top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Het gebruik van plastic verminderen.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Vandaag de dag gebruiken we voor van alles plastic. Ons eten is verpakt in plastic, speelgoed is gemaakt van plastic, bordjes, bekers, flesjes, echt alles lijkt gemaakt van plastic. Super handig toch?! Het is gemakkelijk en gaat niet zo snel kapot. Je kunt er eten langer in bewaren en noem maar op. Plastic, het lijkt een uitkomst. Voor heel veel dingen kun je plastic goed gebruiken. Maar zoals jullie in mijn eerdere blogs hebben kunnen lezen, zijn er dingen waarvoor je beter het gebruik van plastic kunt verminderen.


'Is er dan helemaal niets goed?' kun je je misschien afvragen. Soms heb ik het gevoel alsof ik op deze blog alleen maar het negatieve deel... maar dat is helemaal niet mijn bedoeling. Ik wil jullie juist meenemen in mijn leerproces, jullie bewust maken en waar nodig waarschuwen of uitdagen. Zo ook hierin.


Het gevaar van plastic

Waar plastic gewoon op een goede en veilige manier gebruikt kan worden, zijn er toch ook veel gevallen waarin dat niet zo is. Ik heb al eens eerder geschreven over dat de stoffen die vrij kunnen komen uit plastic onder andere kankerverwekkend zijn. Het is zelfs zo dat eigenlijk bijna alle mensen, zelfs pasgeboren baby's (door het bloed van hun moeder), microplastics in hun bloed hebben. Dat wij microplastics in ons bloed hebben, komt doordat deze als het ware afgeven van plastic en daardoor in onze voeding, ons drinken, maar ook zelfs via kleding bijvoorbeeld in onze bloedvaten terecht komen. De stoffen die vrijkomen uit plastics, denk aan de bekende BPA (maar ook de vervangers hiervoor) zijn niet goed voor onze gezondheid. Deze stoffen komen door de microplastics, wat inmiddels echt een groot probleem aan het worden is, extra in ons bloed. Vooral wanneer plastics worden verhit, komen deze stoffen en microplastics in grote hoeveelheden vrij. Dit kan al gebeuren wanneer een flesje even in de zon ligt en daardoor een klein beetje opwarmt. Plastic verhitten is iets wat je, om die reden dus, echt niet moet doen. Maar eigenlijk komen er bij al het normale gebruik van plastic heel ongezonde stoffen en microplastics vrij. Dit alles heeft een negatief effect op ons lichaam. Denk aan onze hormonen, die erg verstoord kunnen worden door het gebruik van plastic. Maar ook vruchtbaarheid wordt er negatief door beïnvloed.


Naast dat plastic een probleem is voor onze gezondheid, is het inmiddels ook een groot probleem voor de natuur. Ik moet daarbij eerlijk zeggen dat ik niet heel veel met het milieu bezig ben. Maar wel ben ik van mening dat wij rentmeesters zijn over Gods schepping. En vervuilen van de natuur hoort daar natuurlijk niet bij. Zeker niet als het gaat over plastic. Daarom probeer ik er wel op te letten dat ik het gebruik van plastic verminder. Zo hoop ik dat plastic een minder groot probleem zal worden voor de natuur.


De alternatieven voor plastic

Gelukkig zijn er erg veel alternatieven voor plastic en komen er ook steeds meer leuke en handige dingen ter vervanging op de markt. Hieronder zal ik een aantal van de alternatieven beschrijven en ook aangeven wat ik het fijnste vind om te gebruiken.


RVS - Een bekend en veelgebruikt alternatief is rvs. Rvs is voor van alles te gebruiken (denk aan de pannenblog) en is ook nog eens heel licht (in tegenstelling tot glas). Hierdoor is rvs ook een gemakkelijk te gebruiken alternatief. Daarnaast is het stevig, waardoor je het gemakkelijk kunt meenemen. Waar glas kapot kan vallen, kan rvs dit zeker niet. Het ergste wat er kan gebeuren is het ontstaan van een goede deuk, maar de schade blijft verder beperkt. Op het moment gebruik ik een rvs drinkfles en hier ben ik erg tevreden over. Ook ben ik opzoek naar rvs broodtrommels. Er zijn vele soorten en maten te vinden op internet heb ik wel gezien, dus die moet ik wel gemakkelijk ergens kunnen aanschaffen. Verder gebruik ik nog rvs mengkommen in plaats van plastic mengkommen. Wanneer je kinderen hebt, zou je ook de plastic bekers en/of bordjes kunnen vervangen voor rvs. Zelfs in de siliconen "veilige" kinderenserviezen zitten namelijk plastics die alsnog schadelijk zijn.


Bijenwas "wraps" -

Bijenwas "wraps" zijn een mooi alternatief voor plastic folie, bakjes en dergelijke. Wanneer je een restje hebt, zoals een stuk appel, maar bijvoorbeeld ook een stuk kaas, kun je dit gemakkelijk verpakken in een bijenwas wrap. De wrap voelt eerst wat stug aan, maar als je deze een beetje verwarmt en vervormt met je handen, vouw je het zo ergens overheen. Ook een schaaltje waar je iets in hebt gedaan dat eigenlijk afgedekt moet worden. Ideaal dus. De wraps maak je schoon door ze even af te spoelen. Doe dit met koud water, anders spoel je de bijenwas er zo af. Ik moet zeggen dat ik merk dat de bijenwas alsnog van de wrap afgaat, waarschijnlijk ook door het gebruik. Ik gebruik de wraps nu een jaar en eigenlijk zijn ze wel aan vervanging toe. Of ik moet ze zelf opnieuw dopen in gesmolten bijenwas. Dat kan natuurlijk ook gemakkelijk en is ook nog eens erg duurzaam.


Hout - Hout gebruik ik voornamelijk bij het koken. Inmiddels heb ik mijn plastic snijplank vervangen voor een houten snijplank. Ik moet zeggen dat ik dit niet altijd ideaal vind, omdat de geur van bijvoorbeeld ui of knoflook hier lang in blijft hangen. Daarnaast moet je oppassen met kip. Ik reinig de snijplank na het snijden van kip altijd goed met kokend water, afwasmiddel, maar ook bakingsoda en citroen. Toch vind ik het zelf prettig om, ondanks het goede reinigen van de plank, deze eens in de zoveel tijd te vervangen. Als je echt een goede plank hebt, zou je deze natuurlijk ook goed kunnen schuren en hierna weer kunnen behandelen met natuurlijke olie (zelfs olijfolie is hiervoor geschikt). Ik heb weleens een glazen snijplank gebruikt voor bijvoorbeeld kip, maar ik merkte dat mijn messen hiervan echt erg bot werden. Ik vond een glazen snijplank trouwens ook niet heel prettig snijden, dus voor mij was dit geen succes. Hout gebruiken we dan maar op de manier zoals ik net beschreven heb.


Verder gebruik ik houten spatels om mee te koken. Plastics spatels kunnen namelijk gemakkelijk opwarmen en zelfs smelten, waardoor er plastic in ons eten komt. Dat is niet zo best en daarom is hout een mooi alternatief. Ook hiervoor geldt dat de spatels af en toe goed gereinigd moeten worden. Dit doe ik door een pannetje met water, azijn en bakingsoda (soms nog citroen) met de spatels erin aan de kook te brengen. Het proces herhaal ik dan twee keer. Hierna was ik de spatels nog goed af. Dit doe ik elke paar maanden.


Glas - Ook glas is natuurlijk een super goed alternatief. Vooral in en rondom je huis kun je glas overal voor gebruiken. In de keuken gebruik ik een glazen mengkom en maatbeker. Het water dat wij thuis drinken zit ook in een glazen fles of karaf. Er staat er altijd eentje in de koelkast, zodat het water lekker koud is. Maar ook voor mijn verzorgingsproducten gebruik ik voornamelijk glas. Wanneer ik shampoo en dergelijke koop, doe ik dit vrijwel gelijk in een glazen fles. Daarnaast doe ik de producten die ik zelf maak gelijk al in een glazen pot of fles. Omdat ik hiervoor essentiële oliën gebruik, die plastic kunnen aantasten, is dit sowieso de beste optie.


Naast de glazen kommen, maatbekers, flessen en dergelijke, zijn er ook veel glazen vershoudbakjes en potten te krijgen. Deze gebruik ik bijvoorbeeld om restjes mee in te vriezen of om eten in te bewaren. Ik gebruik hiervoor voor ook gewoon weckpotten. Op de vershoudbakjes zit wel vaak een plastic deksel, maar vind ik eigenlijk wel handig. Zo sluit het bakje super goed af en lekt het niet. Daarnaast raakt het eten in het bakje de deksel vaak toch niet echt, dus heb ik daar geen problemen mee. Deze bakjes zijn tegenwoordig ook overal te vinden.


In sommige gevallen gebruik ik natuurlijk gewoon nog plastic. Je kunt ook niet alles (gemakkelijk) vervangen. Denk bijvoorbeeld aan het verpakken van voedsel (denk aan gevacumeerd vlees in de vriezer). Al vind ik het soms onzin dat alle paprika's, komkommers en dergelijk altijd in plastic verpakt zijn, dat lijkt mij vaak overbodig.

Natuurlijk zijn er nog veel dingen die ook nog beter of anders wil doen. Ik denk hierbij aan kleding, want ik draag nog veel kleding van onder andere polyester. Stapje voor stapje probeer ik betere keuzes te maken. In dit alles focus ik mij vooral op plastic en ons eten en drinken, maar ook persoonlijke verzorging. Voor mij is dit het allerbelangrijkste, omdat ik geloof dat dit onze gezondheid het meest beïnvloed. We nemen dit namelijk in en/of brengen het aan op onze huid. Al met al is er genoeg om ons bewust van te zijn. Ik hoop dat ik jullie hierover ook aan het denken heb gezet. In deze blog heb ik jullie geprobeerd wat handvaten te geven. Zodat jullie ook stukje bij beetje het gebruik van plastic kunnen verminderen. Om wat voor reden en op welke manier dan ook.









82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page