top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Appelcake met havermout en maple syrup.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Al heel lang ben ik op zoek naar een lekker recept voor een cake, maar dan zonder suiker. In veel cakes zit (een grote hoeveelheid) witte, "gewone" suiker. Dit is vaak zo omdat dit de structuur van de cake beter maakt. Normaal gesproken vervang ik dan de normale suiker voor kokosbloesemsuiker, maar de typische smaak hiervan maakt dat de cake toch anders is. Zeker niet vies, maar ook niet zoals een standaard cake. Dus ben ik zelf maar weer aan het proberen gegaan. Ik bedacht dat het misschien wel lekker zou zijn om wat havermout toe te voegen voor een extra "bite". Dat is trouwens niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Daarnaast wilde ik er graag een "fruit-cake" van maken, zodat de cake al wat zoeter smaakt zonder dat daar extra suiker voor nodig is. Dus werd het een appelcake met havermout en maple syrup.


En nu denken sommigen van jullie misschien wel dat cake, met zoveel roomboter, ongezond is. Maar het tegendeel is waar. Roomboter is ontzettend gezond voor je. In roomboter zitten namelijk onder andere vitamine A, D, K en K2. Dit worden ook wel vetoplosbare vitamines genoemd. Deze vitamines zorgen ervoor dat ons lichaam minerale en andere vitamines kan opnemen en daarom zijn deze vetoplosbare vitamines dus essentieel voor een gezond dieet. Er zijn nog vele voordelen van het eten van roomboter te noemen, maar omdat deze blog over een heerlijke appelcake gaat, zal ik daar nu verder niet op in gaan. Eet in elk geval lekker die roomboter. En geniet van een cake vol met vezels, eiwitten, mineralen en vitamines.


Wat heb je nodig?

Voor de vulling

  • 2 appels

  • 2 el maple syrup

  • 1 el kaneel

  • 1 grote hand noten naar keuze (optioneel)

Voor de cake

  • 200 gram roomboter

  • 4 eieren

  • 150 gram maple syrup

  • 200 gram tarwemeel (je kunt ook een ander soort meel of bloem gebruiken)

  • 70 gram havermout

  • 2 tl bakpoeder

  • Snuf zout

Welk keukengerei heb je nodig?

  • Cakevorm

  • Bakpapier (optioneel, maar wel handig om de cake gemakkelijk uit de cakevorm te tillen)

  • 2 mengkommen

  • Garde

  • Pannetje

Hoe maak je de appelcake?

  • Verwarm de oven op 175 ℃ en vet de cakevorm in. Je kunt de vorm ook bekleden met bakpapier.

  • Zet de boter in een pannetje op laag vuur en laat dit rustig smelten.

  • Schil ondertussen de appels en snijd deze in stukjes. Doe de stukjes appel in een mengkom en voeg hierbij de maple syrup en kaneel toe. Meng dit goed door elkaar en zet het mengsel hierna even apart. Zo kan de kaneel en maple syrup goed in de appel trekken.

  • In de andere mengkom doe je de eieren, maple syrup en gesmolten boter. Meng dit goed door elkaar tot een mooi geheel.

  • Hierna voeg je het meel, de havermout, bakpoeder en zout toe. Meng dit goed door elkaar en zorg dat het beslag een beetje luchtig blijft.

  • Tot slot voeg je het appel-mengsel en eventuele noten toe. Vouw dit als het ware door het beslag.

  • Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake voor ongeveer 55 minuten. Hierna haal je de cake uit de bakvorm en laat je hem helemaal afkoelen.

  • Serveer eventueel met slagroom. Eetsmakelijk!

Nog wat tips:

  • Mocht je geen maple syrup in huis hebben, dan kun je dat ook gemakkelijk vervangen door honing.

  • Klop de slagroom voor bij de cake zelf en voeg hier weer maple syrup of honing aan toe. Dat is veel gezonder en ook nog eens een stuk lekkerder dan de slagroom uit een bus!

  • Serveer deze cake ook eens als ontbijt of bij een brunch. Dat doet het vast goed!




301 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page