Een Dutch baby pancake. De kans is groot dat jullie hier niet mee bekend zijn. Ook ik was er heel lang niet mee bekend namelijk. En dat is toch jammer, want het is zo'n gemakkelijk en lekker gerecht dat ook nog eens zo klaar is. Daarnaast kun je er lekker mee variëren. Serveer het als ontbijt of met wat ijs voor een dessert. Je kunt hem maken met ander fruit of zelfs zonder fruit. Met of zonder citroen. Met lekker wat slagroom of gewoon zo.
Maar wat is zo'n Dutch baby pancake nu precies? Eigenlijk is het een soort mix tussen een soufflé en een pannenkoek. Dit gerecht wordt "Dutch" genoemd, Nederlands dus, maar eigenlijk is het een Duits gerecht. Al moet ik zeggen dat dit voor veel Duitsers ook niet echt meer bekend is. Inmiddels is het eigenlijk gewoon heel Amerikaans. Officieel wordt dit gerecht gemaakt met een blender en een gietijzeren pan, maar omdat ik van zo simpel en eenvoudig mogelijk houd, doe ik het net even anders. Dit is dus de super gemakkelijke versie van het gerecht en net met een andere twist. Namelijk met blauwe bessen en een vleugje citroen. Heerlijk fris, super gemakkelijk en ook nog eens snel te maken. De Dutch baby pancake moet even in de oven, maar in die tijd kun je mooi de keuken opruimen bijvoorbeeld. Ideaal toch?
Wat heb je allemaal nodig voor 1 Dutch baby pancake (ongeveer 4 personen)?
265 ml melk
160 gram bloem
3 eieren
snuf zout
scheutje citroensap (optioneel)
scheutje maple syrup (optioneel)
rasp van 1 citroen (optioneel)
25 gram roomboter
125 gram blauwe bessen (bevroren werkt het beste)
Welk keukengerei heb je nodig?
Ovenschaal (bij voorkeur rond - diameter ongeveer 28 cm)
Een garde
Mengkom
Hoe maak je de Dutch baby pancake?
Verwarm de oven voor op 220 ˚C en zet de ovenschaal in de oven om deze ook te laten voorverwarmen.
Doe de melk, eieren, bloem, zout, citroensap- en rasp en maple syrup in een kom en meng dit goed door elkaar. Gebruik een garde om het beslag goed luchtig te kloppen. Je kunt hier natuurlijk een mixer voor gebruiken, maar met de hand gaat ook echt prima. Klop het beslag dan iets langer.
Als het beslag een mooi geheel is geworden, haal je de voorverwarmde ovenschaal uit de oven.
Doe de roomboter in de ovenschaal en laat dit smelten. Zorg ervoor dat de boter goed verdeelt is over de bodem van de ovenschaal. Als de boter niet goed smelt, is de ovenschaal nog niet heet genoeg en dit is wel echt van belang. Let hier dus even op.
Als de boter gesmolten is, doe je het beslag in de ovenschaal. Verdeel de blauwe bessen over het beslag heen en zet de schaal weer terug in de oven.
Bak de Dutch baby pancake tot deze mooi goudbruin is en tot de randen goed omhoog zijn gekomen. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
Serveer de Dutch baby pancake met wat extra roomboter en maple syrup, dadelstroop of ander lekkers. Eet smakelijk!
Tips
Laat de blauwe bessen en citroen weg uit het recept en bak een gewone Dutch baby pancake. Serveer met wat roomijs, vers rood fruit en slagroom als dessert.
Comments