top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Waarom gezond leven voor mij belangrijk is.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Voor deze blog wil ik graag bij het begin beginnen. Hoe komt het dat ik gezond leven belangrijk vind en hoe is mijn zoektocht naar gezond leven begonnen? Ik ben altijd al een kritisch persoon geweest, een (over)denker, opzoek naar de waarheid. Niet alleen op het gebied van geloof, maar ook op het gebied van voeding en persoonlijke verzorging. Toen ik zo’n 19 jaar oud was, en net een relatie had met mijn (nu) man, begon ik nog kritischer over dingen na te denken. Dit begon met het geloof, want wij dachten fundamenteel anders over bepaalde belangrijke onderwerpen. Maar eigenlijk heeft dit doorgewerkt in veel meer aspecten van mijn leven. Ik ging veel vragen stellen. Wat zit er in de producten die ik gebruik, wat zit er in ons eten, waar komt het vandaan? Enzovoorts. Op een gegeven moment had ik een nieuwe dagcrème nodig. Ik ging opzoek en bedacht me ineens dat een bepaald merk (waarvan ik de naam niet zal noemen) nog wel eens wat zou kunnen hebben. Het merk pretendeert namelijk natuurlijk te zijn, dus in mijn zoektocht zou ik daar weleens iets goeds kunnen vinden. In de winkel werd ik netjes geadviseerd en mijn huid klaarde op. Het werkte echt, een natuurlijke dagcrème. Althans, dat dacht ik.


Daarna ben ik steeds meer onderzoek gaan doen naar ingrediënten in verzorgingsmiddelen. Gewoon uit interesse. Ik las namelijk weleens een label van een product, maar begreep eigenlijk niet wat er stond. Dit wilde ik toch graag weten. Ik kwam erachter dat er in veel verzorgingsproducten chemicaliën zitten die ontzettend slecht zijn voor je huid en voor de rest van je lichaam. Neem verschillende vormen van alcohol bijvoorbeeld. Vaak zorgen dit soort ingrediënten ervoor dat je het product voortdurend moet blijven gebruiken en het natuurlijk herstel van je huid wordt geremd. Slim trucje al zeg ik het zelf. En ook in mijn dagcrème zaten deze stoffen. Ook al beweert een merk biologisch of natuurlijk te zijn en producten te verkopen waar wel 98% natuurlijke stoffen in zitten, dit hoeft niet te betekenen dat hier geen schadelijke stoffen in kunnen zitten.


Dit is nog maar het begin geweest van mijn zoektocht. Inmiddels heb ik naar heel veel dingen onderzoek gedaan. Voeding, etherische oliën, het zelf maken van verzorgingsproducten, noem maar op. Ik heb veel gelezen, onderzocht en geprobeerd en ben tot de conclusie gekomen dat veel producten die wij dagelijks gebruiken onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Denk aan onze hormoonhuishouding, huid of stoelgang. Maar ook onze slaap en geestelijke gezondheid. Een goed voorbeeld heb ik al eens gegeven in een eerdere blog, namelijk de bodylotion. Toen ik nog gewone bodylotion gebruikte, had ik erg last van droge benen, maar ook van scheeruitslag bijvoorbeeld. Wat vaak alleen nog maar erger werd na het gebruik van bodylotion. Deze prikte op mijn huid en maakte mijn huid nog geïrriteerder. Nu weet ik dat dit komt door parfum en verschillende soorten alcohol.


De dingen die ik op dit moment vooral belangrijk vindt, zijn voeding en lichamelijke verzorging. Zo probeer ik te letten op hoeveel suiker ik eet, of ik biologisch eet en of het eten bewerkt is met kleurstoffen, smaakstoffen en andere E-nummers. Ook probeer ik erop te letten dat ik weinig tot geen verzorgingsproducten gebruik die schadelijke, chemische stoffen bevatten. En ik heb gemerkt dat ik, sinds ik bepaalde producten niet meer gebruik en anders ben gaan eten, me beter voel en dat mijn huid dus veel beter reageert. Ook heb ik minder vaak trek, omdat ik voeding tot me neem die me ook echt vult en vol houdt. We hebben voedsel nodig en dit nemen we ook echt tot ons. Het komt daardoor direct in ons lichaam en beïnvloedt hoe wij ons voelen. Al eerder gaf ik een voorbeeld over een verzorgingsproduct, want hiervoor geldt dit natuurlijk ook. Onze huid is ons grootste orgaan en alles wat wij hierop smeren, komt direct in ons lichaam of zelfs in ons bloed. Daarom let ik graag op wat ik tot me neem.Veel mensen vragen me wat het uitmaakt, want we zijn toch niet onsterfelijk?! En nee, dat wil ik ook niet zijn. Daarom wil ik hier ook op een goede manier mee om gaan. Maar uiteindelijk geloof ik wel dat ons lichaam een tempel is (1 Korinthe 6:19-20) en dat we ervoor moeten zorgen. Veel verzorgingsproducten en voeding, maar ook kleding en de antiaanbaklaag van onze pannen of bakblikken, zoveel is tegenwoordig kunstmatig. En dan heb ik het nog niets een over hoe wij onze tijd spenderen. Welke invloed dat kan hebben op onze (geestelijke) gezondheid. Veel van dit alles kan ons ver van de God en Zijn Schepping af houden. Wij mogen op deze aarde wonen en de Schepping "gebruiken", maar hierover hebben we ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Hoe gaan we om met ons lichaam, onze omgeving en onze tijd? Wat is hierin voor ons belangrijk? Dit is dan ook wat je op de blog voorbij ziet komen. Ik probeer gezond te leven en daarvoor zelf natuurlijke producten te maken of voeding te verbouwen, ik probeer gezonde recepten uit en wil ervoor zorgen dat dit ook leuk, nuttig en leerzaam is. In dit alles probeer ik terug te gaan naar de basis. Wat we krijgen van God en wat we hiermee kunnen en/of mogen.


Ik wil niet gemakkelijk denken over mijn gezondheid. Zowel geestelijk als lichamelijk. Want als ik gezond ben, kan ik leven zoals God het van mij vraagt. Gezondheid krijgen we namelijk van God en daar wil ik niet lichtzinnig over denken. Ik zeg dan natuurlijk ook niet dat nu gelijk alle slechte producten of gewoontes de deur uit gedaan moeten worden. Of dat je het niet goed doet wanneer je hier niet mee bezig bent. Dit gaat vaak niet van de een op de andere dag, zo merk ik zelf nog steeds. Maar denk er eens over na. Vraag jezelf af hoe je God kan dienen. En of gezond leven daar bij hoort of niet. In 1 Korinthe 10:31 staat dat we alles doen ter ere van God. Eten en drinken worden zelfs specifiek genoemd in dit vers. Daarom heb ik zelf het idee dat het wel erg belangrijk is. Ik ben inmiddels erg enthousiast geworden over alle dingen die erbij komen kijken. Al vind ik het aspect van geestelijk gezond leven wel lastiger. Natuurlijk eet ik echt nog wel ongezonde snacks of maaltijden en gebruik ik af en toe ook nog weleens producten waarvan ik weet dat ze toch niet zo goed voor me zijn. Ook breng ik mijn tijd vaak nog zo (voor God waarschijnlijk) nutteloos door.


Ik denk dan ook dat balans hierin erg belangrijk is. En wanneer je wilt beginnen met gezond leven, zet dan kleine stapjes. Let bijvoorbeeld eens op hoeveel fruit en groente je eet op een dag of op hoe gevarieerd je eet. Lees eens een label van een fles bodylotion of een fles schoonmaakmiddel en zoek wat informatie over de ingrediënten in deze producten op. Doe hetzelfde bij de koekjes, snoepjes of chips die je in de supermarkt koopt. Kies er eens voor om je Bijbel te pakken in plaats van je telefoon. Onderzoek, ontdek, probeer en trek je eigen conclusies. Raak zelf overtuigd, of niet. Wees je er in elk geval van bewust en luister vooral naar wat God van je vraagt. Ook hierin. En wees geduldig met jezelf. We kunnen niet alles in één keer goed doen. Sommige dingen kunnen we nooit goed doen, hoe vaak we het ook proberen.


De blog van deze week is een wat andere blog geworden. Toch wilde ik dit graag met jullie delen, omdat ik het idee heb dat het soms onduidelijk is waarom dit belangrijk is voor mij (of anderen die hier mee bezig zijn). Ook kan het misschien onduidelijk zijn waarom dit, mijns inziens, past bij het leven van een deugdelijke huisvrouw. Als vrouw hebben we namelijk een grote invloed op de gezondheid van ons gezin. Zelf kom ik hierin nog vaak tekort. Ik wil jullie dan ook niet het idee geven dat alles perfect is of moet zijn, daar gaat het namelijk niet om. Hier op aarde zullen we namelijk nooit perfect zijn. Het gaat erom of we God willen dienen. In alles. Ik hoop dat ik jullie hierover aan het denken heb gezet.
114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page