Net als luiers, heb je ook billendoekjes nodig voor een baby. Heel veel billendoekjes. Hier gebruik ik ze trouwens voor veel meer dan alleen luiers verschonen. En al zou je ze alleen daarvoor gebruiken... ze gaan er vaak hard doorheen. Wederom zijn er vele soorten en merken op de markt. Wat tegenwoordig helemaal hip is, is de "zoveel %" water doekjes. Die heb je ook weer van allerlei merken. Maar zijn die doekjes nu echt "beter"? En welke doekjes kun je überhaupt het beste gebruiken? Daar gaat deze blog over.
De "gewone" billendoekjes
De gewone billendoekjes die overal te verkrijgen zijn, zijn veelal lekker zacht en ruiken heerlijk. Daarnaast maken ze het huidje van de kindje heel goed schoon. Maar wist je dat veel doekjes gemaakt zijn van plastic? Let maar eens op de verpakking van deze doekjes. Er staat duidelijk op hoe ze gerycled moeten worden en dat er dus plastic in de doekjes zit. Dit is het eerste bezwaar dat ik heb tegen het gebruik van deze gewone billendoekjes. Door de doekjes te gebruiken, zorg je er eigenlijk voor dat het huidje van je kindje plastic opneemt. Dit gebeurt natuurlijk wanneer je met de doekjes over het huidje veegt. Zeker omdat het huidje van een baby zo dun is, gebeurt dit erg snel.
Maar naast dat de doekjes gemaakt worden van plastic, zit er in de doekjes vrijwel altijd alcohol of parfum. Deze ingrediënten irriteren de huid en drogen de huid uit. Dit gebeurt al bij volwassenen, laat staat bij baby's. Zeker het huidje van een pasgeboren baby is erg droog en alcohol en parfum zullen dit niet beter maken. Naast de alcohol en parfum, zitten er in de doekjes vaak nog meer ingrediënten die niet al te best zijn, al zou ik de doekjes alleen al vermijden voor deze ingrediënten.
Ook sodium benzoate is zo'n ingrediënt dat ik graag vermijd. Dit is een chemische stof die ervoor zorgt dat de producten langer houdbaar zijn en niet gaan schimmelen. Maar van deze chemische stof wordt je huid niet beter. Integendeel. Het zorgt er onder andere zelfs voor dat je huid sneller veroudert. Ook kan deze stof de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken. En zo zou ik nog wel een heel lijstje kunnen noemen. Mijn punt is in elk geval duidelijk. De doekjes zitten vol met synthetische en onnatuurlijke ingrediënten. Ik zal er geen chemisch verhaal van maken, maar geloof me, je kunt ze beter vermijden. Ik deel met jullie graag nog een keer een lijst van ingrediënten die je beter kunt vermijden en waar je goed op moet letten bij het kopen van producten.
De billendoekjes die beter zouden moeten zijn
Tegenwoordig zijn er gelukkig veel alternatieven op de markt. Alle bekende eco-merken, zoals Naïf, Eco by Naty en Attitude, hebben billendoekjes op de markt gebracht waarin veel minder slechte ingrediënten zitten. Zelfs de grote drogisten, zoals Kruidvat en Etos, verkopen doekjes die puurder en beter zouden moeten zijn. Maar ook zijn er bijvoorbeeld"waterdoekjes" van Zwitsal. Maar helaas zitten er in deze doekjes ook veel synthetische, irriterende ingrediënten. Vaak staan er op deze producten slogans als "voor wel 96% natuurlijk", maar juist de overige 4% van de ingrediënten zijn dan juist helemaal niet goed voor ons. Een voorbeeld van een aantal ingrediënten die ik ook vermijd, zijn hydroxyacetophenone en 1,2-hexanediol. Ik noem deze voorbeelden nu, omdat deze in de billendoekjes zitten van bepaalde huismerken zoals Etos en Kruidvat, maar ook in die van Naïf en Zwitsal. Dit zijn wederom synthetische ingrediënten die de huid, en vooral die van een baby, kunnen irriteren. Als ik de naam van het ingrediënt niet herken, haak ik eigenlijk vaak al af. Helaas is dit ook het geval bij de doekjes waarvan men pretendeert dat ze beter zijn. En natuurlijk zijn ze dat ook wel, want er zitten tenslotte veel minder slechte ingrediënten in. Maar helemaal optimaal zijn deze ook niet, dat is voor mij wel duidelijk geworden.
De billendoekjes die ik gebruik
Voor onze dochter gebruiken wij Water Wipes. Na heel wat uurtjes zoeken en merken vergelijken, ben ik tot de conclusie gekomen dat deze doekjes toch echt wel het beste zijn. Allereerst omdat de doekjes zijn gemaakt van maar 2, of eigenlijk 3, ingrediënten: water, grapefruit zaad extract en uiteraard het doekje dat gemaakt is van katoen. Er zit dus praktisch niets in. Er zijn er die zeggen dat de doekjes daarom niet goed zijn. Wanneer het pakje geopend is, zou er gemakkelijk schimmel in kunnen komen of de doekjes zouden niet antibacterieel werken. Daarom is het belangrijk dat je de doekjes niet te lang laat liggen. Wanneer je de doekjes te lang geopend laat liggen, dan zijn de doekjes inderdaad niet meer goed. Maar ik heb gemerkt dat een pakje zo op is en dat dit totaal geen probleem is. De waarschuwing dat je de doekjes niet te lang moeten laten liggen staat overigens gewoon netjes op de verpakking. Je moet de doekjes niet langer dan 4 weken na openen gebruiken.
Ook wordt er gezegd dat de doekjes niet antibacterieel zouden zijn. Wanneer ik mijzelf was, gebruik ik ook weinig zeep. Onze huid is namelijk al zelfreinigend en zeker zo’n baby huidje wordt toch niet heel erg vies. Daarnaast werkt het grapefruit zaad extract tot op zekere hoogte antibacterieel. Er zijn er tot slot ook nog die zeggen dat het grapefruit zaad extract niet goed zou zijn. In de olie die men tegenwoordig (dit was voorheen niet zo) gebruikt, zit namelijk benzalkonium chloride. Benzalkonium chloride is een mengsel van verschillende soorten zouten dat er voor zorgt dat een product langer houdbaar blijft. Hiermee kunnen we dus stellen dat het grapefruit zaad extract op deze manier toch een beetje zorgt dat de doekjes langer houdbaar zijn. Helaas staat ook benzalkonium chloride bekend als een stof die irritatie op de huid kan veroorzaken. Maar ik denk zelf dat dit alsnog niet opweegt tegen alle andere synthetische en bewezen slechte ingrediënten die in de "gewone" billendoekjes zitten. Daarnaast is de hoeveelheid grapefruit zaad extract in de doekjes heel erg klein. Er zit heel weinig van dit extract in en daarmee zit er dus nog minder benzalkonium chloride in.
Ik heb gemerkt dat ons dochtertje het super goed doet met deze doekjes. Ze heeft eigenlijk geen luieruitslag en de doekjes doen gewoon wat ze moeten doen. Ze werken trouwens ook goed voor andere dingen dan alleen de billetjes, haha. Ik gebruik ze ook vaak om even m’n handen op te frissen of om ergens even snel een doekje overheen te halen. Ideaal. Het enige nadeel is dat de doekjes aan elkaar blijven plakken, vooral wanneer het pakje bijna leeg is. Maar inmiddels ben ik daaraan gewend en weet ik precies hoe ik een doekje te pakken kan krijgen uit de verpakking.
Dan de prijs van de doekjes, want ze zijn best duur. Toch heb ik nog geen enkele keer de volle prijs betaald. De doekjes zijn namelijk heel vaak in de aanbieding bij Etos of Kruidvat. En dan vaak de grootverpakking die ook nog eens 1+1 gratis is. Dat is mooi meegenomen. Ik heb nu dan ook een flinke voorraad voor de helft van de prijs. Daarnaast mogen dit soort dingen van mij ook wel wat kosten, want het gaat om de gezondheid van ons dochtertje.
Jullie hebben wel kunnen lezen dat ik enthousiast ben over Water Wipes. Simpelweg omdat er in deze doekjes gewoon de minste "troep" zit. Eigenlijk zitten er in bijna alle verzorgingsproducten, soms zelfs die we zelf maken, ingrediënten die niet goed voor ons zijn. Dit is niet om jullie te ontmoedigen, maar om aan te geven dat het belangrijk is om ons ervan bewust te zijn dat het niet perfect is. Om jullie ervan bewust te maken dat er wel veel betere opties zijn en dat het vinden van zo'n betere, misschien wel de beste, optie, helemaal niet moeilijk is. Dat het hierin belangrijk is om zelf kritisch na te denken en dat ingrediënten lezen helemaal niet zo heel moeilijk is en helemaal niet zoveel tijd kost. Zo ben ik tot de conclusie gekomen dat Water Wipes de beste billendoekjes zijn die ik (tot nu toe) ben tegengekomen.
Comments