orgaanvlees is ontzettend gezond. Vaak wordt gesproken over organen, en dan vooral de lever, als de plek waar het lichaam de afvalstoffen opslaat. Maar eigenlijk bevatten de organen zoals de lever juist heel veel voedingstoffen. Denk aan vitamine A, B, een beetje C, D, maar ook veel mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Daarnaast zit orgaanvlees vol met eiwitten. Vaak is dit in verhouding meer dan in een gewoon stukje vlees.
Maar waar zijn de verschillende organen dan specifiek goed voor? Hieronder zal ik de vier meest "gangbare" en/of bekende organen even kort toelichten.
Nier - De nieren filteren de afvalstoffen. Zoals ik net al schreef betekent dat niet dat het orgaan deze afvalstoffen opslaat. Het eten van nieren kan ons juist helpen om afvalstoffen te filteren. In de nieren zitten veel eiwitten, omega-3 vetzuren (voor o.a. hart en hersenen), vitamine B12 en selenium (ondersteunt o.a. immuunsysteem).
Lever - Dit orgaan bevat veel ijzer en is in deze vorm heel goed opneembaar voor ons lichaam. Daarnaast zit de lever vol met choline (voor o.a. hersenen en ontgifting van het lichaam), zink, koper, vitamine A, maar ook foliumzuur. Dit kennen we misschien vooral, omdat het aangeraden wordt om te slikken tijdens de eerste weken van onze zwangerschap. Maar eigenlijk is ons lichaam voeden met orgaanvlees een veel natuurlijkere vorm van het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen dus.
Milt - Ook in dit orgaan zit veel ijzer. Dit schijnt zelfs meer te zijn dan in lever. Daarnaast zit in dit orgaan ook zink en koper en vitamine B12. In de milt zit ook foliumzuur en tot slot ook nog peptiden (bouwstenen/verbindingen voor eiwitten, hormonen, cellen - goed voor o.a. ons immuunsysteem).
Hart - Het eten van hart is ook goed voor ons eigen hart. In het hart zit namelijk CoQ10. Dit is een voedingsstof die de energieproductie in cellen ondersteunt. Vooral naar het hart gaat veel energie en daarom is deze stof dan ook veel in het hart te vinden. In het hart zitten ook een aantal B-vitamines, zink, selenium en collageen (voor o.a. huid, gewrichten, maar ook darmgezondheid).
Ik heb bij een paar vitamines en mineralen genoemd waar het goed voor is, maar eigenlijk kan ik nog veel meer noemen. Wat zo mooi is, is dat alle voedingsstoffen elkaar juist aanvullen. Daarmee zijn de organen dus eigenlijk heel compleet. Door orgaanvlees te eten, krijgt je lichaam op een natuurlijke manier heel veel voedingsstoffen binnen. Als we via een natuurlijke weg vitamines en mineralen tot ons nemen, kan ons lichaam hier veel meer mee. In tegenstelling tot synthetische supplementen die vaak ingrediënten bevatten waar ons lichaam niets aan heeft en niets mee kan. Het eten van orgaanvlees is een hele mooie en gemakkelijke manier om veel voedingstoffen binnen te krijgen. We leven in een gebroken, met zonde besmette wereld waarin voeding echt niet meer zo voedzaam is zoals het was. Daarom geloof ik dat we soms echt weleens wat extra's kunnen gebruiken voor ons lichaam. Daarom geloof ik juist dat het eten van orgaanvlees heel goed voor ons kan zijn. Daarnaast is het eten van orgaanvlees ook nog eens duurzaam, want er wordt minder vlees verspild.
Misschien hebben jullie weleens gehoord van de tandarts Weston A. Price. Deze man heeft allerlei bevolkingsstammen, en de manier waarop zij aten, onderzocht. Wat deze man opviel was dat de mensen die vooral dierlijk voedsel aten en daarbij ook heel regelmatig orgaanvlees aten, zeer gezond waren, oud werden en een heel gezond gebit hadden. Ik vind dat dus super interessant. Weston Price is door zijn onderzoek ook erg overtuigd geraakt van hoe gezond orgaanvlees is en hoeveel voedingsstoffen hierin zitten die wij niet allemaal uit een normaal dieet kunnen halen. Zeker tegenwoordig niet meer. Voor mij is dit overigens juist een reden om meer orgaanvlees te nuttigen.
Zitten er ook nadelen aan het eten van orgaanvlees?
Ik ben me er overigens van bewust dat er wel wat afvalstoffen in de organen van dieren kunnen zitten. Maar dit is ook het geval met gewoon vlees en vis. Daarnaast wordt er veel gewaarschuwd voor het hoge cholesterolgehalte. Cholesterol is een mooi onderwerp op zich en ik denk dat daar ook heel veel over geschreven kan worden. Daarom laat ik het voor nu erbij dat een te hoog cholesterol (en het letten hierop) eigenlijk een modern iets is. En dat terwijl de hart- en vaatziekten en dergelijke dit ook zijn. Bij interesse kan ik hier weleens dieper in duiken. Voor nu houd ik het erbij dat ik me er niet zo druk om maak, omdat ik geloof dat voeding waarvan men zegt dat het zorgt voor een te hoog cholesterol, juist heel gezond zijn. Ik ben daar dus zelf niet zo heel bang voor.
Naast cholesterol zou het eten van veel orgaanvlees, en dan met name lever, ervoor zorgen dat we teveel vitamine A binnen krijgen. Zeker voor een zwangere vrouw zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Hoewel er misschien meer vitamines, en dus ook vitamine A, in orgaanvlees zitten, betekent dit nog niet dat het gevaarlijk is. In onze voeding zitten tegenwoordig in verhouding helemaal niet meer zoveel vitamines en mineralen. De bodem is uitgeput en veel voedsel wordt genetisch gemodificeerd of snel gekweekt. Een mooi voorbeeld is tomaten. Niet biologische tomaten worden in sommige gevallen zelf gekweekt op glaswol. Waar zouden de voedingsstoffen dan überhaupt vandaan moeten komen? We hebben hierdoor juist eerder een tekort aan voedingsstoffen en zullen daarom helemaal niet zo heel gauw teveel vitamines binnen krijgen. Ook geen vitamine A dus.
Zegt de Bijbel iets over orgaanvlees?
In het Nieuwe Testament wordt niet perse gesproken over slachten en orgaanvlees. Maar wat je wel voorbij ziet komen, is dat we alles mogen eten. Als we het maar met dankzegging nemen (1 Timotheüs 4:4-5). Daarnaast wordt er in Handelingen 15 heel veel duidelijk. Toen de eerste gemeentes ontstonden en ook veel heidenen tot geloof kwamen, was er veel onduidelijkheid over onder andere wat er nu wel of niet gegeten mocht worden. Vers 20 van Handelingen 15 zegt dit: "Maar hun zal aanschrijven, dat zij zich onthouden van de dingen, die door de afgoden besmet zijn, en van hoererij, en van het verstikte, en van bloed." Wat ik altijd mooi vind, is hoe de Bijbel zo alomvattend is. Hoe God werkt in alles. Bij de eerste Christenen zag je onduidelijkheid over onder andere voeding en dat wordt hier zo mooi bevestigd. We mogen geen verstikt voedsel en bloed eten, blijkt dus uit Handelingen 15. Je ziet dit ook al terug in het Oude Testament (Genesis 9:4-5 en Leviticus 17:10-16 bijvoorbeeld).
Maar wat is het verstikte? Eigenlijk is dat simpelweg een dier wat sterft door verstikking. Denk aan een dier wat sterft door ziek te zijn, door een pin door de kop van het dier (zoals in een slachterij bijvoorbeeld), door een kogel of pijl of noem maar op. Iets waardoor het dier niet goed leeg bloed. Tegenwoordig worden veel dieren geslacht door een pin door de kop van het dier. Hierna moet, als je Bijbels wilt slachten, eigenlijk zo snel mogelijk de nek van het dier worden doorgesneden, want zo kan het dier leegbloeden en wordt het vlees niet verstikt. Als het dier niet leegbloed, slaat het bloed in het vlees. We eten in dat geval wel vlees met bloed. Verder spreekt de Bijbel niet specifiek over organen. Wel zie je in bijvoorbeeld Exodus 12 en Leviticus 7 dat al het vlees van het dier dat geslacht werd, moest worden opgegeten. Bleef het over, dan moest het verbrand worden. Hier staat overigens niet specifiek iets genoemd over organen bijvoorbeeld of dat we deze niet mogen eten.
Hoe kun je orgaanvlees toevoegen aan je dieet?
Allereerst zijn er veel orgaansupplementen te krijgen. Denk aan de supplementen van Real Roots (deze gebruik ik zelf en ik ben hier zeer tevreden over), maar ook Modern Native bijvoorbeeld. Toch zijn dit soort supplementen, als ze kwalitatief goed zijn, vaak duur. Dat is begrijpelijk, maar daardoor is dit niet voor iedereen even betaalbaar.
Een andere mogelijkheid is om een lever te kopen en deze in stukjes te snijden en zo in te vriezen. Je kunt dan elke dag een stukje nemen. Of je snijd het zo fijn, dat je het kunt verwerken door gehakt bijvoorbeeld. Bij verschillende slagers of webshops (zoals Vlees van Ons) kun je orgaan- of levergehakt kopen. Dit is helemaal gemakkelijk, want dan zit het orgaanvlees al fijngemalen door het gehakt heen. Ideaal. Je proeft hier overigens heel weinig van. Misschien als je een gehaktbal maakt wel, want het orgaangehakt is wat zachter. Maar eigenlijk vind ik dat de smaak van het gehakt hierdoor alleen maar rijker is. Zeker in een ovenschotel of lasagne is dit een mooie toevoeging.
Er zijn ook recepten te vinden voor onder andere het bereiden van een hart of andere ingrediënten. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar zoals ik aan het begin van deze blog schreef, ligt er een koeienhart in mijn vriezer. Ik hoop hier gauw eens mee aan de slag te gaan en laat jullie weten hoe ik het vind. Ik moet eerlijk zeggen dat het hart weer een nieuwe stap is voor mij, maar dat komt vast wel goed. En als ik anderen moet geloven, dan is het harstikke lekker. Gezond is het in elk geval wel, daar ben ik inmiddels van overtuigd.

Comments