top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Het bewaren van je (t)huis.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

In Spreuken 31 wordt gesproken over dat de deugdelijke huisvrouw haar huis beschouwt. Dit is al kort genoemd in de blog van vorige week. Aan de ene kant is het voor mij op zich duidelijk wat hiermee wordt bedoeld, maar aan de andere kant ook weer niet. Vorige week noemde ik al het schoonmaken, koken en dergelijke. Dit hoort er denk ik ook echt bij, maar wat houdt het nou precies in? Daarom ben ik voor deze blog opzoek gegaan naar wat het precies betekent en hoe wij dit kunnen doen. In Amerika is "homemaking" een erg bekende en veelgebruikte term. Ik heb deze term dan ook veel voorbij horen en zien komen. Vooral bij gelovige vrouwen. Door hen wordt er zelfs gesproken over "Biblical homemaking", dus over een Bijbelse manier van het maken van je huis. Al denk ik dat het in deze context meer gaat over je thuis en het bewaren hiervan. In de Engelse vertaling (KJV) wordt namelijk gesproken over "keeping", bewaren (of houden) dus.


De taak van de vrouw in de Bijbel

Tijdens mijn zoektocht kwam ik bij Titus 2:5. In Titus 2 worden er gedetailleerde instructies geven aan zowel man als vrouw. In Titus 2:3-5 wordt een gedetailleerde instructie gegeven aan de oudere vrouwen. Hier staat het volgende: "3. De oude vrouwen insgelijks, dat zij in haar dracht zijn, gelijk den heiligen betaamt, dat zij geen lasteressen zijn, zich niet tot veel wijns begevende, maar leraressen zijn van het goede; 4. Opdat zij de jonge vrouwen leren voorzichtig te zijn, haar mannen lief te hebben, haar kinderen lief te hebben; 5. Matig te zijn, kuis te zijn, het huis te bewaren, goed te zijn, haar eigen mannen onderdanig te zijn, opdat het Woord Gods niet gelasterd worde." Je kunt lezen dat er staat dat vrouwen geleerd moet worden om hun huis te bewaren. Maar wat is dit bewaren van het huis dan?


Ik ben tot de conclusie gekomen dat "het bewaren van je huis" een groot begrip kan zijn. Dat het niet eenduidig is en dat wij Nederlanders misschien ook wel te nuchter zijn om over onze dagelijkse taken en klusjes te spreken als "het bewaren van ons huis". In Nederland wordt hier dan ook amper over gesproken. Wellicht ook omdat het voor veel mensen tegenwoordig ouderwets is en er misschien minder over nagedacht wordt. Of omdat de rollen in onze samenleving inmiddels zo anders verdeeld zijn, waardoor de vrouwen dit misschien niet meer, of in elk geval minder, doen. Misschien was het vroeger ook gewoon veel vanzelfsprekender dat de vrouw thuis bleef en zorgde voor alles thuis. In de Bijbel zie je dit ook terugkomen. Vrouwen, zoals Sarah bijvoorbeeld toen zij Engelen op bezoek kregen, zorgden voor het gezin en bezoek. In zekere zin kan dit ook logisch zijn, want zoals Genesis 2:18 zegt, is de vrouw tot helper gemaakt van de man. Dat zette mij aan het denken, want het zegt iets over de rol van man en vrouw.


De praktische taken

Toen ik een gesprek had met mijn man over dit onderwerp, zei hij nuchter: 'het is gewoon het doen van het huishouden en ervoor zorgen dat het gezin het goed heeft'. Ik denk ook wel dat dit klopt, want het is soms ook gewoon heel praktisch. Het huis moet schoongemaakt worden, de was moet gedaan worden en er moet eten worden gekookt. En dat deden vrouwen in de Bijbel nu eenmaal, omdat de mannen op het veld aan het werk waren bijvoorbeeld. Maar zijn dan deze praktische dingen het enige waardoor het huis bewaard wordt? De vertaling voor de Amerikaanse term "homemaking" is: 'the creation and management of a home, especially as a pleasant place in which to live.' Het creëren van en besturen/beheren van een huis of thuis, zodat het een prettige plek wordt om te wonen. Zelf denk ik dan ook wel dat er iets meer bij komt kijken. Want is ons huis voor ons? Voor mij is mijn huis de plek waar ik woon, maar ook waar ik me veilig en thuis voel. Een plek waar ik graag weer terugkom als ik een hele dag ben weg geweest. Een plek waar ik graag mensen ontvang en ze een fijne tijd wil geven. Waar ik ook wil dat andere zich op hun gemak en welkom voelen.


Daarom zie ik het bewaren van mijn huis als meer dan alleen de praktische zaken. Het is voor mij ook zorgen dat het gezellig en verwelkomend is. Hoe je dat doet, is natuurlijk aan jou. Mij laat het beseffen dat hoe ik me gedraag ook invloed kan hebben op hoe ik mijn huis bewaar. Als ik niet vrolijk ben of onaardig, of mensen het gevoel geef dat ik het niet fijn of gezellig vind dat ze er zijn, bewaar ik dan mijn huis op de juiste manier? Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat we altijd moet door moeten gaan en nooit rustige momenten hoeven te creëren voor onszelf en ons gezin door bijvoorbeeld altijd gastvrij te zijn. Want ook dat creëren van rust kan horen bij het bewaren van ons huis. Dit alles zet me wel aan denken. Hoe bewaar ik het huis dat ik van God heb gekregen op de manier die Hij van mij vraagt. Bewaar ik mijn huis zoals Hij dat van mij verlangt? Je leest wel, tijdens het schrijven van een blog word ik echt aan het denken gezet en leer ik veel.De deugdelijke huisvrouw en het bewaren van haar huis

Denk ik dan dat een vrouw naast het huishouden geen andere dingen mag doen? Nee, zeker niet. De vrouw uit Spreuken 31 was namelijk een zeer actieve en ondernemende vrouw. Lees het gedeelte nog maar eens. Er wordt gesproken over haar koophandel, de kleding die ze maakt en dat zij gordels verkoopt aan de kooplieden. Ze strekt zich uit naar ellendigen en degenen in nood. Al met al een zeer ondernemende vrouw dus. Maar wat ik wel terug zie is dat de vrouw zorgt voor haar gezin, het gezin kleedt en genoeg te eten geeft. Dit is dus zeker een erg belangrijke taak. De deugdelijke huisvrouw beschouwt namelijk ook haar huishouden. En in Titus 2:5 wordt dan ook nog duidelijk genoemd dat (jongere) vrouwen geleerd moet worden om haar huis te bewaren, naast dat zij haar man en kinderen moet liefhebben.


Ik denk dat de meeste van ons wel een goed idee hebben van wat er onder het bewaren van ons huis wordt verstaan. Toch kan dit misschien weer heel anders zijn voor ongetrouwde vrouwen en/of vrouwen zonder kinderen, omdat de opdracht (zo lijkt het) aan deze vrouwen wordt gegeven. De deugdelijke huisvrouw had een man en kinderen en hier wordt duidelijk over geschreven. Naar Gods wil voor ongetrouwde of kinderloze vrouwen heb ik voor nu in elk geval geen onderzoek naar gedaan, dus daar wil ik dan ook niet teveel over zeggen.


Martha en Maria

Het verhaal van Martha en Maria is voor iedereen wel bekend denk ik. En als het verhaal niet bekend is, dan is het liedje wel bekend: 'Martha, Martha, leg je bezem neer. Al dat werken komt een andere keer.' Doordat ik blogs schrijf en veel nadenk over het Bijbels vrouw zijn en gezond leven en eten, kan ik soms een beetje vergeten waar het echt om draait. Zondag hoorde ik een preek waarin weer zo werd benadrukt waar het echt om gaat en dat is ons leven met de Heere Jezus Christus. En dat ook anderen hiervan moeten horen, omdat zij ook gered moeten worden. En als je daaraan denkt, hoeveel doet er dan nog eigenlijk toe? Niets, toch?! Maar dan denk ik weer na over hoe het gaat in het leven en dat de praktijk ook gewoon is dat er geleefd wordt. Dat er gegeten en gedronken moet worden en schoongemaakt. En dat we, ook al houden we onze ogen sterk gericht op Jezus, na mogen denken over de normale zaken van het leven. Want die zijn er nu eenmaal en ze zijn vaak ook gewoon belangrijk. Wel leert het verhaal van Martha en Maria mij dat we hierin een gezonde balans moeten vinden. Er moet gewerkt worden in huis, het huis moet bewaart worden. De opdracht wordt niet voor niets gegeven. We moeten soms ook als Martha zijn. Maar soms moeten we ook als Maria zijn en de bezem neerleggen en aan de voeten van de Heere Jezus Christus gaan zitten. Luisteren naar wat Hij te zeggen heeft en wat Hij van ons vraagt.


Tijdens het schrijven van deze blog ben ik erachter gekomen dat het nog best lastig is om concreet te zeggen wat het bewaren van je huis nu eigenlijk inhoudt. Maar toch hoop ik dat jullie, net als ik zelf, over dit onderwerp zijn gaan nadenken en zelf een Bijbelse invulling van dit mooie principe kunnen maken. Het bewaren van je huis hoort bij het leven van de deugdelijke huisvrouw uit de Bijbel. Maar graag hoor ik ook eens jullie kijk hierop. Hoe doen jullie dit? En zien jullie dit anders of niet? Hoe vinden jullie daarin je balans? Bedankt voor het lezen weer in elk geval!

258 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Aritha Persoonlijk
Aritha Persoonlijk
Jan 12

Ik bezie wat Titus zegt anders dan jij. De instructies van Titus waren mijn insziens bedoeld om inactieve jonge weduwen bezig te houden, zodat ze de kerk geen slechte naam zouden bezorgen (vgl. Titus 2:5 , 8 , 10 ). Deze vrouwen waren rijk genoeg om niets te doen. Enkelen zijn mogelijk gesteund door de kerk. Paulus draagt ​​de kerk echter op om alleen weduwen ouder dan 60 jaar als weduwe te laten inschrijven ( 1 Tim. 5:9 ).


Wat ik ontdekte kan je op mijn blog lezen: de Bijbels vrouw. Ik geef een linkje naar de post: https://bijbelsevrouw.blogspot.com/2023/03/trouwen-kinderen-krijgen-en-je-huis.html

Like
Aritha Persoonlijk
Aritha Persoonlijk
Jan 12
Replying to

... niet van Titus maar aan Titus 😌

Like
bottom of page