top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Melk, honing en moeskruiden.

Melk, honing en moeskruiden. Misschien begrijp je door deze titel gelijk waar ik heen wil. Zoals jullie vast weten, zijn dit specifieke vormen van voedsel die genoemd worden in de Bijbel. Het ene dierlijk en het andere niet. In deze blog wil ik ingaan op wat ik geloof dat wij volgens de Bijbel moeten eten. Ik hoop in grote lijnen uit te leggen wat hierin mijn overtuiging is en dit met Bijbelse argumenten te onderbouwen. Daarbij ben ik me er van bewust dat er tegenwoordig in de maatschappij een tendens heerst dat vlees eten, überhaupt dierlijk voedsel eten, slecht is voor het klimaat en de mens. Ik geloof dat het vanzelfsprekend is dat wij met respect met Gods schepping om moeten gaan en dat wij als mensen op aarde een verantwoordelijkheid hebben. Maar met respect omgaan met de natuur en de schepping én dierlijk voedsel eten gaat mijn inziens hand in hand.


Veganist of vegetariër

Laat ik bij het begin beginnen. Van huis uit ben ik altijd gewend om melk te drinken, vlees te eten en daarbij natuurlijk nog meer. Een vrij standaard Nederlands dieet hielden we er thuis op na. Op een gegeven moment ging ik meer onderzoek doen naar voeding. Ik wilde namelijk afvallen en deed een online "challenge". Op zich was er met die challenge zelf niets mis. Meer bewegen en meer groente en fruit eten, in plaats van de gewone tussendoortjes die ik had. Dit ging heel goed. Zelfs zo goed dat het me weken lang lukte om echt helemaal niets te snoepen. Ook las ik veel over vegetarisch en veganistisch eten. Dit werd een aantal jaar geleden natuurlijk helemaal hip en zo kwam ik ook wat (Christelijke) vrouwen tegen op Instagram die er al jaren een vegetarische of veganistische levensstijl op na hielden. Dus ging ik minder vlees eten. Ik begon met minder vleeswaren, maar ook kaas en dergelijke te eten. Ik ben nooit iemand van extremen geweest en wilde natuurlijk wel zeker weten dat dit goed was, dus begon ik rustig. Ook kocht ik vleesvervangers, maar hier reageerden mijn darmen niet goed op. Nu snap ik waarom, maar daar later meer over. Ook deed ik verder onderzoek naar wat de Bijbel zegt over veganistisch en/of vegetarisch leven en kwam erachter dat er tot de zondvloed helemaal geen vlees en/of dierlijke producten werden gegeten. Maar ook dat Daniël voornamelijk plantaardig voedsel at, omdat hij het eten van koning Nebukadnezar niet mocht en niet wilde eten.


Dus uiteindelijke dacht ik dat ik rustig aan wel kon beginnen met steeds minder vlees te eten en ook minder dierlijke producten te nuttigen. Mensen zijn tenslotte de enige wezens op aarde die zoveel dierlijke producten tot zich nemen, met name zuivel, en dat is helemaal niet goed, toch?! Ik kocht amandelmelk en sojamelk, maar ook hier gingen mijn darmen helaas niet zo goed op. Hier stopte ik dan ook snel weer mee. In elk geval was ik veel bezig met eten. Maar als ik dan wel een keertje ongezond at, waren ook mijn darmen, net als met de vleesvervangers, helemaal van streek. Ook viel ik erg veel af en bedacht me dat het wellicht toch slim zou zijn als ik mijn eetpatroon weer zou aanpassen. Maar hierdoor kreeg ik ook last van mijn darmen. Jullie kunnen wel lezen, het is niet perse extreem allemaal, maar ook zeker geen succesverhaal. Zo ben ik de afgelopen jaren steeds meer onderzoek gaan doen naar wat nu écht gezond eten is. Ik ben er daarbij wel achter gekomen dat elk lichaam anders is en dat hoe je op voedsel reageert van veel factoren kan afhangen.


Voeding en de Bijbel

In mijn zoektocht ben ik me altijd bewust geweest van de schepping en wat God van ons vraagt. Maar hoe kunnen er dan zoveel verschillende meningen, onderzoeken en wetenschappers met verschillende standpunten zijn? Dat is wat ik mij in dit alles ben blijven afvragen. Dus ben ik voor mijzelf teruggegaan naar de basis. Wat heeft God geschapen en wat heeft God ons gegeven. Daarin kom ik al snel tot de conclusie dat in de Bijbel specifieke typen voedsel worden genoemd. Denk aan de linzensoep die Jakob heeft gemaakt en de geiten bokjes die worden geslacht, maar ook het wildbraad van Ezau (Genesis 25 en 27). Maar natuurlijk ook manna (en ander brood) en kwartels als het volk Israël in de woestijn is (Exodus 16). Over het land Kanaän wordt gesproken als "het land vloeiende van melk en honing".


Onder andere hierdoor kwam ik tot de conclusie dat vegetarisch of veganistisch zijn helemaal niet perse Bijbels is. Het is zelfs zo dat Paulus in Romeinen 14:2 zegt dat degene die zwak is moeskruiden eet. Moeskruiden zijn gewassen, dus groente en dergelijke. Toch moeten we ook vers 3 van Romeinen 14 niet vergeten te lezen. Wat we ook doen, wel of geen vlees eten, we moeten elkaar hierin niet oordelen. In de eerste verzen van 1 Timotheüs 4 zegt Paulus het zelfs zo, dat als wij elkaar hierin de maat nemen of elkaar zelfs verbieden bepaalde dingen te eten, dat "een lering der duivelen" is.


Wel geloof ik dat God ons juist de dierlijke producten gegeven, waarover Hij ook spreekt in zijn Woord. Dat is hoe de natuur en de schepping werkt. Valt er vandaag de dag veel te zeggen over de manier waarop wij bijvoorbeeld aan ons vlees en onze melk komen? Absoluut. Zeg ik daarmee dat het eten van vlees en dierlijke producten überhaupt niet goed is? Nee, zeker niet. Wees je er daarom ook van bewust waar je je dierlijk voedsel vandaan haalt. Eieren, kaas, melk, vlees en noem maar op. Als je hier verantwoord mee om gaat en de natuur en schepping behandeld zoals God dat bedoelt heeft, dan is het juist alleen maar heel gezond en goed. Want gezonde producten uit de natuur, die zo min mogelijk bewerkt zijn en niet synthetisch, zijn heel gezond voor ons. Ik geloof juist dat God het zo bedoelt heeft, omdat we dan in afhankelijkheid van Zijn schepping leven. Als we alles zelf kunnen maken, zelfs ons voedsel, dan hebben we God en Zijn schepping niet meer nodig lijkt wel. Althans, zo lijkt de maatschappij nu te leven. Ik wil juist in afhankelijkheid van en dicht bij God leven, want Hij heeft in Zijn Woord beloofd dat Hij voor ons zorgt.


Rein of onrein

In de Bijbel werd gesproken over rein en onrein. Het Joodse volk kreeg van God spijswetten. Denk aan de reine of onreine dieren die in Leviticus 11 worden opgesomd. En zo heeft het Joodse volk er velen opgelegd gekregen. In het Nieuwe Testament zie je dit veranderen. Vooral Paulus spreekt over het feit dat wij niet meer onder de Wet leven. Uiteindelijk heeft dit met de genade en het offer van de Heere Jezus Christus te maken, maar hier zal ik verder nu niet op in gaan. Wat mijn punt is, is dat wij de spijswetten voor de Joden vandaag de dag niet meer hoeven na te leven. In 1 Korinthe 10:23-33 schrijft Paulus hier mooi over. Lees dit vooral even. Wat belangrijk is, is dat alle dingen geoorloofd zijn (echter niet alles sticht), maar dat we geen aanstoot moeten zijn. 1 Timotheüs 4:4-5 zegt ook dat alle schepsel Gods goed is en dat er niets verwerpelijk is, maar dat we het wel met dankzegging moeten nemen. We moeten dus dankbaar zijn voor wat we tot ons nemen. Rein of onrein maakt volgens Gods Woord dus niet meer uit voor ons. Feit is wel dat de dieren die in de Bijbel onrein zijn, vandaag de dag nog steeds minder gezond zijn. Denk aan een varken, een alleseter. Of garnalen, de stofzuigers van de oceaan. Het vlees is simpelweg gewoon minder gezond voor ons.


Balans

Uiteindelijk denk ik dat het gaat om balans. Sinds wij meer dierlijke en zoveel mogelijk onbewerkte producten eten, gaat het vooral met mijn darmen veel beter. Ik merk echt dat mijn lichaam hier goed op reageert. Daarnaast weet en merk ik ook dat we minder slechte stoffen binnenkrijgen, want we eten nog maar weinig niet natuurlijk (synthetisch) voedsel. Hier proberen wij ons echt bewust van te zijn. In alles probeer ik in elk geval te kijken naar wat de schepping ons biedt, hoe er in de Bijbel over voedsel wordt gesproken en wat werkt voor ons. Ik zoek de balans tussen gezond en minder gezond, gemakkelijk of minder gemakkelijk. Ik moet balans vinden in het nemen van verantwoordelijkheid, voor onze lichamen (die tempels zijn), de schepping en alles daaromheen. Maar bovenal moet ik in dit alles, in mijn hele zoektocht naar gezond leven, dankbaar zijn voor wat God ons geeft en leven in afhankelijkheid van Hem.103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page