top of page

Appel-kaneelbroodjes met kardemom.

  • Foto van schrijver: Marilène Loendersloot
    Marilène Loendersloot
  • 12 minuten geleden
  • 3 minuten om te lezen

Laatst heb ik een recept gedeeld voor aardbeienbroodjes met witte chocolade. In dat recept schreef ik al dat er nog een ander recept met hetzelfde deeg aan zat te komen. En hier is het dan, heerlijk voor deze tijd van het jaar. Met een lekkere kop thee of warme chocolademelk. Of een yolky latte. Heerlijk al zeg ik het zelf. Met het deeg voor deze broodjes, kun je alle kanten op en dat vind ik helemaal top. Toen ik wat deeg over had en appels op de fruitschaal zag liggen die echt op moesten, bedacht ik me dat appelbroodjes ook super lekker zouden zijn. Door de kaneel en kardemom hebben ze nog meer smaak en ik houd daar persoonlijk wel van. Lekker kruidig, maar toch ook zoet en fris door de appel.


Wat heb je nodig voor zo'n 20 broodjes?


Voor het deeg

  • 550 gram bloem

  • 1 ei

  • 40 gram kokosbloesemsuiker (ruwe rietsuiker kan ook)

  • 8 gram zout

  • 7 gram gist

  • 65 gram boter

  • 250 ml lauwwarme melk


  • 1 extra ei


Voor de vulling

  • 90 gram roomboter

  • 2 appels

  • 120 gram kokosbloesemsuiker (ruwe rietsuiker kan ook)

  • 1 tl kardemom

  • 1 tl kaneel


Welk keukengerei heb je nodig?

  • Mixer met deeghaak of deeggarde (optioneel)

  • Elektrische keukenweegschaal

  • 2 mengkommen

  • 2 bakplaten

  • Ovenschaal

  • Bakpapier


Hoe maak je de broodjes?

  • Doe de melk samen met de roomboter in een pannetje en zet dit op laag vuur.

  • Doe de bloem, het zout, de gist, de honing en het ei (1 dus) bij elkaar in een kom. Let hierbij op dat het gist en het zout elkaar niet raken.

  • Als de melk lauwwarm is geworden en de boter wat zachter, dan voeg je dit bij de rest van de ingrediënten in de kom. Meng alles goed door elkaar. Je kunt hiervoor een mixer, deeggarde of gewoon je handen gebruiken. Kneed het gevormde deeg hierna voor een minuut of vijf. Het deeg is goed als het een beetje stevig, maar wel zacht is. Dit klinkt tegenstrijdig, maar met stevig bedoel ik dat het zijn vorm behoud en niet plakkerig is.

  • Laat het deeg nu rijzen voor zo'n 45 minuten. Ondertussen kun je beginnen aan het maken van de vulling. Smelt de boter even in een pannetje. Schil de appels en rasp deze. Meng de gesmolten boter, geraspte appel, suiker, kardemom en kaneel samen tot een mooi geheel.

  • Na de eerste rijs, verdeel je het deeg in twee stukken. Rol je het eerste stuk deeg goed uit tot een mooi rechthoek. Om te voorkomen dat het deeg aan het aanrecht gaat plakken, kun je nog wat extra bloem gebruiken.

  • Als je het eerste deel van het deeg goed hebt uitgerold, smeer je hier de helft van het appelmengsel op. Smeer het mengsel alleen op de helft van het deeg. Je vouwt het deeg hierna dubbel in de breedte. Snijd daarna van de lap deeg zo'n 10 reepjes. Hiervoor kun je eventueel een pizzasnijder gebruiken.

  • Hierna pak je de reepjes deeg en vorm je als het ware een soort knotje van het deeg. Leg het knotje hierna op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Herhaal deze twee stappen nog een keer met de rest van het deeg en het appelmengsel.

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Terwijl de oven voorverwarmt, laat je de broodjes voor de tweede keer rijzen. Dit hoeft niet zo lang te duren. Ik laat de broodjes meestal nog voor zo'n 30 minuten rijzen.

  • Als de oven goed warm is en de broodjes voor de tweede keer even hebben kunnen rijzen, bestrijk je deze nog even met ei. Hierna bak je de broodjes af voor zo'n 30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.

  • Laat de broodjes even afkoelen en eet smakelijk!


ree

 
 
 

Opmerkingen


bottom of page