Lekker, gezond, makkelijk en super voedzaam. Dat zijn deze bananen pannenkoekjes. Naast dat dit recept ontzettend lekker is, is het dus ook nog eens heel makkelijk. Want precies afwegen of afmeten is eigenlijk niet eens nodig en met het soort meel/bloem kun je variëren. Meestal gebruik ik havermeel. Dit maak ik zelf door havermout fijn te malen in de blender. Maar je kunt eigenlijk elke soort meel of bloem gebruiken. Ik merk wel dat meel fijner werkt dan bloem, omdat dit simpelweg wat grover is en dat maakt de pannenkoekjes net iets steviger. Hierdoor is het gemakkelijker om kleine pannenkoekjes te maken in de pan, omdat het beslag dan iets minder dun is.
Toen ik dit recept aan het voorbereiden was voor de blog, heb ik eenkoren meel gebruikt. Dit is in Nederland niet zo bekend. Eenkoren is een oergraan en daardoor weinig bewerkt. Dat maakt eenkoren erg gezond. Eenkoren is de voorloper van de granen die wij vandaag de dag veel eten, zoals het “gewone” tarwegraan, maar ook van spelt of emmer bijvoorbeeld. Zelf ben ik erg fan van spelt en emmer, maar ook eenkoren is sinds kort dus een van mijn favorieten. Ik bestel eenkorenmeel op Amazon. Ik kan het namelijk nergens anders vinden hier in Nederland. Emmer en spelt koop ik meestal bij Graan&Zo. Neem vooral een kijkje in hun molenwinkel in Oud-Alblas of op hun website. Dat is echt de moeite waard, want hun concept is erg leuk en de producten zijn ook erg lekker, fijn en ook nog eens verantwoord en biologisch.
Benodigdheden voor 4 personen
300 gram meel of bloem naar keuze
4 eieren
2 bananen
250 ml melk
Een beetje boter of olie (ook om in te bakken)
Snufje zout
Keukenbenodigdheden
Mengkom
Garde
Vork
Soeplepel
Koekenpan
Weegschaal
Bereiden van de pannenkoekjes
Prak de bananen fijn in een kom.
Doe hierna de melk en eieren erbij. Mix dit goed door elkaar.
Voeg het meel of de bloem toe. Zorg dat dit een glad beslag wordt waarin geen klontjes meer zitten.
Doe de olie of (gesmolten) boter door het beslag en roer dit nogmaals goed door.
Zorg dat je koekenpan goed warm en ingevet is en schep een beetje van het pannenkoeken mengsel in de pan. Gebruik niet teveel, zo kun je goed doseren en een klein pannenkoekje maken.
Bak de pannenkoekjes zoals je gewend bent normale pannenkoeken te maken. Zodra er bubbeltjes in het beslag komen en het beslag wat droger wordt, kun je de pannenkoekjes omdraaien.
Serveer de pannenkoekjes met wat fruit, siroop/stroop, boter of wat je maar lekker vindt.
Wij vinden een goede klont boter, maple syrup (ahornsiroop) en wat vers rood fruit het allerlekkerst. Maar deze pannenkoekjes kunnen met van alles gecombineerd worden, zoals bijvoorbeeld chocoladepasta, pindakaas of honing.
Nog wat extra tips om de pannenkoekjes net wat extra’s te geven:
Voeg wat baking soda toe. Een eetlepeltje is echt genoeg. Zo worden de pannenkoekjes lekker luchtig. Zelf houden wij niet zo van deze variant, omdat het beslag hierdoor wat zoutig en bitter kan smaken. Misschien kun je dit verhelpen door bijvoorbeeld al wat siroop/stroop door het beslag te doen. Wellicht dat ik dat nog maar eens moet proberen.
Doe blauwe bessen door het beslag. Dit maakt de pannenkoekjes extra fris, smaakvol en smeuïg. Wij houden ervan.
Voor een stevigere pannenkoek kun je ook havervlokken gebruiken. Hierdoor krijg je dus stevige, wat grovere pannenkoekjes. Ook erg lekker!
En nog een laatste tip... Mocht je in de ochtend minder tijd hebben, maar wil je de pannenkoekjes toch graag bij je ontbijt eten? Maak ze de dag van tevoren. Bewaar de pannenkoekjes in een luchtdichte bak in de koelkast. Je kunt de pannenkoekjes dan 2 à 3 dagen bewaren. Wanneer je de pannenkoekjes warm wilt eten, kun je ze gemakkelijk opwarmen in de koekenpan. Maar koud vind ik ze eigenlijk ook erg lekker. En ik eet de pannenkoekjes ook gerust als lunch of snack.
Genoeg mogelijkheden en variaties te bedenken dus. Ik ben benieuwd wat jullie allemaal gaan verzinnen. Eet smakelijk en geniet ervan!
Comments