top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Rauwe voeding. Deel 1. Eieren.

Over eieren zijn de meningen nogal verdeeld. Er waren zelfs tijden dat je er maar 3 per week zou mogen eten, want eieren zijn te vet en slecht voor je cholesterol. Dus mocht je wel veel eieren willen eten, dan kun je maar beter alleen het eiwit eten en het geel gewoon weggooien. Tja, je hoort van alles en wat zullen we daar nu eens van zeggen. Eigenlijk heb ik wel aardig wat te zeggen. Ik zou alleen al een hele blog kunnen schrijven over cholesterol en de vele onjuistheden die hier over verkondigd zijn. Ik zou ook veel kunnen schrijven over waarom het eten van (veel) eieren juist wel goed voor ons is. En dat ga ik ook wel een beetje doen. Maar als jullie de eerste blog in deze serie hebben gelezen, dan weten jullie dat het vooral zal gaan over het rauwe ei. In dit geval de rauwe eidooier. Waarom dit zo gezond is natuurlijk, maar ook hoe je dit lekker kunt eten of drinken.


Eet lekker veel ei

Waar je op een aantal grote informatieplatforms nog zult lezen dat 2 á 3 eieren per week horen bij een gezond dieet, eet ik er toch wel echt meer. Eieren zijn namelijk ontzettend gezond voor ons. Allereerst zijn eieren een hele goede bron van, je raadt het vast al: eiwitten. Sommige wetenschappers en artsen noemen eieren zelfs één van de schatkisten van de natuur. Mooi toch?! In eieren zitten namelijk ook nog heel veel B vitaminen (en dan vooral B12), zink, magnesium en nog meer andere voedingstoffen die heel nuttig zijn voor ons lichaam. Het voordeel van eieren is ook dat ons lichaam ze goed kan verteren.

Naast de genoemde vitaminen, zink en dergelijke, zit er ook choline in eieren. Deze stof zorgt onder andere voor het goed functioneren van onze nieren, lever en zenuwstelsel. Ik zal zo verder schrijven over choline en waarom vooral het eigeel ontzettend gezond is voor ons. Weet in elk geval wel dat het eten van eieren essentieel is voor de gezondheid van ons lichaam. En daardoor indirect ook voor onze geestelijke gezondheid. Dit is namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. En omdat eieren dus redelijk bekritiseerd zijn in de afgelopen jaren, benoem ik toch nog graag wel even dat het eten van eieren niet in verband staat met hartzieken en aderverkalking. Wat we ook denken of geloven over cholesterol enzo, (te veel) eieren zijn niet te vet en niet slecht voor ons. Eet gewoon lekker veel ei!


Rauwe eidooier

We eten vast allemaal weleens een lekker spiegelei. Lekker zo'n rauwe eidooier. Wisten jullie dat een rauwe eidooier vergeleken kan worden met borstvoeding? Dit omdat een eidooier en de voedingsstoffen hieruit bijna 100% kunnen worden opgenomen, zonder dat ons lichaam hiervoor hoeft te verteren. Dit is hetzelfde met borstvoeding. Het is voor ons lichaam zo dus erg gemakkelijk om voedingsstoffen op te nemen. En wat voor een voedingsstoffen. De (bijna) belangrijkste voedingsstof in een ei, die dus erg veel voorkomt in de rauwe eidooier, is choline. Zoals ik net al schreef, is choline goed voor een aantal dingen. Ik noemde al het zenuwstelsel en de lever, maar choline is ook een bouwsteen voor een stof (acethylcholine) die door de hersenen gebruikt wordt voor leerprocessen en ons geheugen. Als we te weinig choline hebben in ons lichaam, dan heeft dit dus invloed op hoe wij ons voelen. We kunnen zelfs stress ervaren of last hebben van depressieve gevoelens. Het beïnvloed dus onder andere onze hersenen, omdat die choline een bouwsteen is voor bepaalde functies in onze hersenen. Maar ook heeft choline invloed op ons metabolisme, onze vetverbranding. En die is wederom een graadmeter voor onze gezondheid. Ik zou nog allemaal andere ingewikkelde processen en termen kunnen noemen die ik zelf ook niet helemaal begrijp, maar bij het lezen hiervan ben ik in elk geval overtuigd geraakt. Zeker over het belang van het eten en drinken van rauwe eidooiers. Zelfs voor kinderen of zwangeren dus, maar daar schrijf ik graag nog een keer aparte blog over.


Als je denkt dat zo'n rauwe eidooier vies is, dan heb je het mis, haha. Eigenlijk maakt zo'n rauwe eidooier alles lekker romig. Hier volgen een aantal voorbeelden van hoe je een rauwe eidooier kunt eten of drinken:

  • Door een warme drank zoals een koffie (met melk), chocolademelk of thee met melk. Even goed er doorheen roeren wel.

  • Door bijvoorbeeld je havermoutpap.

  • Middels een gebakken eitje dat niet geheel gaar is.

  • Door het ijs heen doen dat je zelf maakt.

Als je verder inspiratie wilt opdoen, dan kun je gemakkelijk het een en ander op google zoeken. Er zijn echt genoeg recepten te vinden. Je kunt van alles doen met rauwe eidooiers.


Salmonella

Als je een rauwe eidooier wilt eten, krijg je misschien wel de vraag of dit niet gevaarlijk is. Vooral voor kinderen of zwangeren zijn hier zorgen over. Maar wisten jullie dat salmonella zit in de schil van een ei? En dus niet in de dooier. Daarom is het goed om op zoek te gaan naar eieren van kippen die lekker vrij kunnen grazen. Biologische graaseieren zijn nog beter eigenlijk, maar het is voornamelijk belangrijk dat je geen eieren koopt van kippen uit een fabriek of hele grote stal. De kans dat een ei hier besmet wordt met salmonella is namelijk veel groter dan wanneer de kippen lekker vrij rond lopen. Wees dus kritisch als je je eieren koopt. Ken of ben je iemand met kippen, dan is dat natuurlijk helemaal top. Daarnaast is het zo, dat de eieren een natuurlijke beschermlaag mee krijgen als ze worden gelegd. Daarom is het altijd verstandig om de eieren niet te wassen. Als de kans al klein is dat de kippen salmonella hebben, omdat je goede eieren hebt, dan wordt die kans zo alleen nog maar kleiner. Eigenlijk durf ik wel te zeggen dat we als consumenten bang zijn gemaakt voor rauwe eieren, terwijl dit helemaal niet nodig is. Laten we natuurlijk kritisch en oplettend zijn, maar ook weer niet onnodig bang.


Rauw eiwit

Rauw eiwit is ten eerste gewoon een stuk minder lekker en minder romig dan een rauw eigeel. Daarnaast heb ik een onderzoek gevonden waaruit blijkt dat ons lichaam een gekookt eiwit beter kan opnemen. Ons lichaam lijkt hiertoe minder in staat te zijn als het eiwit rauw is. Ook blijkt dat eiwitten dus een type eiwit (avidin) bevatten dat zich vastmaakt aan de vitamine biotine (B8). Deze vitamine zorgt ervoor dat wij energie uit onze voeding kunnen halen, maar is ook essentieel voor een gezonde huid en gezond haar. Doordat de eiwitten zich binden aan de biotine, kan deze minder goed worden opgenomen in het lichaam. Het soort eiwit, avidin dus, dat dit veroorzaakt, wordt geneutraliseerd door koken en bakken. Niet geheel, maar wel het grootste gedeelte. Namelijk meer dan 60%. Laat deze informatie je er overigens niet van weerhouden om het gehele ei te eten, want het percentage avidin in het ei is gelukkig laag. Het is alleen dus wel beter om het eiwit niet rauw te eten. Als je ei gekookt of gebakken is, is het nog steeds super gezond!


Inspiratie en creativiteit

Ik hoop dat ik jullie duidelijk, zonder al te moeilijke termen, heb kunnen uitleggen waarom eieren zo gezond voor ons zijn. En dan voornamelijk de eigelen. Ik lees veel in het Engels en sommige dingen zijn gewoon best ingewikkeld, zeker om uit te leggen. Ik hoop daarom dat het goed is over gekomen en dat ik jullie aan het denken gezet heb over wat wij allemaal leren over voeding. Dat we daar kritisch naar kijken en zelf gaan nadenken. Uiteindelijk geloof ik dat God ons Zijn Schepping geeft en dat we daar zelf op een goede manier mee moeten omgaan. Laten we niet bang zijn daarvoor, maar juist geïnspireerd raken. Van één van jullie kreeg ik nog een mooie vraag die hier wel een beetje bij aansluit. En dat is of we de voeding die rauw wordt gegeven ook niet rauw moeten eten. Ik denk dat we hier juist zelf ook over mogen beslissen en zelf moeten nadenken. Ons gezonde verstand gebruiken. In de Bijbel lees je ook over koken, het braden van vlees en noem maar op. Hoe wisten de mensen toen dat ze dat moesten doen? En hoe wisten ze wat gezond voor hun was? Door dicht te leven bij Hem en Zijn Schepping. En als we dat doen, dan geloof ik dat het goed komt.

708 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page