Kaneelbroodjes vind ik echt super lekker. Toen ik nog op school zat, ging ik vaak naar een kiosk om daar een bakje koffie met een kaneelbroodje te kopen. Maar ook nu kan ik de verleiding maar slecht weerstaan wanneer ik langs een vitrine met kaneelbroodjes loop. Dus soms koop ik er weleens eentje. Zoals we weten zit in kaneelbroodjes veel suiker en voor een keer vind ik dat niet zo'n probleem. Maar, dacht ik, ik kan ze toch ook gewoon zelf maken. Dat is allicht een wat meer verantwoorde keuze en dan kan ik ze ook nog eens vaker eten. Dus ben ik aan de slag gegaan. Ik deel mijn recept voor kaneelbroodjes dan ook graag met jullie. Ik wil hierbij wel even zeggen dat ze misschien niet helemaal zo smaken als de traditionele kaneelbroodjes. Dat komt doordat ik geen gewone, witte suiker heb gebruikt voor dit recept. Toch vind ik de broodjes alsnog super lekker en heb ik er stiekem al heel veel van gesnoept.
Voor dit recept heb ik kokosbloesemsuiker en honing gebruikt. Voor de blog heb ik een beetje meer onderzoek gedaan naar de voedingsstoffen en -waarden van verschillende soorten suiker. Daarbij kwam ik tot de conclusie dat er nog erg veel is wat ik niet weet en dat ik hier eigenlijk nog verder in wil duiken. En omdat er wederom zoveel over te zeggen valt, zal ik hier in deze blog niet verder op ingaan. Ik houd het nu graag bij de kaneelbroodjes. Wel wil ik kort zeggen dat je in elk geval beter voor een natuurlijke, ongeraffineerde variant van suiker kunt kiezen. Daarom heb ik nu gekozen voor kokosbloemsuiker en honing. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bakken met honing niet altijd even gemakkelijk vind, omdat het de gehele structuur van een baksel gemakkelijk veranderd. Honing bevat daarentegen wel veel meer voedingstoffen dan kokosbloesemsuiker. Wist je dat er in honing verschillende mineralen en vitamines zitten? Denk aan vitamine A, zink en ijzer. Dit geldt overigens ook voor kokosbloesemsuiker, maar daarin zit toch minder. De smaak van honing vind ik vaak een beetje typisch, wel erg lekker, maar niet in combinatie met van alles. Daarom gebruik ik eerder kokosbloesemsuiker. Natuurlijk heeft ook kokosbloesemsuiker een andere smaak en structuur, maar omdat het alsnog een soort suiker is, merk ik dat wanneer ik ga bakken minder. Het leuke aan dit recept, is dat je voor de vulling (waarvoor je de meeste suiker nodig zal hebben) zowel honing als kokosbloemsuiker kunt gebruiken.
Ik moet zeggen dat ik beide varianten erg lekker vind. De smaak is dus wel iets anders dan je waarschijnlijk gewend bent van kaneelbroodjes, maar zeker niet minder lekker. De variant met honing was verrassend genoeg minder zoet. Je gebruikt natuurlijk ook wat minder honing, maar normaal gesproken is honing zoeter dan suiker bijvoorbeeld. Mocht je echte zoete broodjes willen, maar wel honing gebruiken, voeg dan gewoon wat extra toe. Daarnaast was natuurlijk ook de substantie van de broodjes met honing anders. De suiker zorgt er namelijk ook voor dat er een heel andere vulling ontstaat die veel meer karamelliseert. Daarom zou ik, als ik moet kiezen, de variant met kokosbloesemsuiker kiezen. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur. De broodjes met honing zijn trouwens wel wat smeuïger. Dus het is maar net wat je zelf wilt. Dat gezegd hebbende, neem ik jullie snel mee naar het recept.
Wat heb je allemaal nodig?
Voor het deeg
550 gram tarwe- of speltbloem
1 groot ei
10 gram zout
7 gram gist
250 ml lauwwarme melk
65 gram roomboter
40 gram kokosbloesemsuiker
Voor de vulling
Hiervoor zijn er twee mogelijkheden. Een met honing en een met kokosbloesemsuiker.
Voor de variant met honing:
90 gram roomboter (op kamertemperatuur)
120 gram honing
1,5 el kaneel
Voor de variant met kokosbloesemsuiker:
90 gram roomboter (op kamertemperatuur)
150 gram kokosbloesemsuiker
1,5 el kaneel
Voor de frosting
100 gram roomkaas
2 el honing of maple syrup
1 à 2 el melk of slagroom
Wat voor keukengerei heb je nodig?
Een mengkom (als je er twee hebt, is dit super handig)
Weegschaal
Ovenschaal
Garde
Deegroller
Mixer of keukenmachine met deeghaak (optioneel)
Deegschraper (optioneel)
Hoe bak je de kaneelbroodjes?
Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en meng dit goed door elkaar. Let er hierbij op dat het zout en de gist elkaar niet raken totdat je alle ingrediënten met elkaar gaat mengen.
Kneed het deeg tot een mooi geheel. Je zult merken dat het deeg door de boter een beetje zacht is, misschien zelfs wel wat plakkerig. Het deeg moet niet te plakkerig zijn, dus wanneer dit wel het geval is, voeg je nog wat extra bloem toe. Ik merkte trouwens dat het kneden met de hand, door de boter, een erg vette boel was. Dus heb je een mixer of keukenmachine met deeghaak, gebruik deze vooral.
Kneed het deeg nog zo'n 5 minuten en laat het hierna in een schone kom rijzen voor drie kwartier. Dek de kom af met een vochtige theedoek.
Maak ondertussen de vulling. Zorg ervoor dat de boter echt goed zacht is. Warm het desnoods heel eventjes op in een pannetje en meng het daarna met de suiker of honing en kaneel.
Na de eerste rijs, ga je het deeg uitrollen. Rol het deeg uit in een rechthoek.
Nadat je een mooi rechthoek hebt gevormd van het deeg, smeer je het mengsel voor de vulling over het deeg uit. Zorg ervoor dat dit een beetje in een egaal laagje gebeurd, zodat je de vulling overal lekker zult proeven.
Rol het deeg op. Je kunt die op twee manieren doen: 1) Je rolt de lange kant van het deeg op als je kleine broodjes wilt maken. Je kunt er dan zo'n 15 broodjes van maken. 2) Je rolt de korte kant van het deeg op als je grotere broodjes wilt maken. Je kunt er dan 9 broodjes van maken.
Als je het deeg opgerold hebt, verdeel je dit zoals hiervoor omschreven. Gebruik hiervoor eventueel een deegschraper of (de achterkant van) een mes. Hierna leg je de broodjes in een ingevette ovenschaal.
Dek de ovenschaal af met een vochtige theedoek en laat de broodjes driekwartier rijzen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 185 ℃.
Na de tweede rijs bak je de broodjes af in de oven voor zo'n 30 minuten.
Maak ondertussen de frosting. Doe hiervoor de roomkaas, melk of slagroom en honing of maple syrup in een kom en klop dit alles goed door elkaar met een garde. Zorg ervoor dat het mengsel niet te dun is.
Wanneer de broodjes een beetje zijn afgekoeld, kun je ze serveren met de frosting. Eetsmakelijk!
Ik kreeg gelijk zin in een kaneelbroodje en we hebben ze zojuist gegeten. heerlijk!!