top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Basis recepten. 2. Aardappel ovenschotel

Een ovenschotel vind ik altijd super handig. Je kunt hem gemakkelijk de dag of ochtend van tevoren maken, is ideaal om weg te geven en ook nog eens super gemakkelijk om te maken. Daarnaast is zo'n ovenschotel dus echt een gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren. Door lekker af te wisselen met de kruiden, groente of het vlees, staat er altijd wel iets lekkers en gevarieerds op tafel. Wellicht zal het begin van het recept een beetje vaag zijn, omdat ik de keuze aan jullie laat. Later in het recept geef ik nog wat voorbeelden waarmee jullie gelijk aan de slag kunnen gaan. De opzet van het recept is daarmee misschien net even iets anders, minder recht voor zijn raap, dan jullie van mij gewend zijn, maar hopelijk doen jullie in elk geval wel wat inspiratie op.


Wat heb je nodig voor 4/5 personen?

  • 500 gram vlees (gehakt, kip, runderworst, kipgehakt)

  • 700 gram groente (courgette, tomaat, prei, wortel, paprika, ui, knoflook)

  • 1 kg aardappelen

  • 500 gram tomatensaus (passata (gezeefde tomaat) of een andere vorm van tomatensaus)

  • 4 tl kruiden naar keuze (nootmuskaat, Italiaanse kruiden, uipoeder, knoflookpoeder

  • 125 gram geraspte kaas (een bol mozzarella is ook een optie)

  • Scheutje slagroom (2 tl crème fraîche is ook een optie)

  • Zout/peper

  • Olie/boter om in te bakken/ ovenschaal mee in te vetten


Welk keukengerei hebben jullie nodig?

  • Braadpan

  • Pan (kookpot)

  • Spatel

  • Ovenschaal

  • Rasp

  • Weegschaal (optioneel)


Hoe maak je de ovenschotel?

  • Schil de aardappelen en doe deze in de pan. Vul de pan met water. Breng het water aan de kook en laat de aardappelen voor zo'n 10 minuten koken. Giet ze hierna gelijk af. Zorg ervoor dat de aardappel niet helemaal gaar zijn. Mocht je dit wel doen, dan worden ze uiteindelijk erg zacht.

  • Ondertussen bak je het vlees. Als je gehakt gebruikt, rul je dit even. Zorg ervoor dat het vlees helemaal gaar is en doe hierna de groente erbij. Bak deze even goed mee tot ze wat zachter worden.

  • Hierna voeg je de tomatensaus toe. Roer dit goed door het vlees en de groente heen en voeg de kruiden en wat zout en peper toe. Hierna laat je het mengsel even pruttelen.

  • Voordat je alles in de ovenschaal doet, kun je deze even invetten. Daarna verdeel je de aardappelen over de bodem van de ovenschaal.

  • Als het mengsel met de tomatensaus goed warm is, voeg je eventueel de slagroom (of crème fraîche) toe. Roer dit even goed door elkaar en verdeel het mengsel over de aardappelen heen.

  • Tot slot verdeel je de kaas over de aardappelen, vlees en groente met saus heen. Zet de schotel in de oven voor zo'n 20 á 25 minuten tot de kaas mooi goudbruin is. Eet smakelijk!


Voorbeelden:

  • Met een Italiaans tintje - Gehakt, tomaat, ui, paprika, courgette, tomatensaus, Italiaanse kruiden, uipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, nootmuskaat en mozzarella.

  • Met kip - Kipfilet, kipdijfilet of kipgehakt, prei, wortel, tomaat, tomatensaus, uipoeder, knoflookpoeder, zout, peper, de helft van de geraspte kaas en een halve bol moz zarella.

  • Met een Nederlands tintje - Runderworst, wortel, ui, paprika, tomatensaus, uipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, nootmuskaat, zout, peper, scheutje slagroom en geraspte kaas.


Tips:

  • Een ovenschotel met aardappel zou ik niet zo snel invriezen. Het kan wel, maar zorgt ervoor dat de aardappels er sompig worden. Hier vinden wij dat niet zo super lekker, maar hé, over smaak valt niet te twisten.

  • Koop geen geraspte kaas in een zakje. Hier is vaak van alles aan toegevoegd zodat de kaas niet aan elkaar blijft plakken. Rasp het gewoon lekker zelf. Mocht je het van tevoren willen raspen en even bewaren, dan kun je eventueel wat arrowroot-poeder toevoegen. Zo plakt het ook niet aan elkaar.

  • Je kunt de ovenschotel al van tevoren klaarmaken. Zet hem dan niet in de oven, totdat je de schotel gaat eten. De kaas kun je er gewoon alvast overheen strooien, maar je kunt er ook mee wachten tot je hem in de oven zet. Dat maakt niet zoveel uit.




367 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page