De laatste tijd maak ik extra veel bottenbouillon. Omdat het lekker is, fijn om bij de hand te hebben voor in de soep bijvoorbeeld. Maar ook omdat het super gezond is. Gezond voor je gehele lichaam. Uit botten komen namelijk ontzettend veel goede vitamines en mineralen. Denk aan calcium, magnesium, kalium, vitamine A, vitamine K2 en omega 3 & 6. De vitamines en mineralen zorgen er onder andere voor dat onze botten sterker worden, evenals ons bindweefsel en onze gewrichten. Maar ook zorgt bottenbouillon ervoor dat onze darmwand zich kan herstellen. Dat heeft misschien wel de grootste invloed op onze gezondheid. Dat de darmwand zich kan herstellen, komt door de gelatine die uit de botten komt. Verder zit in de botten ook glycine en dit werkt weer ontstekingsremmend. Als ontstekingen in het lichaam afgeremd worden, zullen wij ons niet alleen algeheel beter voelen, maar kan ook ons immuunsysteem weer worden versterkt. Daarnaast zou je door alle voedingsstoffen in bottenbouillon ook nog eens beter gaan slapen.
Jullie lezen het wel. Bottenbouillon is gewoon echt gezond. Het leuke is dat je de bouillon op veel manieren kunt maken. Met de botten van koeien, kippen of zelfs vissen. Vissengraten, mergpijpen, gewone kippenpoten of runderbotten, het kan allemaal. De kippenpoten (of eigenlijk moet ik niet poten maar echt klauwen zeggen) schijnen helemaal super gezond te zijn. Zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd, maar het staat zeker op mijn lijstje. Naast al die verschillende botten van verschillende dieren, kun je ook lekker variëren met smaken. Door verschillende kruiden, zaden, wel uien of geen uien toe te voegen en noem maar op. Laten we maar snel naar het recept gaan. Dit is hoe ik de bouillon maak.
Wat heb je nodig voor de bouillon?
1 runderbot (1 kg botten/graten op 3 liter water ongeveer)
3 liter water (eventueel wat meer indien nodig)
4 laurierbladen
4 teentjes kruidnagel
3 teentjes knoflook
1 ui
Zaden en kruiden naar keuze
Scheut appelazijn
Zout en peper
Je kunt de bouillon uiteraard ook trekken zonder de laurier, kruidnagel e.d. Het toevoegen geeft natuurlijk extra smaak, maar hoeft niet. Als je de bouillon wilt gebruiken om bijvoorbeeld chocolademelk te maken, dan is ui of knoflook wellicht een minder goede combinatie.
Welk keukengerei heb je nodig?
Soeppan
Zeef
Grote kom of schaal
Flessen om de bouillon in te bewaren (optioneel)
Hoe maak je de bouillon?
Vul je pan met water en doe het runderbot en de rest van de ingrediënten bij. Zorg ervoor dat het bot (de en andere ingrediënten volledig onder water staan.
Zet de pan op het vuur en breng het water voorzichtig aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het rustig opstaan. Gebruik eventueel een sudderplaatje als de bouillon blijft koken.
Laat de bouillon voor een paar uur trekken. Ik doe dit meestal voor een uurtje of 8. Korter (of langer) kan natuurlijk ook, maar als je het korter laat trekken, worden er gewoon iets minder voedingsstoffen uit de botten getrokken.
Zet na al die tijd laten trekken het vuur uit en breng deze indien nodig op smaak met zout en peper.
Laat de bouillon een beetje afkoelen en giet het hierna door een zeef in een andere pan of in flessen of potten om te bewaren.
Je kunt de bouillon nu overal voor gebruiken. Drink en/of eet smakelijk!
Weetjes en tips:
De appelazijn in de bouillon zorgt ervoor dat de voedingsstoffen beter uit de botten kunnen worden getrokken. Het heeft dus weldegelijk een functie, maar je kunt het ook gewoon weglaten.
De bouillon kun je gemakkelijk invriezen. Dit kan in (glazen) flessen of potten of in plastic bakjes of zakjes. Zorg er wel voor dat je deze niet helemaal vult, want als vocht bevriest, zet het uit. Zonde van hetgeen je gebruikt om op te bergen, de bouillon (en (schone)) vriezer als er iets kapot gaat of uit loopt.
Je kunt bottenbouillon, vooral als je deze maakt met een beetje een neutrale smaak, echt overal voor gebruiken. Zelfs voor chocolademelk zoals jullie in het begin van de blog al konden lezen. Dat is niet vies, want je proeft eigenlijk helemaal niet dat je bouillon gebruikt. Tenzij je uien en dergelijke gaat toevoegen dus.
Voeg het zout pas toe nadat de bouillon getrokken is. Dit zorgt er namelijk juist voor dat er minder voedingsstoffen uit de botten kan worden getrokken.
De botten kun je gewoon bevroren in de pan gooien. Wel zo gemakkelijk. Het duurt dan iets langer voordat het aan de kook wordt gebracht.
Als iemand allergisch is voor appel, zou je dan appelazijn gebruiken. Ik twijfel. Ik kies deze kruiden: dille en peterselie. Daarnaast is pastinaak één van mijn favorieten dingen die ik door de soep doe: geeft een zoete, nootachtige smaak. Probeer maar eens.
Ik ga het niet wecken want we eten dit te weinig. Vooral als er iemand ziek is, kook ik een soepje. Bedankt voor je mooie recept.
Nu daag ik je uit: probeer eens een keertje matzeballetjes te maken voor in de soep. Zo leuk!