top of page
Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Weten we eigenlijk wel wat er in ons voedsel zit?

Laten we bij het begin beginnen. Toen alles nog zo eenvoudig was. Toen brood simpelweg werd gemaakt van meel, zout, water, desemstarter en/of gist. Dat was het. Snoep werd gemaakt van louter suiker. Ons vlees was louter vlees. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Inmiddels is dat niet meer zo... Waar dit precies is begonnen, is lastig te zeggen. Waarschijnlijk is men op een punt gekomen waar men dacht dat het produceren van voedsel sneller en beter zou kunnen en wellicht ook nog goedkoper. En dus is dat het moment in de geschiedenis waar er waarschijnlijk mensen zijn geweest die dachten dat we bewerkt en synthetisch voedsel nodig hadden. Daar is er mijns inziens iets flink misgegaan. Want hoe kan het dat we in de hedendaagse maatschappij grotendeels bewerkt voedsel eten? Deze blog gaat daar niet perse over. Waar de blog wel over gaat is ingrediënten. Zelfs in het voedsel dat onbewerkt lijkt, zoals kaas of kipfilet, zitten vaak synthetische toevoegingen. Met deze blog hoop ik jullie bewust te maken van wat er in ons voedsel zit en dat het echt niet altijd is zoals het lijkt. Ik hoop jullie ook dat ik jullie inspireer en bemoedig om kritisch te kijken naar wat we consumeren.


De basics

Laten we beginnen met de basics. De dingen waar niet zoveel mis mee kan zijn. Want vlees bijvoorbeeld, dat is gewoon vlees, toch?! Kan daar iets mis mee zijn? Ja, dat kan zeker! Helaas. Als ik vlees koop bij Voogderanch, waar ik heel graag vlees koop, dan weet ik 100% zeker dat de enige ingrediënten rundvlees, zout en peper zijn. Dit geldt overigens ook voor het vlees van Cowporation. Dan is het punt nog niet eens of het biologisch is, maar dat ik gewoon zeker weet dat ik echt alleen maar vlees en kruiden eet. Als we gaan kijken naar het vlees uit de supermarkt, van kip tot varkensvlees, dan zit er vaak een bepaald percentage vlees in en de rest zijn toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen. Sommigen daarvan zijn ook kleurstoffen, zoals nitriet, die het vlees er mooi uit laten zien. Zelfs al ligt dat vlees er al meerdere dagen, dan ziet het er nog steeds aantrekkelijk uit. Sommigen van deze kleurstoffen zijn bewezen kankerverwekkend, maar toch worden ze gebruikt in ons voedsel. Zo kan ik nog meerdere voorbeelden geven, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is. Aan veel van ons voedsel worden dingen toegevoegd. Onbewerkt voedsel wordt bewerkt. Ook wanneer dit niet nodig is. Het onbewerkte vlees dat ik koop, is namelijk ingevroren. En ik haal het uit de vriezer wanneer ik het nodig heb. Zelfs dan kan ik het nog een dag of 2 in de koelkast laten liggen. Het ziet er dan minder mooi van kleur uit, maar wat maakt dat uit?


Helaas zal dit in de toekomst alleen nog maar meer worden... Je ziet namelijk een grote verschuiving naar het eten van nep vlees, nep eieren en noem maar op. In landen zoals China zijn veel van de eieren die in de supermarkt liggen niet eens meer echt. Het zijn kunstmatig gemaakte eieren. Ik vind dit persoonlijk een erg zorgelijke ontwikkeling. Niet alleen omdat we daarmee zelf God proberen te spelen. Wij mensen proberen de Schepping na te bootsen en nemen het heft in eigen handen. Ik geloof niet dat God het zo bedoeld heeft. Maar daarnaast is het ook nog eens heel ongezond. Veel synthetisch voedsel is heel ongezond, omdat het vol zit met zaadoliën, kleurstoffen, soja en noem maar op. Hieronder zal ik kort ingaan op waarom deze ingrediënten niet goed voor ons zijn. Al hoop ik dat jullie zelf ook wel begrijpen en inzien dat "echt" voedsel uit Gods Schepping het allerbeste voor ons is. Zo heeft God het tenslotte bedoeld.


Ingrediënten die je beter kunt vermijden

Hieronder zal ik een aantal ingrediënten omschrijven die je beter kunt vermijden. Sommige ingrediënten liggen voor de hand. Andere wellicht iets minder. Ik zal niet alle ingrediënten uitgebreid omschrijven, want in veel van mijn blogs kaart ik al het een en ander aan over de ingrediënten.

  • Witte (geraffineerde) suiker - dit is zo'n ingrediënt waarvan het echt wel voor de hand ligt. Er wordt steeds meer bekend over hoe slecht geraffineerde suikers zijn voor onze gezondheid. En helaas wordt het aan veel van ons voedsel toegevoegd. Wees hier scherp op, want het zit zelfs in producten waarvan je het helemaal niet verwacht of waaraan het helemaal niet toegevoegd hoeft te worden. Sinds ik hierop let en sinds wij minder suiker eten, heb ik ook echt het idee dat onze smaak is verbeterd. Omdat overal suiker in zit, raken we hieraan gewend en dat doet echt wat met onze smaak. We hebben veel meer suiker nodig om iets lekker te vinden en dat is natuurlijk geen goede ontwikkeling, omdat we dan ook steeds meer suiker tot ons zullen gaan nemen.

  • Soja - dit ingrediënt zit tegenwoordig in bijna alles. Vooral onder de naam soja lecithine, wat een bindmiddel (emulgator) is. Maar ook sojamelk is tegenwoordig heel hip en populair. Sojasaus, ook niet te vergeten. Noem maar op. Er wordt heel veel soja geconsumeerd. Maar wist je dat in soja heel veel vrouwelijke hormonen zitten? Het consumeren van soja kan veel hormonale problemen veroorzaken bij vrouwen, maar ook bij mannen. Uit onderzoek is gebleken dat soja kan bijdragen aan de groei van borstkanker of zelfs de cyclus kunnen beïnvloeden. Als het een vrouwelijk lichaam, dat het vrouwelijke hormoon produceert en nodig heeft, al zo kan beïnvloeden? Wat doet het dan wel niet met een man? Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen ook dikker worden en dat mannen daarbij ook borsten krijgen bijvoorbeeld. Maar ook is het gewoon een feit dat de mannen in de maatschappij minder mannelijk zijn en de testosteronhuishouding ernstig verstoord is. Zou de consumptie van soja hiermee te maken kunnen hebben? Ik denk van wel. Daarom eten wij hier thuis maar heel af en toe soja. Alleen in de vorm van sojasaus. Verder proberen we dit te vermijden.

  • Zaadoliën - over zaadoliën heb ik al verschillende keren geschreven. Zonnebloem, raapzaad, lijnzaad, maar ook koolzaadolie en soja-olie zijn hier voorbeelden van. Vroeger werden deze oliën als industriële smeermiddelen gebruikt. Maar naast dat de oliën zelf al niet gezond zijn voor ons, is de productie ervan ook niet gezond. Er is weinig natuurlijks aan zaadoliën. Het proces is zeer chemisch en dat maakt de oliën ook echt niet beter. Tussen de opkomst van obesitas, maar ook hart- en vaatziekten en de consumptie van zaadoliën zien kritische onderzoekers zeker een grote correlatie.

  • Kunstmatige zoet- en smaakstoffen - ook hierover heb ik al het een en ander geschreven op de blog. En dan met name over aspartaam. Dit is een zoetstof waar ons lichaam helemaal niets mee kan. Sterker nog, ons lichaam heeft erg veel moeite met het afbreken van deze zoetstof en veroorzaakt daarmee juist een slechte reactie voor ons lichaam. De inname van aspartaam is zelfs kankerverwekkend. Maar ook zoetstoffen zoals stevia kunnen we beter vermijden, ondanks dat dit een natuurlijke zoetstof is. Laatst las ik zelfs dat stevia door inheemse stammen wordt gebruikt als anticonceptie. Trek zelf maar de conclusie. Mijn punt is in elk geval dat dingen echt niet gezond hoeven te zijn, ook al wordt er beweerd dat er geen suiker in zit of dat iets natuurlijk is.

  • Kleurstoffen - ik heb dit net al kort benoemd en deze spreekt denk ik ook wel een beetje voor zich. Kleurstoffen zijn vaak synthetisch en inmiddels wordt er steeds meer bekend over wat dit doet met ons lichaam. Pas zag ik een keer voorbij komen dat er in Nederland een onderzoek is gedaan naar kinderen met ADHD en ADD. De kinderen die meededen met dit onderzoeken kregen een bepaalde periode geen snoep (en ander zeer bewerkt voedsel zoals sommige koekjes en dergelijke) en bij het grootste gedeelte van de kinderen namen de klachten aanzienlijk af of verdwenen ze zelfs. De conclusie die ik hieruit trek is dat al die kleurstoffen en andere ingrediënten in snoep, waaronder suiker, een slechte invloed hebben op ons gedrag. Dit wordt overigens bevestigd in veel andere boeken en informatie die ik lees. Er zijn zelfs kleurstoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. Gelukkig zijn er in Europa nog wel strengere regels over hoe ons voedsel geproduceerd wordt, maar in Amerika mogen die kleurstoffen gewoon toegevoegd worden aan het voedsel. Dit zegt ook wel iets over hoe ons voedsel tegenwoordig geproduceerd wordt en dat we echt scherp moeten zijn op wat we tot ons nemen.

Terug naar hoe het bedoeld is

Ik zou nog veel meer kunnen schrijven over ons voedsel en wat er allemaal mis mee is. Ik leer hier overigens ook nog steeds veel over. Maar dat is niet het punt van deze blog. Het punt dat ik wil maken, is dat we mijns inziens de realiteit uit het oog lijken te verliezen op het gebied van voedsel. Niet alleen voedsel trouwens, helaas. Ik hoop jullie met deze blog te inspireren om terug te gaan naar hoe God het heeft bedoeld. Wij hebben weinig invloed op hoe het voedsel in de supermarkt wordt geproduceerd. Maar we hebben wel invloed op wat we kopen en welk voedsel we tot ons nemen. We hebben wel in de hand hoe we ons eten bereiden. Of we koken en bakken met synthetisch of natuurlijk voedsel. Zoals ik al eerder schreef ben ik echt van mening dat we God eren als we leven van en met de natuur, Zijn Schepping. Ik zie het als tonen van dankbaarheid voor wat Hij ons geeft. Als we het heft in eigen handen nemen en zelf proberen ons voedsel te maken op een synthetische manier, dan zijn we minder afhankelijk van Hem. Daarom vind ik het juist zo mooi om te leren over alles wat God ons door de natuur geeft en dat het voedsel uit Zijn Schepping juist zo gezond is voor ons.




120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page