top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Verzorgingsproducten voor jouw baby

Een poosje geleden heb ik al het een en ander gedeeld over welke verzorgingsproducten wij hier thuis zoal gebruiken. Ook heb ik gedeeld over welke luiers en billendoekjes wij gebruiken. Daarom dacht ik dat het, ter aanvulling op deze blogs, leuk zou zijn als ik wat meer deel over wat ik gebruik voor de verzorging van ons dochtertje. Ik ben me namelijk erg bewust van waarmee ik haar kleine lijfje zou kunnen vervuilen. Om die reden maak ik graag andere keuzes. Om jullie misschien nog wat bewuster te maken en omdat jullie hier misschien ook wel iets mee kunnen, gaat de blog van vandaag over de verzorgingsproducten voor een baby.


In bad

Je baby in bad doen, de een vind het super leuk en de ander vind het maar een vervelend, nat karwei. Ik vind het eigenlijk wel leuk. Maar omdat het huidje van een baby nog zo dun is, doen we ons dochtertje niet heel vaak in bad. God heeft het namelijk zo geschapen dat je lichaam zelfreinigend is. Ik heb er al eens eerder over geschreven geloof ik, maar het is helemaal niet nodig om zo vaak te douchen of in bad te gaan. Helaas zijn zeker de lichamen van ons volwassenen meer en meer vervuild door wat we eten en al het andere dat met ons lichaam in aanraking komt... Daarom moeten we onszelf, maar ook onze kinderen, natuurlijk wel schoon houden. Zo ook een baby. Daarom doen wij Hannah 1 à 2 keer per week in bad en wassen we haar verder gewoon dagelijks even met een hydrofiel washandje. Als wij haar zo wassen, gebruiken wij geen zeep.


Maar als we haar in bad doen, gebruiken we dit wel. Wij gebruiken de biologische Suiker Zeep Baby Mild van Dr. Bronners. In deze zeep zitten eigenlijk alleen maar natuurlijke ingrediënten. Van olijfolie tot suiker tot kokosolie. De zeep is erg fijn en mild (zoals de naam ook zegt, haha) en ruikt erg lekker. Door de suiker, want er zitten geen andere geurstoffen in. Ik merk ook echt dat de zeep, ondanks dat er geen "troep" in zit, goed reinigt. Als je baby'tje berg heeft en je sopt het hoofdje even goed hiermee in, is het na het afdrogen direct alweer een stuk minder.


Droge huid, luieruitslag en/of smetplekjes

Vooral in het begin had ons dochtertje last van een droge huid. Zeker na het in bad gaan of wassen. Dat hebben eigenlijk alle baby's wel. Gelukkig heeft ook een babyhuidje het vermogen om zichzelf redelijk te herstellen, maar om dit net een beetje extra op gang te helpen, gebruikten wij wel een soort balsem. Daarmee konden we ons dochtertje ook lekker masseren. Naast de zeep, is deze balsem ook van Dr. Bronners. Het is de Organic Magic Balm. Oké, de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik van deze naam wel iets vind... maar goed, ook in deze balsem zitten geen slechte ingrediënten en daarom gebruiken wij hem toch. Wij vinden hem namelijk erg fijn en ik heb nog geen beter alternatief gevonden.


Althans, geen beter alternatief voor zo'n soort balsem. Want als Hannah last heeft van een droge huid, smetplekje of luieruitslag (door tandjes waarschijnlijk), dan gebruik ik ook weleens kokosolie. Dit werkt eigenlijk ook helemaal prima en erg fijn. Het voordeel hiervan is dat ik het altijd in huis heb en gemakkelijk in de supermarkt kan kopen, maar ook dat het goedkoop is. Want het nadeel van de Dr. Bronners producten, die je trouwens bij de Douglas kunt kopen, is dat ze wel prijzig zijn. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik al een half jaar met dezelfde producten doe. Dat maakt het in verhouding dan misschien weer iets minder duur.


Probiotica, vitamine D en eventuele andere medicijnen

Eigenlijk was ik vanaf het moment dat Hannah geboren werd van plan om zo min mogelijk supplementen en/of medicijnen voor haar te gebruiken. Tenzij ze het echt nodig zou hebben. Maar, zoals jullie in een blog hebben kunnen lezen, is Hannah geboren middels een keizersnede. Vaak krijgt de moeder bij zo'n operatie antibiotica toegediend. Zo ook ik. En via de borstvoeding is dit in Hannah terecht gekomen. Daarnaast krijgt een baby via een normale geboorte vruchtwater van de moeder binnen. Hierdoor krijgt de baby bacteriën in de darmen die heel goed zijn voor de (darm)gezondheid van de baby. Bij een keizersnede gebeurt dit niet. Door dit alles staan de darmen en daarmee de gezondheid van een baby die ter wereld komt middels een keizersnede vaak al 1-0 achter. Sowieso wordt er al aangeraden om probiotica te gebruiken, ook voor baby's. Omdat dit simpelweg erg goed is voor de darmflora en daarmee de algehele gezondheid. Maar zeker in het geval van een keizersnede wordt het nog extra aangeraden. Ons dochtertje heeft heel erg last van krampjes gehad. Daarom, en om haar darmen (weer) gezond te maken, geven wij haar druppels probiotica.


Heel af en toe geven we haar ook wat extra vitamine D. Ik ben alsnog van mening dat God het zo geschapen heeft dat baby's door de borstvoeding nagenoeg alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Maar om dezelfde reden dat ik een aantal supplementen gebruik, namelijk omdat we uit onze voeding niet meer alle voedingsstoffen halen die we eigenlijk nodig hebben, geef ik Hannah toch zo'n 1 à 2 keer in de week een aantal druppels vitamine D. Niet veel, maar net een beetje extra. Ik ben er overigens nog steeds niet over uit of het echt nodig is. Er zijn namelijk mensen die zeggen dat baby's echt alles krijgen via de borstvoeding. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat dat dus niet zo is... ik weet het niet. En daarom doen we het suppleren van vitamine D dus maar zo weinig.


Naast de probiotica en vitamine D geef ik Hannah helemaal niets. Ook geen vitamine K dus. Hierover schrijf ik graag nog een keer een andere blog, maar voor nu wordt dat misschien een beetje teveel. Enfin, ik geef Hannah dus heel weinig. Maar pas was zij voor het eerst goed ziek. Ze had koorts en was echt niet het vrolijke meisje dat ze normaal is. We hadden ook nog eens een bruiloft van familie, dus daar wilden we toch wel graag naartoe. Om ons dochtertje iets te helpen, heb ik een homeopatische zetpil gekocht. Dit is een soort paracetamol, maar dan zonder alle "troep" die erin zit. Ik kocht de zetpillen van het merk Viburcol. We hebben er uiteindelijk maar een klein aantal gebruikt, maar ik moet zeggen dat ik het fijn vond om ze in huis te hebben en ze aan ons dochtertje te kunnen geven op de momenten dat ze zich echt heel beroerd voelde en toen we op pad waren.


We hebben maar weinig nodig

Zoals jullie kunnen lezen, gebruik ik eigenlijk maar heel weinig voor ons dochtertje. Ik wil me nog wel gaan verdiepen in het gebruiken van essentiële oliën voor baby's. Zo kan ik deze wellicht gebruiken voor de pijn die ze heeft van het krijgen van tandjes bijvoorbeeld. Hier hoop ik, als de tijd daar is, wel eens een aparte blog over te schrijven. Voor nu hoop ik dat ik jullie bewust heb gemaakt van dat je eigenlijk maar weinig nodig hebt. Het lijkt me daarnaast ook helemaal niet goed om zo'n klein lijfje vol te stoppen met dingen waarvan we niet eens weten wat het met een lichaam doet. Ik doe dit niet eens bij mijzelf, dus al helemaal niet bij ons dochtertje. Daarnaast ben ik van mening dat God onze lichamen zo bijzonder heeft geschapen en dat we dus echt maar weinig extra's nodig hebben. Maar helaas leven we in een gebroken wereld en dat merken we ook aan onze lichamen. Daarom probeer ik met de dingen die ik wel gebruik het lichaam dus net iets te ondersteunen waar dat nodig is.

389 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page