top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Boboti. Een gemakkelijk recept voor dit Zuid-Afrikaanse gerecht.

Boboti, het lievelingseten van mijn man, maar voor velen een onbekende maaltijd. Boboti is Zuid-Afrikaans. Dit zie je ook terug in de verschillende elementen van het gerecht. Er zitten kruiden in, rozijnen, appel, maar ook gewoon gehakt en boontjes. Allerlei culturen door elkaar. Boboti kun je op veel verschillende manieren maken. Er zijn uitgebreide en minder uitgebreide recepten. De een nog lekkerder dan de ander. Omdat wij boboti erg lekker vinden, maar omdat er gewoon niet altijd tijd is voor een hele uitgebreide versie en omdat ik al helemaal niet graag het pakje voor het wereldgerecht uit de supermarkt gebruik, heb ik inmiddels mijn eigen draai aan boboti gegeven. In deze blog deel ik graag met jullie hoe je een gemakkelijke en lekkere boboti zo op tafel zet. Houd trouwens wel even rekening met de oventijd. Maar terwijl je boboti in de oven staat, kun je mooi de keuken even opruimen. Oh ja, en de rijst koken. Ook niet geheel onbelangrijk.


Wij vinden boboti heerlijk. Zoals je ziet zit er van alles in en dat maakt de smaak van het gerecht heel interessant. Mocht je meer groente willen eten tijdens de maaltijd, dan kun je altijd wat extra boontjes aan dit recept toevoegen.


Wat heb je allemaal nodig voor 4 personen?

  • 1 grote ui

  • 1 grote appel

  • 500 gram sperzieboontjes

  • 3 eieren

  • 200 ml melk

  • 500 gram gehakt

  • 650 gram rijst

  • 2 kleine handjes rozijnen

  • 1 el kurkuma

  • 2 el kerriepoeder

  • 1 tl nootmuskaat

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 tl uienpoeder

  • 1 tl knoflookpoeder

  • Zout en peper

  • Boter of olie om in te bakken en de ovenschaal mee in te vetten

Wat voor keukengerei heb je nodig?

  • Ovenschaal

  • Maatbeker

  • Braadpan

  • Pannetje

  • Spatel

Hoe maak je de boboti?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden °C.

  • Zet de sperzieboontjes op en kook deze totdat ze gaar zijn. Snipper ondertussen de ui en verwarm ondertussen de olie of boter in de pan. Voeg de ui toe en fruit deze even. Hierna doe je het gehakt erbij. Rul het gehakt.

  • Maak het kruidenmengsel en doe dit door het gehakt en de ui. Bak het even door en voeg hierna de stukjes appel toe. Wij vinden een geschilde appel hiervoor het lekkerst. Als de boontjes klaar zijn, voeg je deze ook aan het mengsel toe. Bak de boontjes nog even mee.

  • Ondertussen kun je de eieren en melk bij elkaar doen in een maatbeker of schaaltje. Voeg eventueel wat zout en peper toe en klop dit even kort door elkaar. Zorg ervoor dat de dooiers niet meer heel zijn, maar dat de melk en de eieren goed zijn gemengd.

  • Vet de ovenschaal in en doe hierin het gehakt met de ui, appel en boontjes. Giet de eieren en melk er hierna overheen. Zet de schaal in de oven en bak dit voor ongeveer 20 minuten. Let erop dat de boontjes niet aanbranden.

  • Ondertussen kook je de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Bij de laatste minuut voeg je ook de rozijnen toe. Giet hierna af. Voor wat extra smaak kun je nog wat kurkuma of kerrie aan de rijst toevoegen.

  • Serveer de boboti met de rijst en eet smakelijk!



481 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page