top of page
Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Havermoutkoekjes met rozijnen en/of chocolade.

Koekjes vind ik zo ontzettend lekker. Zelfs zo lekker dat ik, voordat ik begon met "gezond leven", regelmatig een pak koekjes kocht en die binnen de kortste keren helemaal leeg at. In mijn eentje. Daarom heb ik inmiddels maar besloten om geen, of althans bijna geen, koekjes meer te kopen. Daarom maak ik ze nu regelmatig zelf. Ik heb in mijn leven al heel wat koekjes gebakken, want als kind vond ik het al leuk om te doen. Maar goed, veel recepten zijn dus niet echt gezond. Er zit vaak mega veel suiker in de koekjes en je hebt ook nog eens van alles nodig. Of bijvoorbeeld 1/2 ei of een 1/4 theelepel zout. Dat vind ik gewoon onhandig en vaak ook helemaal niet nodig, haha. Inmiddels weten jullie denk ik wel dat ik houd van eenvoudige recepten. Zonder poespas. Dus hier heb ik weer een eenvoudig recept voor jullie. Koekjes met ruwe rietsuiker. Waarmee je lekker kunt variëren. Want rozijnen of chocolade zijn natuurlijk niet de enige dingen die je door deze koekjes kunt doen. Probeer ook eens noten of ander gedroogd fruit bijvoorbeeld. Of laat het gewoon weg. Je kunt alle kanten op met dit recept.


Wat heb je nodig voor 16 kleinere koekjes?


  • 175 gram roomboter (uit de koelkast)

  • 125 gram ruwe rietsuiker

  • 1 ei

  • 125 gram havermout

  • 165 gram tarwe- of speltbloem

  • 1 tl bakpoeder

  • 75 gram rozijnen of chocolade

  • Snuf zout


Welk keukengerei heb je allemaal nodig?

  • 2 bakplaten

  • Mengkom

  • Weegschaal


Hoe maak je de koekjes?

  • Mocht je de koekjes met rozijnen maken, dan begin je met de rozijnen even te laten wellen in een bakje met water. Zo branden ze tijdens het bakken niet aan. Verwarm hierna de oven voor op 175 °C.

  • Doe hierna alle ingrediënten (behalve de rozijnen of chocolade dus) in een kom en kneed dit goed door elkaar. Mocht je rozijnen gebruiken, dan giet ze na het maken van het deeg af en laat je ze even uitlekken. Ze moeten niet al te nat blijven.

  • Voeg de rozijnen of chocolade toe aan het deeg.

  • Verdeel het deeg in kleine balletjes. Je kunt natuurlijk ook meer of minder balletjes (koekjes dus) maken.

  • Leg de deegballetjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Doe de bakplaat met de koekjes in de oven en bak deze voor ongeveer 14 minuten. Zo zijn de koekjes knapperig van binnen en zacht van buiten. De koekjes zijn klaar als je ze heen en weer kunt bewegen op de bakplaat (zonder dat ze hiervoor te zacht zijn).

  • Laat ze nog even afkoelen en eet smakelijk!


Tips:

  • Je kunt het deeg natuurlijk ook gewoon verdelen in 8 stukken. Dan heb je heerlijke, grote koeken. Leuk voor als je eens visite hebt.

  • Je kunt gemakkelijk extra koekjesdeeg maken en dit invriezen of even in de koelkast leggen. In de koelkast zou ik het niet veel langer dan een dag of 2 bewaren. In de vriezer kun je het wel een heel poosje bewaren. Zo heb je altijd iets lekkers in huis zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen. Laat het deeg trouwens niet te warm worden als je het ontdooit. Nog een beetje koud is wel handig als je de koekjes gaat maken.




2.280 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentario


Aritha Vermeulen
Aritha Vermeulen
13 feb

Wat een fijn recept. Dank je wel. Ik begin de laatste tijd ook weer met bakken en de koekjes zijn op voordat ik het weet. 😍 https://kostbaar.blogspot.com/

Me gusta
bottom of page