Zoals jullie misschien wel weten, houd ik ervan om van alles uit te proberen. Zo ook recepten. Als ik dat doe, gebruik ik vaak een basis recept en ga ik daarmee verder. Met een basis recept kun je van alles. Niet alleen met bakken, maar ook als het gaat om koken. Daarom leek het me leuk om een aantal basis recepten met jullie te delen. Met deze basis recepten kun je dan heel veel variëren. Wat het wellicht weer gemakkelijk maakt om eens iets anders te maken of iets nieuws te verzinnen. Zo hoef je minder vaak na te denken over wat je wilt gaan maken. Of wat je nu weer eens gaat eten.
De blogreeks basisrecepten trappen we af met een heel gemakkelijk en lekker iets, cake. Cake valt eigenlijk altijd wel in de smaak. Al heel lang was ik op zoek naar een cake zonder suiker. Je kunt de suiker in de cake meestal wel vervangen door kokosbloesemsuiker bijvoorbeeld, maar dit doet toch echt wel wat met de smaak. Daarom heb ik hier voor jullie gewoon een heel gemakkelijk recept met ahornsiroop (maple syrup) of honing. Zo zit je altijd goed. De cake is misschien niet zo zoet als jullie gewend zijn, maar dit kun je heel gemakkelijk "oplossen". Dat is trouwens ook gelijk het leuke dit basisrecept, want je kunt van alles aan de cake toevoegen. Van frambozen tot appel. En van noten tot chocolade. Of allebei. Klinkt lekker toch?
Wat heb je nodig voor 1 cake?
200 gram roomboter
4 eieren
150 gram ahornsiroop of honing
225 gram tarwe- of speltbloem
2 tl bakpoeder
snuf zout
Fruit, chocolade, noten (optioneel)
Welk keukengerei heb je nodig?
Cakevorm
Mengkom
Garde
Pannetje
Weegschaal
Bakpapier (optioneel)
Prikker (optioneel)
Hoe maak je de cake?
Verwarm de oven voor op 170 ℃ en vet de cakevorm in of bekleed deze met bakpapier. Begin hierna met het smelten van de roomboter in een pannetje op laag vuur. Terwijl de boter smelt, doe je de eieren en de ahornsiroop of honing in de kom.
Als de boter gesmolten is (pas op dat deze niet te heet wordt), doe je dit bij de eieren en de ahornsiroop of honing. Meng dit goed door elkaar.
Daarna voeg je de bloem, bakpoeder en het zout toe. Meng dit weer goed door elkaar tot één geheel. Meng niet te hard. Je wil het beslag goed luchtig houden.
Als je een mooi egaal beslag hebt, voeg je de vulling naar keuze toe. Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake voor zo'n 50 minuten af. Prik eventueel even in de cake met een prikker om te testen of deze gaar is.
Laat even afkoelen en eet smakelijk!
Tips:
Let goed op dat de cake niet aanbrand. Doordat er geen "normale" suiker in zit, kan de cake sneller te donker worden terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Houd dit in de gaten en zet de oven eventueel wat zachter.
Mocht je de cake gezonder willen maken, dan kun je gemakkelijk een beetje zuurdesemstarter toevoegen. Mocht je beslag hierdoor een beetje dun worden, dan voeg je gewoon een beetje extra bloem toe.
Van dit beslag kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk muffins maken. Knip hiervoor eventueel vormpjes van bakpapier.
Komt net uit de oven en ruikt en smaakt heerlijk! Heel blij met dit recept!
Mooi recept. Ik denk echter dat je bedoelt: zonder geraffineerde suiker?