top of page
 • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

3 super gemakkelijke en gezonde soepen.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Soep is altijd goed, vind ik. Het is lekker warm (ideaal om op te warmen als het zo lekker fris is buiten), maar kan ook super gezond zijn en is vaak erg gemakkelijk om te maken. Toen ik deze week soep aan het maken was, dacht ik: waarom deel ik de manier waarop ik soep maak niet op de blog. Ik houd van eenvoudig, niet perse simpel, maar ik maak het vaak niet te moeilijk voor mezelf. En dat kan ook super lekker zijn! Meestal maak ik soep met een hele berg groente erin. In deze blog deel ik met jullie graag mijn recepten voor 3 hele gemakkelijke en gezonde ("basis")soepen.


Omdat je voor alle recepten hetzelfde keukengerei nodig hebt, deel ik dit alvast met jullie. Natuurlijk heb je een snijplank en bestek nodig, maar dat ligt denk ik wel voor de hand. Verder heb je een soeppan nodig. Ik vind een grote pan wel prettig, omdat dit gemakkelijk is om de soep mee te pureren met de staafmixer. Zo knoei ik minder, haha. Mocht het nodig zijn, dan giet ik de soep later over in de kleinere pan. Je hebt dus een staafmixer nodig, maar je kunt ook gerust een blender gebruiken. De soepen bereid je trouwens grotendeels ook op dezelfde manier, maar omdat het soms net weer iets anders is, deel ik dat gewoon bij het recept.


In alle soepen gebruik ik, niet geheel verrassend waarschijnlijk, bouillon. Zelf gebruik ik vaak gewoon poeder. En dan natuurlijk de variant zonder E521. Je kunt ook zelf bouillon trekken. Vooral bouillon van vlees en botten zoals kippenpoten, een kippenkarkas of mergpijpjes bijvoorbeeld is erg gezond, maar ik heb daar niet altijd tijd voor. Dan werken bouillonblokjes of -poeder ook prima. Je kunt ook gemakkelijk een groentebouillon zelf maken, maar ik merk dan vaak dat ik al gauw erg veel zout gebruik. En teveel zout is natuurlijk ook weer niet goed voor ons. Wanneer je bouillon trekt van vlees en botten zal je merken dat je soep veel vetter wordt. Daar moet je misschien wat aan wennen, maar is echt super gezond. Wist je dat deze bouillon boordevol zit met eiwitten, vitamines en mineralen? Die kun je vaak niet, of in elk geval in veel mindere mate, halen uit groentebouillon, bouillonblokjes of -poeder. Dat gezegd hebbende, ga ik maar snel naar de recepten.Tomatensoep

Tomatensoep is natuurlijk altijd goed. Terwijl ik deze blog schrijf, staat er een lekkere grote pan vol soep te koken op het vuur. Tomatensoep kun je op vele verschillende manieren maken. Maar zoals ik aangaf houd ik het graag eenvoudig, maar daardoor niet minder lekker, al zeg ik het zelf.


Benodigdheden voor 6 personen

 • 7 tomaten

 • 1 winterpeen

 • Bouillon

 • 750 ml water

 • 1 grote ui

 • 1 à 2 teentjes knoflook

 • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)

 • Olie om in te fruiten

 • Tijm (optioneel)

Bereiden van de tomatensoep

 • Snipper de ui en knoflook. Verwarm wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook. Ik gebruik hiervoor trouwens olijf- of avocado-olie.

 • Snij de tomaten en winterpeen in kleine stukjes. Ik snij de tomaat meestal in partjes. Doe de tomaat en winterpeen bij de ui en knoflook en bak dit kort even mee.

 • Voeg hierna het water, de bouillon en eventueel de tijm toe.

 • Breng het water met de groente erin aan de kook voor ongeveer 20/25 minuten.

 • Pureer hierna de soep met de staafmixer. Zorg dat het een glad mengsel wordt en let op dat je alle groente goed mee pureert.

 • Serveer de soep hierna met wat crème fraîche of brood bijvoorbeeld.


Courgettesoep

Ook courgettesoep is zo'n soep die het eigenlijk altijd wel goed doet. Voor mij is het maken van courgettesoep afgelopen zomer trouwens een gemakkelijke manier geweest om de courgettes uit de tuin op te maken. Of de courgettes die ik nog in de vriezer had liggen. De soep is voor mij dan ook zeker geen zomer soep. Ik eet hem het hele jaar door erg graag.


Benodigdheden voor 6 personen

 • 3 normale courgettes

 • 2 aardappels

 • 1 liter water

 • Bouillon

 • 1 grote ui

 • 1 à 2 teentjes knoflook

Bereiden van de courgettesoep

 • Snipper de ui en knoflook. Verwarm wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook.

 • Schil de aardappel en snij deze en de courgettes in (kleine) stukken. Doe de courgette en aardappel bij de ui en knoflook en bak dit kort even mee.

 • Voeg hierna het water en de bouillon toe.

 • Breng het water met de groente erin aan de kook voor ongeveer 20/25 minuten.

 • Pureer hierna de soep met de staafmixer. Zorg dat het een glad mengsel wordt en let op dat je alle groente goed mee pureert.

 • Serveer de soep hierna met wat crème fraîche of brood bijvoorbeeld. En mocht je het helemaal lekker willen maken, dan kun je lekker wat verse zalmsnippers toevoegen.


Geroosterde paprikasoep

En dan tot slot de geroosterde paprikasoep. Eigenlijk klopt de naam niet helemaal, want er zitten ook wel wat tomaten verstopt in deze soep. Maar desalniettemin voert de paprika echt de boventoon. En doordat je de paprika even roostert, krijgt deze net een wat lekkerdere smaak. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze soep nog helemaal niet heel vaak heb gemaakt. En dat ik, doordat ik altijd ingewikkelde recepten zag waarvoor je erg veel nodig had, dacht dat het veel meer tijd en moeite zou kosten. Dus dacht ik, dit kan veel eenvoudiger. Dit is dus mijn eenvoudige versie op geroosterde paprikasoep.


Benodigdheden voor 6 personen

 • 4 paprika's (rood en/of geel)

 • 3 tomaten

 • 750 ml water

 • Bouillon

 • 1 grote ui

 • 1 à 2 teentjes knoflook

 • 35 gram tomatenpuree

Bereiden van de geroosterde paprikasoep

 • Verwarm de oven voor op 200 °C.

 • Halveer hierna de paprika's en tomaten en leg ze op een bakplaat. Wanneer de oven op temperatuur is, rooster je de paprika's en tomaten voor ongeveer 25 minuten.

 • Ondertussen snipper je de ui en knoflook. Verwarm wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook.

 • Als de paprika's en tomaten uit de oven komen, snij ik deze nogmaals door de helft. Pas op, de paprika's en tomaten zijn echt heet. Ik gebruik hiervoor dus even een vork. Daarmee prik ik de paprika's en tomaten even "vast" op de snijplank, zodat ik ze goed kan snijden.

 • Doe de paprika en tomaat in de pan en voeg hierna het water en de bouillon toe.

 • Breng het water met de groente erin aan de kook voor ongeveer 20/25 minuten.

 • Pureer hierna de soep met de staafmixer. Zorg dat het een glad mengsel wordt en let op dat je alle groente goed mee pureert.

 • Serveer de soep hierna met wat crème fraîche of brood.Tot slot deel ik graag nog een kleine tip. Mocht je nu geen verse groente in huis hebben of mochten er geen (biologische) tomaten of paprika's zijn in de supermarkt, dan kun je altijd kiezen voor de tomaten of paprika's uit blik. Deze snij ik trouwens niet in kleinere stukken, maar gooi ik gewoon zo in de pan.


Jullie kunnen wel lezen, het zijn allemaal erg eenvoudige soepen boordevol groente. Het leuke is dat de soepen zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt en ook leuk kunt serveren. Ik hoop dat ik jullie weer wat ideeën heb gegeven voor een gezonde maaltijd en dat jullie hierop je eigen creativiteit een beetje los kunnen laten. Bedankt voor het lezen.206 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


janieke.tom
Dec 10, 2022

Lekker zeg! De tomatensoep maak ik ook vaak zo, alleen zou je het dan ook kunnen zeven in plaats van pureren. Krijg je een hele heldere soep van!

Like
bottom of page