top of page
 • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Pasta met pesto van spinazie.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Ik houd van simpele, lekkere en toch gezonde maaltijden. Ik maak het mezelf dan ook vaak niet te moeilijk. Natuurlijk vind ik het heerlijk om uitgebreid te koken, maar in de drukte van alledag is het soms handiger om iets te maken dat toch wat sneller klaar is en waarvoor ik niet alles uit de kast hoef te halen. Dit is zo'n recept dat ik zo op tafel heb gezet. In het recept zit groente, maar ook kip, wat ik echt super lekker vind. Maar wanneer ik kip koop, let ik goed op. In veel kip, vooral uit de supermarkt, zitten toevoegingen voor onder andere de kleur. Daarnaast krijgen deze kippen vaak antibiotica door hun voer, wat de kwaliteit van het vlees kan beïnvloeden. Ook ben ik, door een keer een kip te hebben geslacht, me veel meer bewust geworden van hoeveel tijd en moeite dit in verhouding eigenlijk kost. En ook al kun je zelfs het karkas en de nek nog gebruiken (vooral lekker in de soep bijvoorbeeld), is het veel werk voor relatief weinig vlees. Dit is natuurlijk niet erg, maar heeft mij wel bewuster gemaakt van hoe ik aan mijn kip kom. Stof tot nadenken wellicht. Dat gezegd hebbende, kan ik wel ontzettend van een lekker stukje kip genieten.


Zo ook in dit recept. Ik ben op dit recept gekomen, omdat ik regelmatig verse spinazie koop voor in bijvoorbeeld een smoothie. Vaak gebruik ik niet veel in een keer en daardoor blijft er nog al eens wat over, helaas. Maar nu niet meer. Ik bedacht namelijk dat ik hier weleens pesto van zou kunnen maken en zo geschiedde. Ik vond dit super lekker en bedacht me dat ik dit ook weleens door de pasta zou kunnen doen in plaats van gewone pesto. Want die gewone pesto koop ik vaak gewoon, omdat ik dan niet zoveel basilicum hoef te kopen. Spinazie is hiervoor een hele goede vervanger. Daarom deel ik met jullie graag mijn recept voor pasta pesto met spinazie.


Wat heb je allemaal nodig voor 4 personen?


Voor de pesto

 • 170 gram spinazie

 • 30 ml citroensap

 • 30 gram pijnboompitjes

 • 70 gram kaas (Parmazaanse kaas is wel het lekkerst, maar "gewone" kaas kan ook)

 • 100 ml olijfolie

 • 2 teentjes knoflook

 • Zout en peper

Voor de rest van de pasta

 • 300 gram cherry tomaatjes

 • 300 gram pasta

 • 450 gram kipfilet

 • Zout en peper

 • Olie of boter om in te bakken

 • Wat extra kaas en/of pijnboompitjes voor over de pasta

Wat heb je verder nodig uit de keuken?

 • Braadpan

 • Pan om de pasta in te koken

 • Rasp

 • Keukenmachine

 • Weegschaal

 • Citruspers (optioneel)

Hoe maak je de pasta?

 • Snij de kip in stukjes en verhit ondertussen wat olie in de pan. Bak de kip in de pan en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.

 • Zet het water voor de pasta op en kook deze vervolgens zoals aangegeven op de verpakking.

 • Terwijl de kip bakt en de pasta kookt, begin je aan de pesto. Je kunt hiervoor een keukenmachine, blender of staafmixer gebruiken. Ik heb gemerkt dat keukenmachine het gemakkelijkst is. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, blender of een bakje/beker (als je een staafmixer gebruikt). De kaas hoeft niet geraspt te zijn, maar moet wel even in kleine stukjes gesneden worden. Zet de machine aan en maak alles fijn. Ik houd wel van een fijne pesto, maar mocht je hem wat grover willen maken, dan kan dat natuurlijk ook gemakkelijk.

 • Halveer de cherry tomaatjes. Wanneer de kip gaar is, voeg je hier de tomaatjes bij. Bak de tomaatjes even mee tot ze wat zachter worden.

 • Als de pasta klaar is, giet je deze af. Hierna doe je de pasta bij de kip en tomaatjes. Voeg ook de pesto toe en meng dit goed.

 • Serveer de pasta met wat extra kaas, pijnboompitten of rucola. Eet smakelijk!

Dit recept kun je natuurlijk op allerlei manieren uitbreiden. Zo kun je bijvoorbeeld rode ui toevoegen of nog wat andere groenten, zoals sperzieboontjes. Ook zou je kunnen variëren met verschillende soorten pasta. Ik gebruik vaak (biologische) volkoren pasta en dan met name penne of fusilli, omdat je dat gemakkelijk overal doorheen kunt roeren (in tegenstelling tot spaghetti of tagliatelle). Wat ik ook nog bedacht, is dat je hier gemakkelijk een pasta salade van kunt maken, want koud is deze pasta ook erg lekker. En tot slot kun je de pesto natuurlijk ook gewoon maken zonder hierbij het gehele pastagerecht te koken. Heerlijk op een toastje of broodje!

503 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page