top of page

Aardbeienbroodjes met witte chocolade.

  • Foto van schrijver: Marilène Loendersloot
    Marilène Loendersloot
  • 4 okt
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

Als jullie mij langer volgen (ook op Instagram), dan weten jullie dat ik inmiddels al meerdere versies van dit soort broodjes heb gemaakt. Naast dit recept, hoop ik snel nog een ander recept hiervan te delen. Het deeg van deze broodjes is lekker zacht en luchtig en je kunt ze vullen met allerlei lekkers. Dat maakt het eigenlijk een ideaal basisrecept. Voor de verjaardag van mijn jongste dochtertje wilde ik weer iets lekkers maken wat in het thema paste. Aardbeien was het thema. En wat past er nu beter bij aardbeien dan (witte) chocolade? Wat mij betreft maar weinig. Dit recept vind ik ook heel handig omdat je hiervan veel tegelijk kan maken en omdat je het ook gemakkelijk van tevoren kunt maken. Ideaal. Laat ik dan nu maar gauw het recept met jullie delen.


Wat heb je nodig voor zo'n 20 broodjes?


Voor het deeg

  • 550 gram bloem

  • 1 ei

  • 40 gram kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker

  • 8 gram zout

  • 7 gram gist

  • 65 gram boter

  • 250 ml lauwwarme melk


  • 1 extra ei


Voor de vulling

  • 40 gram roomboter

  • 200 gram aardbeienjam (zonder toegevoegde suikers)

  • 80 gram witte chocolade (zonder geraffineerde suikers - bijvoorbeeld die van Vivani)


Voor over de broodjes

  • 2 tl kokosolie

  • 70 gram witte chocolade


Welk keukengerei heb je nodig?

  • Mixer met deeghaak of deeggarde (optioneel)

  • Elektrische keukenweegschaal

  • Mengkom

  • 2 bakplaten

  • Ovenschaal

  • Bakpapier


Hoe maak je de broodjes?

  • Doe de melk samen met de roomboter in een pannetje en zet dit op laag vuur.

  • Doe de bloem, het zout, de gist, de honing en het ei (1 dus) bij elkaar in een kom. Let hierbij op dat het gist en het zout elkaar niet raken.

  • Als de melk lauwwarm is geworden en de boter wat zachter, dan voeg je dit bij de rest van de ingrediënten in de kom. Meng alles goed door elkaar. Je kunt hiervoor een mixer, deeggarde of gewoon je handen gebruiken. Kneed het gevormde deeg hierna voor een minuut of vijf. Het deeg is goed als het een beetje stevig, maar wel zacht is. Dit klinkt tegenstrijdig, maar met stevig bedoel ik dat het zijn vorm behoud en niet plakkerig is.

  • Laat het deeg nu rijzen voor zo'n 45 minuten. Ondertussen kun je beginnen aan het maken van de vulling. Smelt de boter even in een pannetje en hak de witte chocolade fijn. Meng dit alles, samen met de jam, tot een mooi geheel.

  • Na de eerste rijs, verdeel je het deeg in twee stukken. Rol je het eerste stuk deeg goed uit tot een mooi rechthoek. Om te voorkomen dat het deeg aan het aanrecht gaat plakken, kun je nog wat extra bloem gebruiken.

  • Als je de eerste helft van het deeg goed hebt uitgerold, smeer je hier de helft van het mengsel van roomboter, aardbeienjam en witte chocolade op. Smeer het mengsel alleen op de helft van het deeg. Je vouwt het deeg hierna dubbel in de breedte. Snijd daarna van de lap deeg zo'n 10 reepjes. Hiervoor kun je eventueel een pizzasnijder gebruiken.

  • Hierna pak je de reepjes deeg en vorm je als het ware een soort knotje van het deeg. Leg het knotje hierna op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Herhaal deze twee stappen met de rest van het deeg en het mengsel van roomboter, aardbeienjam en witte chocolade.

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Terwijl de oven voorverwarmt, laat je de broodjes voor de tweede keer rijzen. Dit hoeft niet zo lang te duren. Ik laat de broodjes meestal nog voor zo'n 30 minuten rijzen.

  • Als de oven goed warm is en de broodjes voor de tweede keer even hebben kunnen rijzen, bestrijk je deze nog even met ei. Hierna bak je de broodjes af voor zo'n 30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.

  • Laat de broodjes even afkoelen. Terwijl ze afkoelen, kun je de witte chocolade gaan smelten. Doe dit au-bain-marie, dus met een pannetje heet water en hierop een hitte bestendig bakje of kommetje.

  • Als de broodjes wat afgekoeld zijn, verdeel je hier met een lepeltje de witte chocolade overheen. Laat nog even verder afkoelen en de witte chocolade nog wat opstijven. Eet smakelijk!


ree



 
 
 

2 opmerkingen


rping Zhuang
rping Zhuang
26 nov

Het idee van die zachte, luchtige broodjes gevuld met aardbeienjam en witte chocolade doet me meteen watertanden. Wat een heerlijk en hartverwarmend recept voor een speciale gelegenheid! Voor meer zulke leuke en creatieve ideeën, kun je altijd terecht bij poki games voor free online games die net zo’n vrolijk gevoel geven.

Like

Wdb
Wdb
09 okt

Wat zien ze er leuk en smakelijk uit! Lijkt me heel karweitje maar super leuk! Haal jij deze recepten ergens vandaan of bedenk je alles zelf?

Like
bottom of page