top of page
Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Kleding. Welke stoffen kun je het beste dragen en waarom?

Kleding is ontzettend belangrijk voor ons mensen. Het houdt ons warm, beschermt ons tegen de felle zon, maar het zorgt er natuurlijk ook voor dat we er fatsoenlijk bijlopen. Kleding hebben we nodig. Gelukkig leven we in een maatschappij waarin we gemakkelijk aan onze kleding kunnen komen. We kunnen het zo in de winkel kopen of online bestellen en hoeven het niet meer zelf te maken. Hoewel dat natuurlijk wel heel erg leuk is om zelf te doen, is het toch ook fijn dat je het snel kunt kopen.


Er is heel veel verschillende kleding op de markt. Niet alleen allerlei stijlen en soorten kledingstukken, maar ook van verschillende materialen en stoffen. De huidige markt is vooral "fast fashion" en daarom moet het zo goedkoop mogelijk zijn. We "moeten" namelijk met de mode mee en kunnen dus niet teveel geld uitgeven aan onze garderobe. Het kan zomaar zijn dat het volgend jaar al niet meer "in" is.


De verschillende stoffen

Polyester, polyamide, elastaan, acryl en nylon - Veel kleding wordt tegenwoordig gemaakt van polyester. En polyester wordt gemaakt van pet (poplyethyleentereftalaat). Dit is een kunststof waarvan bijvoorbeeld plastic flessen worden gemaakt. Maar ook kleding dus.

De stoffen polyamide, elastaan, acryl en nylon worden ook gemaakt van synthetische, chemische materialen zoals rubber of andere plastics. Daarnaast moeten er voor de verwerking van deze materialen ook nog allerlei chemische stofjes worden gebruikt. Elastaan bijvoorbeeld wordt gemaakt van rubber, maar om hiervan kleding te maken, moeten er nog veel chemische processen plaatsvinden. Dit geldt ook voor acrylvezel, omdat deze stof op zichzelf veel te brandbaar is om kleding van te maken.


Ik zal verder niet ingaan op hoe de stoffen precies gemaakt worden, want dan wordt het nogal een ingewikkeld verhaal. Mijn punt is vast duidelijk. Kleding die gemaakt wordt van deze stoffen is synthetisch. Het produceren van kleding van deze stoffen, en dan met name polyester, is enorm belastend voor het milieu. Dit komt onder andere door alle chemicaliën die worden gebruikt bij het produceren ervan. Daarnaast kunnen deze kledingstukken slecht worden afgebroken. Echter, het voordeel ervan is dat de kleding wel erg lang mee gaat. Maar in een maatschappij waarin "fast fashion" de norm is geworden, is dit dus wel een probleem. Want wat gebeurt er met al die kleding die niemand meer wil kopen en/of dragen? Ik denk dat we hier allemaal weleens iets over gehoord of gelezen hebben en dat is natuurlijk niet zo best. Ook is jullie misschien wel opgevallen dat de meeste sportkleding is gemaakt van synthetisch materiaal. Polyester bijvoorbeeld is snel weer droog, is soepel en beweegt lekker mee. Ideaal om in te sporten. Maar helaas blijft zweetlucht ontzettend erg in synthetische stoffen hangen. Je krijgt deze lucht er na een tijdje eigenlijk niet meer uit. Dit is niet zo'n prettige bijkomstigheid. Zeker gezien het feit dat je in deze stoffen vaak extra gaat zweten, omdat het minder goed ademt.


Ik heb al een aantal voor- en nadelen van de synthetische stoffen genoemd. Maar wat ik het meest belangrijk vind, is de invloed van het dragen van synthetische op onze gezondheid. Wist je dat je gezondheid hier namelijk ook door beïnvloed wordt? Door het dragen van de synthetische stoffen komen er micro plastics (want polyester is in feite plastic), maar ook andere chemicaliën die gebruikt worden om de stoffen te maken, in ons bloed. Dit gebeurt doordat de stof wrijft over onze huid. Het dragen van deze stoffen kan onze hormoonhuishouding compleet verstoren en heeft ook invloed op onze vruchtbaarheid, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Daarnaast kan het ook eczeem en andere huidaandoeningen veroorzaken. Er is zelfs anticonceptie-ondergoed voor mannen, omdat het dragen van polyester ondergoed de vruchtbaarheid van mannen (maar ook vrouwen) drastisch verlaagt. Dit is gebleken uit verschillende onderzoeken die uitgevoerd zijn met honden.


Bamboe - Tegenwoordig wordt er ook veel gepromoot met bamboe, omdat dit ook een natuurlijk materiaal is. Maar wat blijkt is dat er, wanneer er van bamboe kleding wordt gemaakt, zoveel met het materiaal moet gebeuren dat de bamboe eigenlijk geen bamboe meer is. Daarom is kleding van bamboe eigenlijk ook bijna volledig synthetisch geworden. Toch is de stof wel zacht en minder schadelijk voor onze huid dan de hierboven omschreven synthetische stoffen.


Viscose en lyocell - Viscose is inmiddels een veelgebruikte en steeds bekendere stof. Maar waar wordt viscose van gemaakt? Viscose wordt gemaakt van cellulose (celwand) uit houtpulp of katoen. Hierna wordt het behandeld met een soort soda en zwavel. Je zou in eerste instantie dus kunnen zeggen dat viscose een natuurlijke stof is. Toch is de manier waarop de stof wordt gemaakt, niet geheel natuurlijk. Dat komt door de behandeling van de soda en zwavel en andere chemicaliën.


In principe is de basis van lyocell hetzelfde als die van viscose. Het grote verschil echter is de behandeling van de houtpulp of katoen. Dit gebeurt op een andere, minder giftige wijze. Daardoor verandert ook de structuur van de stof. Dat zorgt er weer voor dat de stof minder krimpt en kreukt.


Hoewel viscose en lyocell zeker niet gelijk staan aan die hierboven omschreven stoffen zoals polyester, is mijn kijk op het dragen van deze stoffen wel veranderd. Dit omdat ik erachter ben gekomen dat bij het maken van viscose en lyocell chemicaliën worden gebruikt, die in de kleding blijven zitten. Toch zou ik deze stoffen eerder dragen, omdat ze ademend zijn, zacht voor de huid en alsnog gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Ik vind het een beetje een twijfelgeval, omdat veel chemicaliën (helaas niet allemaal) met de tijd wel uit kleding worden gewassen.


Katoen, linnen, wol en zijde - Ik denk dat het noemen van deze stoffen wel voor zich spreekt. Deze stoffen zijn 100% natuurlijk en daarmee niet schadelijk voor ons. Mocht je deze stoffen biologisch kunnen kopen, dan is dat natuurlijk helemaal super. Dan weet je helemaal zeker dat er geen chemicaliën zijn gebruikt bij het maken (en/of verbouwen) van de (grond)stoffen. Uiteraard is het zo dat ook deze stoffen worden bewerkt en geverfd en dat er daarbij ook chemicaliën worden gebruikt. Dit is helaas onoverkomelijk. Daarom is het belangrijk om je kleding in elk geval te wassen voor je het draagt.


Mijn kledingkast

In de afgelopen jaren heb ik ook meegedaan met de trends. Ik heb dus bijvoorbeeld veel polyester in mijn kast hangen. Moet ik al deze kleding dan zomaar wegdoen? Dat is toch ook zonde? Hoewel ik het zonde vind, heb ik pas wel een hele hoop kleding weggedaan. Uiteindelijk staat gezondheid voorop. Maar omdat ik voorheen nog niet wist wat ik nu weet, heb ik veel viscose gekocht de afgelopen maanden. Daarom probeer ik nu gaandeweg mijn kledingkast te veranderen. Wanneer ik iets nieuws koop, let ik nu extra goed op de stoffen waarmee de kleding gemaakt is. En als ik wat nieuws koop, doe ik vaak wel iets ouds weg. Ik ben me ervan bewust dat dit wegdoen ook niet het beste is, maar het is de constante afweging die je maakt. Tussen gezondheid en de andere dingen. Daarnaast vraag ik mijzelf af hoe vaak ik dingen draag. Dus is het soms, voor bijvoorbeeld een feestje, of is het mijn dagelijkse kleding? Als ik het soms draag, is het wat minder erg.


Uiteindelijk denk ik dat het allerbelangrijkste je onderkleding is. Want dit raakt je het het meest en ook bij gevoelige plekken. Ik probeer deze onderkleding altijd van katoen te laten zijn. Dit zit lekker, is luchtig en niet schadelijk voor je huid. In de winter draag ik onder een blouse of jurk vaak een t-shirt. En zelfs in de zomer draag ik meestal wel een hemd onder mijn kleding. Ik let erop dat ook dit van katoen is. Bij het kopen van kleding let ik er nu op dat het (zoveel mogelijk) katoen, linnen, zijde of wol is. Helaas is dit niet altijd makkelijk, omdat sommige kleding niet leuk is, niet geschikt is voor als je borstvoeding geeft of simpelweg omdat het heel erg duur is. Daarom probeer ik hierin ook niet te streng voor mezelf te zijn. Het veranderen van mijn kledingkast en het leren over welke kleding het beste voor mij en mijn gezin is, is een proces. Zo probeer ik een balans te vinden en onze kledingkast(en) steeds een beetje beter en duurzamer te maken.


Voor mijn dochtertje let ik overigens wel heel goed op. Het huidje van een baby is namelijk heel erg dun en neemt veel sneller chemicaliën op. Gelukkig is de meeste babykleding van (biologisch) katoen gemaakt. Daarnaast moet ik natuurlijk continue kleertjes voor ons dochtertje kopen, omdat ze lekker blijft groeien. Dit is heel anders dan mijn kleding, waar ik vaak jaren mee doe. Als ik kleding voor ons dochtertje koop, is dit dus eigenlijk altijd katoen en ook veel tweedehands. Zo zijn de chemicaliën die sowieso op kleding zitten er grotendeels alweer afgewassen. Dat tweedehands kleding kopen doe ik overigens ook voor mijzelf en mijn man.


Ik hoop dat jullie niet ontmoedigd, maar juist bemoedigd zijn door deze blog. Ik ben me ervan bewust dat zoveel in onze maatschappij slecht voor ons is en onze gezondheid beïnvloed. Ik probeer daarin juist te zoeken naar wat ik gemakkelijk kan doen om het beter te maken en hoop jullie hiermee te inspireren. Uiteindelijk moeten we goed voor onszelf en ons gezin zorgen en ik geloof dat kledingkeuze hier ook bij hoort.


Nog wat extra aandachtspunten

  • Let bij het kopen van kleding goed op het materiaal van de kleding. Bekijk altijd het label voor de samenstelling van de stof. Soms voelt een stof heel goed, maar is deze alsnog gemaakt van synthetisch materiaal.

  • Ook ons beddengoed en onze handdoeken kunnen gemaakt zijn van synthetische materialen. Tegenwoordig zijn er veel microvezel handdoeken te koop, evenals polyester beddengoed. Dit kan heel handig zijn of lekker zacht aanvoelen, maar die synthetische stoffen zijn gewoon niet goed voor ons.

  • In de Bijbel wordt geschreven over dat de Joden geen gemengde stoffen mochten dragen (Deuteronomium 22:11). Hoewel deze wet niet perse meer voor ons van toepassing is, geloof ik wel dat dit een richtlijn kan zijn in ons leven. Net als met de spijswetten bijvoorbeeld. Omdat God simpelweg het beste voor heeft met zijn volk en met ons. Hij gaf deze wet niet voor niets. Vaak is het "mengen" van stoffen ook geen natuurlijk proces en tegenwoordig vaak zelfs chemisch.








299 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page