top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

De luiers van Naty, Toddy en Kruidvat Pure&Soft.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Voor de geboorte van Hannah ben ik al begonnen met het onderzoeken van luiers. Ik kwam tot de conclusie dat er ontzettend veel luiers op de markt zijn. Het bekendste merk is waarschijnlijk wel Pampers, maar ook de drogisten als Trekpleister, Etos en Kruidvat hebben luiers van eigen merk. En omdat het gebruik van wegwerpluiers veel afval met zich meebrengt, zijn er ook wasbare luiers. Daarnaast zijn er merken die het afval van wegwerpluiers minder problematisch willen maken en daarom zijn er tegenwoordig ecologische luiers op de markt. Kortom, er is genoeg keuze.


Ecologische luiers

Wat ik bij mijn zoektocht in mijn achterhoofd hield, was allereerst dat ik een zo goed mogelijk luier voor onze baby wilde. Met zo min mogelijk troep voor het huidje van de baby, dat zo dun is. Ik kwam erachter dat in veel gewone luiers plastics, parfums en lotions zitten. Deze ingrediënten kunnen de huid van de baby irriteren. Dit wilde ik dus niet. Dus dacht ik aan wasbare luiers, maar in het begin leek me dit nog een beetje te overweldigend. Je moet wennen aan het leven met een baby en er zijn veel luiers om te verschonen. Het idee dat ik ook nog luiers moest wassen in dit alles, stond mij niet zo aan. Dus heb ik vooral gezocht naar goede wegwerpluiers. Ik kwam erachter dat, wanneer ik een luier wilde zonder al teveel troep, ik moest kiezen voor ecologische luiers. Veel van deze luiers worden namelijk gemaakt met betere, natuurlijke materialen die ook nog eens huidvriendelijk zijn. Vaak zijn de luiers zo gemaakt dat, mochten er plastics of iets dergelijks in zitten (wat vaak onoverkomelijk is bij luiers gezien de plak strips en dergelijke), dit het huidje van de baby niet aanraakt. Via vriendinnen had ik al gehoord van het merk Naty, maar er zijn vele andere merken op de markt. Hoewel er vele merken zijn, heb ik tot nu toe drie merken geprobeerd.


Wat mij in elk geval al is opgevallen bij het gebruik van ecologische luiers, is dat veel van deze merken duur zijn. Er zijn daarnaast ook weinig aanbiedingen voor deze luiers, helaas. En dan komen de andere kosten voor een baby er nog bij. Persoonlijk vinden wij dit waard, omdat gezondheid voor ons hoog in het vaandel staat. Wij gebruiken voor onze dochter, maar ook voor onszelf, het liefst zo natuurlijk mogelijke producten. Maar toch is kosten wel een punt wat ik genoemd wil hebben.

Wat mij ook opviel, is dat je de urine in de luiers en beetje gaat ruiken. Vooral op warme dagen. Dit is ook logisch, aangezien er geen parfums en dergelijke in de luier zitten die de nare geurtjes wat zullen verbloemen. Dit is dus iets waar je wel rekening mee moet houden bij het gebruik van ecologische luiers. Omdat de luiers van Hannah nu dus nog bijna elke voeding verschoond worden, is dit voor ons (nog) geen probleem.


Deze dingen gelden dus voor alle drie de merken die wij hebben geprobeerd en ik ga ervan uit dat dit ook geldt voor andere merken. Hieronder zal ik in elk geval beschrijven hoe de verschillende merken ons zijn bevallen. Daarnaast zal ik nog wat andere merken op de markt noemen. Zo kunnen zelf een oordeel vellen en aan het proberen gaan.Naty

In mijn omgeving is dit dus een bekende. En als je Googled op ecologische luiers, dan staat Naty wel redelijk bovenaan. De reviews van deze luiers waren goed en mijn vriendinnen zijn enthousiast, dus heb ik de luiers ingeslagen. De luiers van Naty zijn namelijk vrij van gifstoffen en chemicaliën en het gedeelte van de luier dat de huid van de baby raakt, bevat geen plastics. De luiers van Naty worden onder andere gemaakt van suikerriet en biologisch katoen. Dit is goed voor de huid van de baby. Uiteraard hebben deze luiers een duurzaamheids-keurmerk en zijn ze beter voor het milieu. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me hier niet echt mee bezig heb gehouden, omdat de gezondheid van onze dochter en onszelf voorop staat. Maar natuurlijk is het mooi meegenomen.


Over het algemeen is het gebruik van de Naty luiers ons goed bevallen. Ze absorberen goed en kunnen een goede spuitluier ook wel aardig aan. Omdat Hannah nog klein is, heb ik alleen maat 1 en 2 geprobeerd. En hoewel de luier bijna elke voeding nog wordt verschoond, heb ik wel het idee dat ze niet zo snel lekken. Hannah heeft een paar nachten namelijk wel een uurtje of 7 met dezelfde luier gedaan en dat ging prima. De luier doet dus gewoon wat een luier hoort te doen. Daarnaast heeft de luier ook een schattig printje en is deze compact, waardoor deze minder ruimte in beslag neemt in bijvoorbeeld de luiertas.


Een puntje van kritiek op deze luier is toch wel de stugheid. Doordat de luier van natuurlijke materialen is gemaakt, is de luier een stuk stugger dan normale luiers. In het begin vonden wij dit niet zo prettig, omdat een baby nog zo teer is. We moeten voor ons gevoel soms echt de luiers tussen Hannahs beentjes wrikken en dat voelt een beetje onnatuurlijk. Waarschijnlijk heeft Hannah hier helemaal geen last van, dus is dat meer onze ervaring. Dit is voor ons alsnog geen reden om de luiers af te raden.


De luiers maat 1 kosten € 0,32 per stuk (€ 7,99 voor 25 stuks) en de luiers maat 2 kosten € 0,33 per stuk (€ 10,99 voor 33 stuks). Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij Etos (ook in de winkel) of via de website van Naty zelf. Helaas zijn deze luiers vrijwel nooit in de aanbieding.


Toddy

Toddy is een vrij nieuw en onbekend merk. Ook de Toddy luiers zijn gemaakt van verantwoorde materialen, dus geen parfum of andere, zoals zij het zelf zeggen, onnodige en gekke ingrediënten. Goed voor het huidje van de baby dus. En goed voor het milieu, want ook Toddy's luiers hebben een duurzaamheidskeurmerk. Wat leuk is aan Toddy, is dat zij een soort zindelijkheidsprogramma hebben en dat je ook wasbare luiers kunt huren. Zo wordt je kindje nog sneller zindelijk. Ideaal dus. Bij Toddy kun je een abonnement afsluiten en krijg je bijna maandelijks (elke 5/6 weken) luiers toegestuurd. Je kunt ook een losse voordeelbox kopen of een testpakket bestellen.

De Toddy luiers zijn heel eenvoudig en hebben geen printje, echt geen poespas dus, maar zijn heel fijn in het gebruik. De luier is zacht en flexibel en gemakkelijk om te doen bij een tere, bewegelijke baby. Ook voor de Toddy luier geldt dat deze gewoon doet wat een luier moet doen. De Toddy luier heeft bij ons slechts 1 keer gelekt en waardoor dit kwam, was niet helemaal duidelijk, want het is daarna niet meer gebeurd. Wellicht dat er toch een flapje niet goed zat.


Het nadeel aan Toddy vind ik dat de luiers dus alleen online te bestellen zijn. Mocht je even niet goed opletten en zonder luiers komen te zitten, dan kun je niet gemakkelijk even de luiers in de winkel halen. Toch is Toddy erg snel met verzenden, dus dat maakt het dan weer minder erg. Mocht je voor Toddy kiezen, dan moet je gewoon goed opletten of toch even wat andere luiers gebruiken terwijl je wacht op de nieuwe lading luiers.


Bij Toddy kun je dus een abonnement afsluiten voor wegwerpluiers, maar ook wasbare luiers huren. Ideaal dus als je dat eens wilt proberen. Daarnaast kun je ook gewoon losse luiers bestellen. Gezien het concept van Toddy zijn de luiers dus ook niet in de aanbieding.

  • Een abonnement voor normale luiers kost € 46,- per 5 weken. Van maat 1 en 2 krijg je 224 luiers per keer en daarmee kost een luier € 0,21 per stuk.

  • Een losse voordeelbox kost € 51,-. Van maat 1 en 2 krijg je wederom 224 per keer en daarmee kost een luier € 0,23 per stuk.

  • Een testpakket kost €9,95. Van maat 1 en 2 krijg je dan 28 luiers per pakket. Een luier kost dan dus € 0,36 per stuk. Je betaald dan overigens ook verzendkosten ad € 6,95. Dit maakt de luiers in verhouding dus nog duurder.

Mocht je meer willen weten over de zindelijkheidsmissie van Toddy, neem dan vooral even een kijkje op hun website. Dat is zeker de moeite waard.


Kruidvat Pure&Soft

Over het proberen van deze luiers heb ik lang getwijfeld. Ik dacht namelijk dat deze luiers toch niet goed konden zijn. Ze zijn namelijk goedkoper dan andere ecologische luiers en zijn ook vaak in de aanbieding. Daarnaast is een eigen merk toch een b-merk en dat kan niet goed zijn, toch? Dus ging ik reviews lezen. Ik heb dit ook gedaan voor het eigen merk van Etos, Etos Puur & Zacht (zie je de overeenkomst?), maar uit de reviews kwam toch naar voren dat deze vooral in de nacht lekken en dat moeten we niet hebben natuurlijk.


De reviews van de Kruidvat luiers waren positiever. De luiers zijn, net als die van Naty, gemaakt van onder andere suikerriet en katoen. Ook voor deze luier geldt dat de materialen die de huid raken niet chemisch of synthetisch zijn. Super toch? De Kruivat Pure & Soft luiers krijgen dus eveneens een duurzaamheidskeurmerk, wat betekent dat ook deze luiers een minder grote impact hebben op het milieu. Wederom mooi meegenomen. Voor deze luiers geldt trouwens ook dat ze compact zijn. Op de luiers van Kruidvat zit wel een plasstrip. Hierdoor kun je dus zien of je kindje dus heeft geplast. Dit leek mij in eerste instantie overbodig, want dit zijn onnodige chemicaliën op de luier. Maar de luier van Kruidvat is dus niet gebleekt, wat dan weer wel goed is natuurlijk (de stoffen waarmee wordt gebleekt zijn over het algemeen niet zo goed voor onze huid). Hierdoor is de luier wat bruinig van kleur. Gelukkig zit de plasstrip aan de buitenkant van de luier. Hierdoor werkt deze wel wat minder goed, maar raken de chemische stoffen de huid van de baby in elk geval niet. Je voelt en ruikt overigens wel als je baby heeft geplast. De strip is ondanks de kleur van de luier dus niet per se nodig.


De luiers van Kruidvat vinden wij erg fijn. Ze zijn heel zacht en flexibel en dat maakt het omdoen van de luier erg gemakkelijk en fijn. En tot slot geldt ook voor deze luier geldt weer dat wij nog geen ongelukjes hebben gehad en dat de luier gewoon doet wat deze hoort te doen.


Van de luiers heb je verschillende pakketten. De voordeelpakketten van 62 en 186 stuks kun je alleen online bestellen, maar laat je gemakkelijk en kosteloos bezorgen in de winkel. De pakketten van 38 stuks koop je in de winkel.

  • Een voordeelpakket kost € 31,49. Van maat 1 en 2 krijg je dan 186 stuks en daarmee kost een luier € 0,17 per stuk.

  • Een pakket van 38 luiers van maat 1 en 2 kost € 7,99. Daarmee kost een luier € 0,21 per stuk.

  • Een pakket van 62 luiers van maat 1 en 2 kost € 10,99. Daarmee kost een luier € 0,18 per stuk.

De luiers zijn vrij regelmatig in de aanbieding waardoor de kosten per luier aanzienlijk lager worden. De newborn maten (maat 1 en 2 dus) waren pas in de aanbieding. 2+2 gratis op de verpakkingen van 38 en 62 stuks. Dit maakte dus dat de prijs van luiers werd gehalveerd.


Naty, Toddy of Kruidvat?

Hoewel wij alle drie de luiers dus wel fijn vonden, heb ik wel een favoriet. Mijn man vind de luiers van Naty het minst fijn en Toddy het fijnst, maar is wel van mening dat alle drie de luiers gewoon goed zijn. En eigenlijk kan ik me daar ook wel in vinden. Al vind ik persoonlijk de luiers van Kruidvat Pure&Soft het fijnst. Ze zijn lekker zacht en flexibel en zijn ook nog eens het beste voor de portemonnee. Het enige nadeel is dus de plasstrip, maar omdat deze aan de buitenkant van de luier zit, heb ik hier minder problemen mee.De andere merken

Er zijn dus nog vele andere merken op de markt. Tijdens mijn onderzoek kwam ik zoveel soort luiers tegen, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Daarom heb ik voor de bevalling Naty en Toddy besteld en ben ik erna pas weer verder gaan zoeken. Ik heb daarbij ook gekeken naar waar de luiers verkrijgbaar zijn en wat voor reviews mensen schreven over de luiers. Ik kwam tot de conclusie dat veel luiers dus echt alleen op internet te bestellen zijn, net zoals Toddy dus. Ik vond het dan als ik een pak wilde proberen (en er dus maar eentje wilde bestellen) en daarbij ook verzendkosten moest betalen. Daardoor zouden de kosten voor het proberen van luiers wel gaan oplopen. Dat betalen van verzendkosten was dan ook nog niet aan de orde toen ik mijn eerste testpakket Toddy luiers bestelde trouwens. Ondanks dat veel merken dus alleen online verkrijgbaar zijn, deel ik met jullie nog een paar andere merken. Wellicht vinden jullie het toch leuk om ze uit te proberen en zelf een rekensommetje te maken. De andere merken zijn: Pingo, Lillydoo, Tioo, Kit&Kin, Muumi, Attitude, Pura, Moltex en Little Big Chance.


Jullie lezen wel, er valt genoeg te overwegen en te kiezen. Voor nu heb ik dus drie soorten ecologische wegwerpluiers geprobeerd. Wellicht dat ik er in de toekomst nog meer ga proberen, maar voor nu houd ik het hier maar even bij. Het volgende op mijn lijstje is dus wasbare luiers. En dan als eerste die van HappyBear Diapers. Hier horen jullie snel meer over. Voor nu in elk geval weer hartelijk dank voor het lezen!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page