top of page
Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Is suiker echt zo ongezond?

Suiker, er wordt veel over gezegd en geschreven. Ook ik heb al meer dan eens iets erover geschreven op de blog. Zoals jullie weten vervang ik de normale suiker in recepten maar al te graag voor een gezondere variant. Want dat de normale suiker, die zoveel gebruikt wordt in de Westerse maatschappij, echt niet gezond voor ons is, dat is wel duidelijk, toch? In deze blog schrijf ik over of dit wel echt zo is. Daarnaast deel ik wat extra informatie over de verschillende soorten suiker en sluit ik af met welke suiker je het beste kunt gebruiken.


Geraffineerd of ongeraffineerd

Ik probeer in deze blog bij het begin te beginnen. Jullie horen waarschijnlijk vaak de termen geraffineerd en ongeraffineerd voorbij komen. De meeste van jullie weten vast wel wat dit ongeveer inhoud, maar ik benoem het graag toch nog even om zo een volledig beeld te kunnen geven van suiker. Als suiker wordt geraffineerd, wordt het erg bewerkt. Het gaat door vele, tegenwoordig helaas vaak chemische processen (zoek eens een video op) om er uiteindelijk de gewenste vorm van suiker van te maken. Door deze processen worden vrijwel alle voedingsstoffen uit suiker verwijderd. Ongeraffineerde suiker is een vorm van minder of zelfs onbewerkte suiker. Hierdoor blijven er meer voedingstoffen in de suiker. In principe komt alle suiker dus uit de natuur, maar is de ongeraffineerde suiker zoveel bewerkt dat het (bijna) chemisch is geworden. Je lichaam kan er daardoor eigenlijk niets meer mee. In ongeraffineerde suikers zitten vaak nog een heel aantal mineralen en andere voedingsstoffen waar je lichaam wel iets aan heeft en ook mee kan.


Sucrose, fructose en glucose

Om deze drie soorten vormen van suiker uit te leggen, moet ik eigenlijk een beetje een wetenschappelijk verhaal ophangen. Omdat dat best ingewikkeld wordt en omdat de blog anders erg lang wordt, zal ik proberen dit verhaal zo kort en bondig mogelijk, maar hopelijk wel duidelijk te houden.


Glucose - Deze vorm van suiker is een andere naam voor koolhydraten. Of eigenlijk de bouwsteen van koolhydraten. Glucose geeft je lichaam dus eigenlijk energie. Dit is dan ook de vorm van suiker die je lichaam beter kan afbreken dan sucrose. Glucose kan bijvoorbeeld uit maïszetmeel worden gemaakt en wordt vaak aan voedsel toegevoegd in de vorm van dextrose. Dextrose en glucose lijken op elkaar en zijn eigenlijk gewoon koolhydraten in de vorm van suiker.


Fructose - Deze vorm van suiker wordt ook wel fruitsuiker genoemd. Deze vorm van suiker wordt gevonden in fruit, honing en agavesiroop.


Sucrose - Deze vorm van suiker is eigenlijk een andere naam voor witte suiker. Sucrose bestaat uit een glucose molecuul en een fructose molecuul. Dit soort suiker wordt gevonden in onder andere fruit, groente en granen, maar wordt dus ook al van alles toegevoegd. Uiteindelijk bestaat sucrose uit zowel fructose en glucose.


Alle drie de suikers kunnen natuurlijke vormen van suikers zijn. Maar omdat sucrose bestaat uit 2 delen, namelijk fructose en glucose, en omdat de samenstelling van alle drie de suikers toch anders zijn, breekt je lichaam deze suikers anders af. Glucose en fructose kan je lichaam gemakkelijk opnemen, omdat het niet eerst hoeft worden afgebroken. Dit afbreken geldt wel voor sucrose en dat kost je lichaam dus meer energie. Glucose en fructose zijn dus wel anders en daarom hebben de inname van deze soorten suiker een andere invloed op je bloedsuikerspiegel. Glucose kan je lichaam veel sneller opnemen en heeft dat vrijwel meteen een uitwerking. Glucose is daarmee een snelle suiker. Fructose daarentegen is een langzame suiker. Je lichaam moet de fructose omzetten in glucose en kan er daarna pas iets mee. Omdat je lichaam dus wel of niet of pas later iets kan met een bepaalde vorm van suiker, is het handig om te weten wat je eet en wanneer.


De invloed van suiker op onze gezondheid

Het eten van suiker heeft invloed op onze gezondheid. En inmiddels is ook bekend dat het eten van geraffineerde (neppe) suikers dus echt niets doen voor ons lichaam. Althans, het geeft ons heel even energie, maar daarna voelen we ons slecht en moe. Ons lichaam kan er eigenlijk helemaal niets mee. Geraffineerde suiker voedt zelfs kankercellen. Ook kan suiker onze darmen kapot maken. Veel gezondheidsproblemen die er tegenwoordig zijn, zowel fysiek als mentaal, hangen samen met geraffineerde suiker. Ik hoop snel met jullie meer te delen over het zogenaamde GAPS (Gut And Psychology Syndrom). Het boek dat ik hierover heb gelezen, legt goed uit hoe het komt dat onze algehele gezondheid en de gezondheid van onze darmen samenhangen. Maar ook hoe het eten van de verkeerde suikers hier invloed op heeft.


Ook kan het eten van de verkeerde suikers ons dik maken. Dit heeft weer te maken met de samenstelling van de sucrose, glucose en fructose. Dat is misschien wel een beetje te wetenschappelijk voor nu. Maar geloof me als ik schrijf dat de gewone suiker die tegenwoordig overal in zit echt niet goed is voor onze gezondheid. Ook de suikervervangers zijn echt niet goed voor ons. Deze zijn vaak volledig synthetisch en het lukt ons lichaam daarom niet om ze af te brengen. Producten zoals cola light of light mueslirepen zonder suiker kun je daarom beter laten staan. De gewone cola en mueslirepen trouwens ook, want die zitten weer vol met de slechte suikers.


Je lichaam heeft suiker nodig

Wat ik nu ga schrijven, klinkt dan ook misschien wel een beetje gek. Ik schrijf net dat suiker slecht voor ons is, maar waarom hebben we het dan nu ineens nodig? Dat komt dus doordat we wel die glucose en fructose nodig hebben. Onze lever heeft vooral die glucose nodig voor onder andere een gezonde hormoonbalans, het natuurlijk ontgiften van ons lichaam en het reguleren van onze bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan de juiste vorm van suiker juist ontstekingsremmend werken. In veel voedsel dat we vermijden om niet teveel suiker te eten, zoals bijvoorbeeld fruit en (rauwe) melk (want lactose - melksuiker) zitten voor ons essentiële voedingsstoffen. De goede vorm van suiker zorgt er juist niet voor dat we dik worden, maar dat ons metabolisme (vetverbranding) beter wordt. En een gezond metabolisme is weer goed voor onze algehele gezondheid. Zeker als vrouw! Daarom hebben we juist deze goede vormen van suiker nodig.


Maar dan wel de goede suiker

Als we het hebben over dat we suiker juist nodig hebben, dan geldt dat natuurlijk niet voor gewone suiker, sucrose. Zoals we hebben lezen moet ons lichaam voor het opnemen van die vorm van suiker extra hard werken. Het afbreken is voor ons lichaam een moeilijk proces. Daarom hebben we natuurlijk de andere suikers nodig en ik geef jullie nu graag een lijstje van deze suikers.


Kokosbloesemsuiker - Deze vorm van suiker is ongeraffineerd, wat inhoudt dat er in deze suiker nog een aantal voedingsstoffen zitten. Een aantal van deze voedingsstoffen zijn kalium, magnesium, zink en ijzer. Er zitten zelfs een aantal vitamines, zoals vitamine B1, in deze soort suiker. Wat ik zelf prettig vind aan het gebruiken van deze suiker, is dat je de suiker in recepten gewoon 1 op 1 kunt vervangen.

Waar je met honing bijvoorbeeld nog weleens een beetje moet omrekenen, is dat met kokosbloesemsuiker niet nodig. Ik vind dat persoonlijk erg handig. Het enige nadeel is dat de smaak van kokosbloesemsuiker een beetje typisch is, waardoor je baksels een beetje anders kunnen smaken dan je misschien gewend bent. Het vervangen van normale suiker met kokosbloesemsuiker is dus niet voor elk recept geschikt.


Honing - Deze ligt natuurlijk ook helemaal voor de hand. In de Bijbel wordt al gesproken over honing. God heeft het zo geschapen dat bijen honing maken. Natuurlijker dan honing wordt het bijna niet, want als we rauwe honing hebben dan is het product echt zoals het uit de natuur komt. Helemaal onbewerkt. Honing is dan ook erg gezond voor ons. De honing, vooral als deze rauw is, zit vol antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen onze cellen en ons weefsel tegen aggresieve stoffen die het willen beschadigen. Er wordt zelfs gezegd dat de juiste honing kan helpen tegen allergische reacties en andere kwaaltjes. In honing zitten trouwens ook allerlei vitamines en mineralen. Nog een reden waarom honing goed voor ons is.

Ik gebruik honing voor in de koffie, chocolademelk, maar ook om mee te bakken. Binnenkort kunnen jullie weer een lekker recept met honing verwachten, maar mocht je nu al willen bakken, dan staan er al een aantal heerlijke recepten op de blog.


Ahornsiroop (maple syrup) - Ook ahornsiroop is een natuurlijke vorm van suiker. Deze siroop wordt gemaakt van sap die getapt wordt uit esdoornen. In deze siroop zitten eveneens antioxidanten. In ahornsiroop zit een kleine hoeveelheid mineralen zoals zink, koper en kalium. Daarnaast heeft ahornsiroop een goede invloed op ons metabolisme.

Ook ahornsiroop gebruik ik voor in de koffie, chocolademelk en om mee te bakken. Ik vind de smaak van ahornsiroop persoonlijk een stuk lekkerder dan die van honing. Het smaakt een beetje karamelachtig en ik houd daar wel van. Heerlijk in bijvoorbeeld de appelcake die je op de blog vindt.


Ruwe rietsuiker en/of oerzoet - Ook deze vorm van suiker valt onder de fructose. Het is een laag bewerkte vorm van suiker en niet chemisch bewerkt. In bepaalde delen van de wereld werd het rietsuikersap zelfs gebruikt als geneesmiddel. Verder zit er ook in deze vorm van suiker weer antioxidanten en een kleine hoeveelheid goede minteralen en vitamines.

Het fijne aan ruwe rietsuiker en oerzoet is dat je deze weer 1 op 1 kunt vervangen in een recept. De smaak van deze suiker lijkt het meest op normale suiker vind ik.


Balans en alles met mate

De hierboven omschreven vormen van suiker zijn dus een stuk beter voor onze gezondheid. En natuurlijk zeg ik hier graag wel bij dat alles met mate is. We kunnen natuurlijk alsnog niet de hele dag de hierboven genoemde suikers gaat eten. De Bijbel zegt het zelfs in Spreuken 25:16 en 27. Teveel honing eten is ook niet goed. Het komt altijd weer neer op matigheid en balans. Ik heb weleens een periode gehad waarin ik dacht dat ik gewoon lekker de hele dag van alles met deze vormen van suiker kon gaan eten. Want die suikers waren toch gezond voor me. Dat was misschien niet helemaal een goede insteek van mij, dus daar ben ik maar weer mee gestopt.


In de laatste jaren heb ik geleerd dat witte, gereffineerde suiker zo gemakkelijk te vervangen is voor natuurlijke en gezondere vormen van suiker. Ik wil ook jullie hiermee uitdagen. Het is echt niet altijd makkelijk en ik eet ook echt nog wel eens geraffineerde suiker, maar probeer eens een natuurlijk vorm van suiker in bijvoorbeeld je koffie of in je baksels. Probeer verandering aan te brengen waar mogelijk en je zult zien dat het grootste gedeelte van geraffineerde suikers vervangen kunnen worden met natuurlijke suikers. Ik ben erg benieuwd naar hoe het jullie afgaat en naar jullie ervaringen!





506 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De wereld of God

Comentarios


bottom of page