top of page
 • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Hoe ziet ons boodschappenkarretje eruit?

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Boodschappen doen klinkt waarschijnlijk niet als hogere wiskunde. Dat is het natuurlijk ook niet perse. Maar toen ik net begon met wat bewuster boodschappen doen, vond ik het soms best overweldigend. Wat kan ik het beste kiezen? Zijn de producten die ik kies wel echt gezond en/of verantwoord? Wat vind ik makkelijk om te eten? Is het ook haalbaar voor mij om zo boodschappen te doen, te koken en te eten? Dit zijn wat vragen die bij mij naar boven kwamen en ik verwacht dat ik niet de enige ben met die vragen.


Een tafereel in de supermarkt

Pas liep ik in de supermarkt en wat ik toen zag was typerend voor de tijd waarin wij leven. Ik zag een moeder met een jong kind en een bejaard stel bij de kassa staan. In het boodschappenkarretje van de moeder zag ik onder andere snoepjes, koekjes en diepvriespizza's. In het boodschappenkarretje van het bejaarde stel zag ik voornamelijk karnemelk, groente, vlees en brood. Wellicht dat er nog een pakje met biscuitjes in het wagentje zat, maar meer dan dat is het niet geweest. Ik snap het natuurlijk heel goed. Snel en lekker eten, wie wil dat nu niet? En wie heeft er geen zin in een lekker koekje en lekker snoepje? Ik in elk geval wel. Maar wat ik me op dat moment in de supermarkt bedacht is dat dat het probleem van onze maatschappij is. Of eigenlijk denk ik dat al wel langer als ik in de supermarkt loop, maar nu was het contrast tussen de inhoud van de winkelwagentjes zo groot en opvallend.


Het probleem is allereerst dat alles snel en gehaast moet. Zo is de tijd, zeggen we dan. Wanneer een moeder uit haar werk komt, moet ze ook nog snel het eten op tafel zetten. We hebben vaak haast en daarom kiezen we voor snel en makkelijk. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk, maar de keuze voor snel en makkelijk gaat tegenwoordig voor velen gepaard met minder gezond en voedzaam eten. Want hoe lekker een chocoladekoekje ook is, het is ongezond en totaal niet voedzaam. Een diepvriespizza is dat natuurlijk ook niet. Tegenwoordig eten we wat de supermarkt ons biedt. Maar wat het bejaarde stel mij weer opnieuw deed beseffen, is dat dat helemaal niet altijd zo geweest is. Vroeger waren mensen veel afhankelijker van wat de natuur, de Schepping, hen gaf. Er waren niet zoveel snelle (de naam zegt het al: fastfood) mogelijkheden. Men moest moeite doen voor hun eten. Ik snap heus wel dat echt niet iedereen tijd heeft om zelf een pizza te maken of altijd maar de meest gezonde en uitgebreide maaltijd op tafel te zetten. Maar er is mijn inziens wel een verschil tussen fastfood en een snelle maaltijd, die ook gewoon gezond kan zijn.


Dat de tijden veranderd zijn, is gewoon een gegeven. Maar met die veranderingen, zijn er ook dingen in de supermarkt veranderd. Niet allemaal positief vind ik. En daarom dacht ik, wellicht is het een idee om een blog te schrijven over wat ik allemaal koop als ik boodschappen doe. Ook omdat ik, toen ik net begon met gezond/bewuster leven (en eigenlijk nog steeds) soms zoveel vragen had. Daarom deel ik mijn manier en gedachten graag met jullie. Mijn doel is hiermee om jullie, maar net zo goed ook mezelf, bewust te maken. Wat kopen we en wat voor voedsel nemen we dag in dag uit tot ons?


Begin bij het begin

Zelf vind ik het heel erg handig om alvast een beetje te kijken naar wat ik nog in huis heb. Misschien staat er nog wel een pak rijst in de kast (die op moet bijvoorbeeld) of ligt er nog een restje groente in de koelkast. Vanuit hier ga ik verder kijken. Dit gaat niet alleen verspilling tegen, maar zorgt ook dat ik gemakkelijker iets kan verzinnen. Dan bedenk ik wat ik in een week wil eten. Ik doe trouwens meestal maar 1x in de week boodschappen. Door de bedenken wat ik vooraf wil eten, hoef ik er doordeweeks in alle drukte minder over na te denken. En dan is het trouwens echt niet zo dat ik op maandag ook echt eet wat ik voor maandag had bedacht. Maar dan is het "weekmenu" wel mijn richtlijn.


En dan ga ik kijken wat voor ingrediënten ik hiervoor nodig heb. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om bijvoorbeeld ingeblikte sauzen en dergelijke te kopen. En als je mijn blog heb gelezen over de dingen die je gemakkelijk kunt doen om gezonder te leven, dan weet je dat ik dit ook altijd in huis heb en regelmatig gebruik. Ze zijn mijn basis voor pasta's, soepen en andere maaltijden. Zo kan ik gemakkelijk en snel toch iets gezonds op tafel zetten. Want gezond en lekker koken hoeft echt niet lang te duren. We kunnen het, zoals vaak in het leven, zo gek maken als we zelf willen. Maar ik houd van eenvoudig. Misschien niet eenvoudig zoals de maatschappij zou zeggen, maar eenvoudig zonder poespas. Je weet wat je koopt, hoe je het bereidt en daardoor weet je ook wat je binnenkrijgt.


Wat zit er in mijn boodschappenkarretje?

Naast de ingrediënten die ik nodig heb voor het avondeten voor de week, heb ik natuurlijk ook de boodschappen voor het ontbijt, de lunch en de tussendoortjes nodig. Ik probeer hier allemaal bewust naar te kijken. Wat ik eigenlijk altijd wel koop, is het volgende:

 • Kwark en/of yoghurt

 • Volle melk

 • Eieren

 • Fruit

 • Groente

 • Crackers of rijstwafels

 • Kaas (niet geraspt)

 • Meel en/of bloem

 • Pure sap (appel, sinaasappel en dergelijke)

 • Thee en koffie

 • Roomboter (ongezouten)

 • Tomatensaus/-puree

 • Sojasaus (als er kokos aminos is, kies ik dat liever)

 • Maple syrup

 • Sambal

 • Mayonaise/ketchup

 • Havermout

 • Oliën (kokos-, olijf- en avocado olie)

 • Chips en/of zoutjes

 • Noten(mix)

 • Rozijnen

 • Rijst of couscous

 • Wraps

 • Vlees

 • Kruiden, zout en peper

 • Brood

 • Aardappelen

 • 70% pure chocolade

 • Pindakaas (zonder toevoegingen - 100% pinda's)

 • Kokosbloesemsuiker

 • Honing

 • Tarwebiscuits

Bij het boodschappen doen probeer ik echt op de ingrediënten te letten en koop ik zo veel mogelijk biologische producten. Als ik iets nieuws koop of iets koop waarvan ik weet dat het minder gezond is, check ik altijd even. Op basis van wat ik lees maak ik dan een afweging. Hoe gezond is het en hoe graag wil ik het? Ga ik er echt van genieten? Zoals ik al heel vaak heb geschreven ben ik echt van mening dat het om balans gaat. Als het grootste gedeelte van wat je tot je neemt gezond en voedzaam is, dan is het echt niet erg om eens te snoepen of ongezonder te snacken. Wel probeer ik me altijd voor te houden dat het gezonde eten me echt voed en vol houdt. Dat dat er juist voor zorgt dat ik me goed voel en de dag doorkom. Dit probeer ik ook echt in mijn maaltijden en tussendoortjes te laten terugkomen. Zo koop ik eieren, groente, fruit, kwark en crackers niet alleen voor bij de gewone maaltijd, maar ook als tussendoortjes. En zo doe ik dan ook mijn boodschappen.Voor de komende tijd heb ik drie doelen:

 1. Meer te letten op de seizoenen en om meer lokaal te eten. Dit is uiteindelijk hoe de schepping werkt, zo geloof ik. Eten van wat de natuur ons op dat moment geeft. En zo steun ik ook nog eens de boeren. Ons vlees koop ik inmiddels al wel rechtstreeks bij de boer. Dit is overigens niet alleen goed voor de boer, maar ook nog eens veel lekkerder en veel gezonder.

 2. Steeds meer zelf te maken. Denk bijvoorbeeld aan wraps. Als je de ingrediënten bekijkt, dan is het niet perse het meest gezonde. Maar het is wel erg gemakkelijk en lekker om hiermee een maaltijd te maken. En het schijnt super makkelijk te zijn om zelf te maken. Dit geldt trouwens ook voor brood, want dat koop ik nu nog vrij veel. Ik neem namelijk niet genoeg de tijd om dit zelf te maken.

 3. Meer vis eten. Vis (vooral vette vis) is heel goed voor ons. Ik ben niet echt gewend om heel veel vis te eten, maar toch wil ik proberen om dit meer te gaan eten.

Uiteindelijk geloof ik dat we, als we eten in afhankelijkheid van wat de Schepping ons geeft en daarbij terug gaan naar "de basis", het ons meer bewust maakt van waarmee we onszelf voeden en het gezondste kiezen voor onszelf. Maar ook dat het ons dankbaar maakt, omdat we soms iets meer moeite moeten doen voor ons voedsel en er wellicht korter van kunnen genieten. De natuur is de grootste door God gegeven voedselproducent. Laten we ons daar meer op richten in plaats van alle snelle, minder voedzame opties. Uiteindelijk is het God die voor ons zorgt en als we in afhankelijkheid leven van wat God aan ons geeft, dan veranderd dat al veel. Bedankt voor het lezen weer!


245 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commentaire


esthervanooijen1207
05 févr. 2023

Dit is echt een eye opener joh😊

J'aime
bottom of page