top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Het perfecte, fantastische plaatje.

Het leven moet perfect zijn, fantastisch zijn. Dat vind ik niet. Maar het lijkt erop alsof er mensen zijn die dat wel denken. Dat bedoel ik niet vervelend, maar overal om me heen zie ik dat dingen vooral leuk moeten zijn. Goed voor onszelf, opbouwend. We moeten zorgen dat we onszelf kunnen ontwikkelen en dat we het maken in het leven. Op zich niets mis mee zou je denken. Maar als we verder kijken misschien toch wel.

 

Sinds ik een heel aantal nieuwe volgers erbij heb, krijg ik ook berichtjes van mensen die denken dat ik mijn “mening” aan andere mensen opdring. Of dat ik het allemaal wel denk te weten. Of dat ik een perfect, romantisch beeld wil schetsen van mijn leven. Dat ik het allemaal wel denk te weten, dat is sowieso niet zo. Daarom schrijf ik deze blog. Ik neem jullie mee in mijn zoektocht. Daarin wil ik overigens ook helemaal mijn mening niet opdringen. Ik wil anderen bemoedigen, inspireren en samen met jullie zoeken. Dat is allemaal niet perfect. Mijn leven hier op aarde is niet perfect.

 

Ons leven op aarde

Maar toch leven we op aarde. We moeten toch iets maken van ons leven hier. Hoe kunnen we dat dan het beste doen? Eigenlijk moeten we ook hiervoor terug naar het begin. En het kan daarmee lijken alsof ik heel de tijd in de herhaling val op mijn blog. Dat is misschien ook wel een beetje zo. Sorry daarvoor. Maar waarom ik zo vaak in de herhaling val, is omdat ik dus elke keer terug wil gaan naar het begin. De Bijbel, mijn geloof en mijn doel hier op aarde. Want als ik écht geloof in de Bijbel, als ik écht geloof in Jezus Christus als Mijn Redder en Verlosser, dan is dat toch essentieel? Mij lijkt dat wel. Want uiteindelijk leef ik nu niet meer voor de wereld of voor mijzelf. Ik ben Zijn kind, ik ben apart gezet. Door genade alleen. Hoe wonderlijk is dat? Daarom, en omdat ik daar zo vreselijk dankbaar voor ben, wil ik doen wat Hij van mij vraagt en doen wat de Bijbel zegt.

 

Veel mensen vragen zich af wat God van ons vraagt. Geloof me, dat doe ik ook vaak genoeg. Wat mij dan helpt is terug gaan naar de Bijbel. Ik wacht soms (eerbiedig gesproken) op een briefje uit de Hemel. Hoe fijn zou dat soms zijn. Maar vaak vind ik ook al een antwoord in Gods woord. God heeft ons niet voor niets een Boek gegeven waarin wij antwoorden kunnen vinden op (uiteindelijk) al onze vragen.

 

Wat de Bijbel zegt

De Bijbel zegt heel veel. Uiteraard. Maar de Bijbel spreekt vooral over het afleggen van ons eigen leven. Het juist niet leven voor onszelf. Lees bijvoorbeeld Efeze 4:22-24 maar eens. Paulus spreekt hier over het “aandoen van de nieuwe mens”. Die mens, die naar God geschapen, is in ware rechtvaardigheid en heiligheid. Ik vind dat zo bijzonder. Zo wil ik zijn. Rechtvaardig en heilig. Ik weet dat ik ben geheiligd in het bloed van Jezus, maar zo wil ik dan ook leven. Uit dankbaarheid. Daarom allereerst, maar ook omdat ik weet dat dat het beste voor mij is. God weet wat het beste voor ons is. Daarin zijn wij hopelijk anders dan deze wereld.

 

Het schetsen van een perfect, oordelend plaatje

Mijn blog ben ik, zoals ik al schreef, begonnen als bemoediging, maar ook om mijn eigen ei kwijt te kunnen. In mijn zoektocht naar het worden en zijn van een Bijbelse vrouw. Een vrouw van wie haar waardij meer is dan die van robijnen (Spreuken 31:10-31). Niet om te doen alsof ze de wijsheid in pacht heeft of om te doen alsof haar leven perfect is. Hierbij wil ik dan ook mijn excuses aanbieden als jullie dat wel zo ervaren. Want uiteindelijk is het mijn doel om te leven zoals God dat dus van mij vraagt. Het leven als die nieuwe mens. Ik hoop juist dat dat mensen mag inspireren.

 

Na de uitzending van de EO (Dit is de kwestie aflevering 26 – mocht je het nog niet gezien hebben en wel graag willen zien) kreeg ik een berichtje van iemand over Liesbeth, de feministe die voor het programma geïnterviewd was. Degene die dat berichtje stuurde vond het goed dat zij zei dat de traditionele huisvrouwen (de “tradwife” beweging) vaak een beeld afschilderden over dat hun leven perfect zou zijn. En degene die dus dat berichtje stuurde, vond het wel goed dat daar een nuance in werd aangebracht. Want het is niet altijd fantastisch om moeder, vrouw van en huisvrouw te zijn. In eerste instantie was (en ben) ik het daar op zich wel mee eens. Het is niet altijd leuk of fijn of perfect. Maar dat is het leven als carrièrevrouw of werkende moeder ook niet.

 

Het is fantastisch

Wat wél fantastisch is, is doen wat God van ons vraagt. En dat hoop ik nu juist te delen en uit te stralen. Geen perfect plaatje of een oordeel naar anderen die het anders doen. Maar juist laten zien hoe het ook kan en daarin vrouwen te bemoedigen of aan het denken te zetten. En dat is toch juist fantastisch? Ik vind van wel. Het is niet aan mij om andere vrouwen te oordelen of ze de maat te nemen. Uiteindelijk kan ik niemand overtuigen. Ik geloof dat God met eenieder Zijn weg gaat. Ben ik er van overtuigd dat het leven op de manier zoals de Bijbel voorschrijft de beste manier is? Fantastisch is? Ja, dat absoluut. Op hoe de Bijbel hier over spreekt, ga ik nu niet verder in. Daar heb ik inmiddels wel aardig wat overgeschreven.

 

Uiteindelijk gaat het erom dat God ons, omdat wij Zijn Zoon als Redder en Verlosser hebben aangenomen, liefheeft. Hij heeft het beste met ons voor. Dat is ook nog een reden waarom ik wil leven zoals Hij dat vraagt en zoals de Bijbel dat voorschrijft. Want als Hij het beste met ons voor heeft en als Hij ons liefheeft, dan is dat fantastisch. Dan is ons leven fantastisch. Niet altijd gemakkelijk, niet altijd fijn. God heeft ons geen gemakkelijke levens beloofd. Er zijn hier op aarde tranen, verdriet, pijn, rouw en allerlei andere moeilijkheden. Maar alsnog is het fantastisch, omdat we mogen weten dat er een God is die voor ons zorgt. En omdat we mogen weten dat het hier op aarde niet eindigt. Dat is misschien wel het meest fantastisch. 

 

880 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page