Een heerlijk soepje zonder bouillonblokjes. Het is super gemakkelijk. Maar hoe doe je dat dan? En is dat niet mega veel werk? Het kost misschien wat tijd, maar is verder super eenvoudig dus. Dat het tijd kost, is eigenlijk gelijk het enige nadeel. Want het zelf trekken van bouillon, en dan vooral bottenbouillon, echt ontzettend gezond. In botten zitten namelijk veel vitamines, zoals vitamine A en K2, maar ook mineralen. Denk aan mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. In botten zit collageen, een bepaald eiwit, wat tijdens het koken wordt omgezet in gelatine. En dit is weer gezond, omdat dit ontstekingsremmend is, goed is voor onze darmen en noem maar op.
Ik zou wellicht wel een hele blog kunnen schrijven over bottenbouillon, maar daar gaat deze blog niet over. In deze blog deel ik jullie een gemakkelijk recept voor een heerlijke en super gezonde groentesoep met vlees erin.
Wat heb je nodig voor 6 á 7 personen?
Voor de bouillon
1 stuk mergpijp (2 als de mergpijp klein is)
1 stuk schenkel (met been)
2 liter water
2 uien
2 teentjes knoflook
3 á 4 laurierbladeren
4 á 5 kruidnagels
Zout en peper
Andere kruiden of zaden zoals mosterdzaad (optioneel)
Voor de vulling
250 gram soepgroente (bloemkool, wortel, selderij, ui, prei in kleine stukjes)
70 gram noodles (of vermicelli) (optioneel)
Welk keukengerei heb je nodig?
Soeppan
Pollepel
Zeef
Grote kom
Bord/schaaltje
Scherp mes
Sudderplaatje (optioneel)
Hoe maak je de soep?
Was en halveer de uien. Als de uien niet te vies zijn, laat ik de schil gewoon om de ui zitten. Dit geeft nog meer smaak. Als de uien te vies zijn, was ik ze niet en haal ik gewoon de schil eraf. Haal hierna de schil van de teentjes knoflook en plet ze met de platte kant van een mes.
Vul de pan met 2 liter water en doe hier de mergpijp, schenkel, uien, knoflook, laurierbladeren, kruidnagels en eventuele andere kruiden in.
Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Als het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de bouillon minstens 3 á 4 uur trekken. Gebruik indien nodig een sudderplaatje. Wil je echt goede bouillon (die soort gelatine zal worden - zo haal je het meeste uit de botten en dat is ook het meest gezond), dan laat je de bouillon de hele dag trekken. Een uurtje of 7 á 8.
Als de bouillon getrokken is, ga je het afgieten. Doordat er vlees in de bouillon zit, zullen er wat losse stukjes en wellicht schuim in de bouillon zitten. Ook moeten de kruiden, zaden, ui, laurierbladeren en kruidnagels uit de bouillon gehaald worden. Voor het afgieten zet je een grote kom klaar met de zeef erop. Giet de bouillon door de zeef.
Maak de pan waar nodig een klein beetje schoon en giet de bouillon weer terug in de pan.
Haal de schenkel uit de zeef. De rest, op het merg na, kun je weggooien. Als het goed is, is het vlees helemaal zacht en heel mals. Je haalt het zo uit elkaar. Dit uit elkaar halen kun je doen met je handen of een vork. Als je dit doet met je handen, is het verstandig om het vlees even af te laten koelen.
Doe het vlees, de soepgroente en eventueel de noodles in de bouillon en laat dit nog heel even zachtjes koken tot de groente en noodles gaar zijn. Breng de soep op smaak met peper en zout. Ik gebruik vaak 2 theelepeltjes zout om de soep goed op smaak te krijgen. Hierna is de soep klaar. Eet smakelijk!
Tips:
Gebruik noodles als je deze soep meer wilt laten vullen. Anders kun je het ook weglaten. Een gezonder alternatief hiervoor zijn bijvoorbeeld boekweit- of rijstnoodles. Je kunt uiteraard ook vermicelli gebruiken, maar dit is de minst gezonde optie.
De merg uit de schenkel en de mergpijp kun je gewoon opeten. Dit is echt super gezond.
De soep kun je gemakkelijk invriezen in een bakje of zelfs een goed sluitend zakje.
Het lijkt wellicht alsof er heel veel zout in de soep zit, maar in verhouding valt dat wel mee. In een bouillonblokje zit namelijk ook ontzettend veel zout. En dat is vaak gejodeerd zout, wat inderdaad niet zo goed voor ons is. Zelf gebruik ik altijd zeezout of Himalayazout. Het goede zout dus. Dan kun je best aardig wat gebruiken voordat het ongezond wordt. Sterker nog, in het "goede" zout zitten vaak mineralen die wij hard nodig hebben.
Comments