Pas was ik de vriezer aan het opruimen en vond ik nog een zakje met melk. Rauwe melk. Ja, je leest het goed. Melk kun je gewoon invriezen. Het schift een beetje, maar als je goed schudt of roert, is dat zo weer opgelost. Maar goed, de vriezer moest opgeruimd worden en daarom zat ik met veel melk. Ik had tenslotte net nog melk gekocht. Dus kreeg ik het idee om melkbroodjes te maken. Ik kwam erachter dat er in veel recepten heel veel suiker zit. En nog andere dingen waar ik liever niet mee bak. Daarnaast waren de recepten die ik voorbij zag komen heel veel werk of heel ingewikkeld. Dat kan beter en gemakkelijker, zo dacht ik. Dus ben ik weer wat in de keuken gaan rommelen. En zie hier, mijn recept voor melkbroodjes. Zonder suiker en super gemakkelijk te maken. Het is nog steeds wel brood natuurlijk, dus met die rijstijd moet je wel even rekening houden. In de broodjes zit wel een beetje honing. Zo zijn de broodjes een tikkie zoet en heerlijk zacht.
Wat heb je nodig voor 12 kleine broodjes?
150 gram tarwemeel
350 gram tarwebloem
8 gram zout
7 gram gist
30 gram roomboter
30 gram honing
300 ml melk + nog een beetje extra
1 eidooier
Welk keukengerei heb je nodig?
Bakplaat
Mengkom (2 is wellicht handig)
Pollepel of deeggarde
Pannetje
Keukenmachine (optioneel)
Hoe maak je de melkbroodjes?
Verwarm de melk in een pannetje. De melk moet lauw worden. Om de boter wat zachter te maken, kun je deze eventueel bij de melk doen.
Doe het meel, de bloem, het zout en de gist bij elkaar. Voeg hierbij de melk, roomboter en de honing en meng dit goed door elkaar met een pollepel of deeggarde. Wanneer het een meer samenhangend geheel wordt, kun je het deeg met je handen gaan kneden. Doe dit voor ongeveer 15 minuten. Wanneer je een keukenmachine (met deeghaken) gebruikt, kun je alle ingrediënten bij elkaar doen en deze aanzetten voor ongeveer 10 minuten. Tijdens het kneden van het deeg heb ik nog zo'n 10 à 15 ml melk toegevoegd, omdat ik merkte dat het deeg wat stugger werd. Het is de bedoeling dat het een zacht deeg wordt. Het deeg mag niet aan het aanrecht blijven plakken, maar wel een klein beetje aan je handen.
Als je het deeg hebt gekneed, leg je het in een ingevette (schone) mengkom. Laat het deeg een uur rijzen.
Als het deeg een uur heeft kunnen rijzen, duw je de lucht eruit. Kneed het deeg niet meer. Hierna verdeel je het deeg in 12 stukken en maak hiervan de broodjes in de gewenste vorm. Zorg ervoor dat je het deeg goed opbolt. Trek het deeg dus als het ware naar beneden. Hierdoor krijg je een mooi bol broodje en verdwijnen eventuele oneffenheden in het deeg naar de onderkant van het broodje.
Leg de gevormde broodjes op de bakplaat en laat deze weer een uur rijzen. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 ℃.
Voordat je de broodjes in de oven doet, maak je nog wat kleine sneetjes in het brood. Zo "barsten" de broodjes niet open bij het rijzen in de oven. Doe dit voorzichtig zonder al te veel lucht uit het deeg te duwen. Gebruik hiervoor een heel scherp mesje, dat maak het gemakkelijker.
Tot slot besmeer je de broodjes met de eidooier.
Bak de broodjes voor ongeveer 20 à 25 minuten tot ze mooi bruin zijn. Laat ze nog even afkoelen en eetsmakelijk!
Comments