top of page
Foto van schrijverMarilène Loendersloot

4 dingen die je gemakkelijk kunt doen om gezonder te leven

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

In mijn blogs schrijf ik veel over gezond leven. Voor mij voelt dit als terug naar de basis. Ik probeer minder bewerkt voedsel te eten, zoveel mogelijk zelf te maken en niet afhankelijk te zijn van alle moderne gemakken en dergelijke. En een aantal van mijn trouwe lezers zijn hiermee nog veel meer bezig dan ik. Misschien weten ze ook wel veel meer dan ik. Maar aan de andere kant zijn er ook (trouwe) lezers die hier helemaal niet zo mee bezig zijn en voor wie dit alles nieuw is. Voor die lezers is de blog van deze week. In deze blog zal ik namelijk wat, misschien wel voor de hand liggende, tips geven die je gemakkelijk in je dagelijkse leven kunt meenemen. Ook kunnen deze tips je misschien wel bewuster maken van hoe ongezond wij tegenwoordig leven.


1. Drink meer water

Zoals ik al schreef, lijken sommige van deze aanpassingen of tips wat voor de hand liggend. Zo ook deze. Iedereen weet dat water drinken gezond is en dat je überhaupt genoeg moet drinken op een dag. Maar als iedereen dat weet, waarom wordt er dan zoveel frisdrank of sap gedronken? Wat mij opvalt is dat er bij vrijwel iedereen in de koelkast frisdrank of sap staat en dat je dit vaak aangeboden krijgt als je ergens op bezoek komt. Laat ik even vooropstellen dat ik ook echt wel eens een sapje drink, want zeg nu zelf... dat is ook gewoon lekkerder dan water. Maar in heel veel van deze sapjes en frisdranken zitten heel veel suikers. Wist je dat wij mensen gemiddeld meer dan 100 gram geraffineerde (witte) suiker bij dag tot ons nemen? Dat zijn ongeveer 25 suikerklontjes. Het eten van zoveel suiker heeft invloed op onze weerstand, darmflora, ons brein en kan volgens verschillende onderzoeken zelfs kankercellen stimuleren. Geraffineerde suikers zitten in veel van onze voeding, maar ook zeker in ons drinken. Vaak zijn aan sapjes nog eens extra suikers toegevoegd en dat terwijl het fruit al genoeg natuurlijke suikers bevat en er dus gewoon al voor zorgt dat de sap heerlijk smaakt. Om die reden probeer ik voornamelijk water of thee te drinken. Zo krijg ik op die manier in elk geval geen geraffineerde suikers binnen.


Natuurlijk zijn er ook veel suikervrije frisdranken en sapjes op de markt. In deze frisdranken en sapjes zitten suikervervangers zoals aspartaam. Er worden trouwens ook capsules of theezakjes gemaakt waarin smaakjes voor water zitten. Ik zal de merken niet noemen, maar ik denk dat we vast wel een merk kunnen verzinnen. Hierin zitten ook suikervervangers. Deze suikervervangers zijn vaak synthetisch en chemisch. De suikervervanger aspartaam is denk ik wel de meest bekende. Aspartaam is een kunstmatige (synthetische) zoetstof die wel bijna 200 keer zoeter is dan suiker. Aspartaam is dus populair omdat het ontzettend zoet is, maar bijna geen calorieën bevat. De zoetstof is opgebouwd uit verschillende stofjes die onbekend zijn voor ons lichaam. Daardoor zijn er in ons lichaam geen stofjes die aspartaam kunnen helpen af te voeren. Doordat de aspartaam eigenlijk niet kan worden verwerkt door ons lichaam, wordt het omgezet in stofjes die schadelijk zijn voor ons lichaam. En dat maakt dat aspartaam invloed kan hebben op onze gezondheid. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat aspartaam kankerverwekkend is.


Ik zou wel een hele blog kunnen schrijven over suiker en misschien doe ik dit ook wel. Ik vind er namelijk wel iets van dat wij zo weinig geleerd hebben over suiker en hoe dit ons lichaam en onze gezondheid negatief beïnvloed. Maar omdat deze blog hier niet perse over gaat, en omdat mijn punt denk ik wel duidelijk is, laat ik het maar even hierbij voor nu.


Maar hoe zit het dan met vers geperste sapjes of sapjes uit pak waar geen (geraffineerde) suiker aan toe wordt gevoegd? Deze sapjes zijn natuurlijk veel beter voor je. Maar let op, als je zo'n sapje drinkt, krijg je heel snel de fruitsuikers en vitamines van heel veel fruit binnen. Wanneer je een glas sinaasappelsap drinkt, drink je misschien wel het sap van 5 sinaasappels. Je krijgt dan eigenlijk een te grote hoeveelheid fruitsuikers en vitamines binnen. Als je fruit eet, eet je meestal 1 of 2 stuks tegelijkertijd en duurt het vaak langer voordat je een stuk fruit op hebt. Daardoor heeft je lichaam veel meer tijd om de stoffen die het binnenkrijgt te verwerken. Bij sap is dit niet het geval, omdat je hierbij een onnatuurlijke hoeveelheid suiker in één keer binnenkrijgt. Drink dit dan ook niet te vaak of verdun het sap bijvoorbeeld met water. Zo krijgt je lichaam in verhouding minder binnen. En wil je water drinken, maar mis je een beetje smaak? Doe er dan gewoon wat fruit, zoals bosvruchten bijvoorbeeld, in.


2. Zet een raam open

Ook dit klinkt misschien wel heel erg voor de hand liggend. Frisse lucht is namelijk sowieso goed voor ons. Maar wist je dat in een huis heel veel giftige en chemische stofjes rondzweven? Denk aan de verf waarmee we onze muur hebben geverfd, maar ook de coating of verf van je stoelen of bank. Of van het vloerkleed. Denk ook eens aan alle afvalstoffen die je uitademt? Of het stof dat tevoorschijn komt, elke dag weer opnieuw. Daarnaast komt er ontzettend veel vocht vrij in je huis. Op dit moment hebben wij daar een beetje last van. De was laat ik nu namelijk minder vaak buiten drogen en dit maakt ons huis erg vochtig. Als je dit vocht niet snel genoeg weg laat gaan, kan er schimmel ontstaan. Ook dit heeft een slechte invloed op je gezondheid. Het kan je zelfs ziek maken.


Daarom hier nog maar eens de herinnering om lekker een raampje open te zetten, ook al voelt dit wat koud. Het is echt beter voor je gezondheid!


3. Was je groente en fruit altijd

Van het feit dat ons groente en fruit wordt bespoten, is vrijwel iedereen zich wel bewust. Ook het biologische groente en fruit. Ik denk dan ook dat iedereen zijn of haar appel wel wast als ze die gaan eten. De komkommer, courgette of sla wordt misschien ook nog wel afgespoeld. En dat is natuurlijk beter dan helemaal niets doen. Maar... ja, daar is de maar weer... het afspoelen van je groente of fruit is niet heel effectief. Het haalt uiteraard wel wat van de bestrijdingsmiddelen, pesticiden (vergif om bijvoorbeeld insecten te bestrijden), van je groente of fruit af, maar het effect hiervan is dus maar gering. Vaak trekken de bestrijdingsmiddelen verder in de schil of zelfs helemaal in de groente of het fruit. Daarnaast helpt dit korte wasje vaak niet om de groente of het fruit waxvrij te maken. Want let maar eens op. Veel groente of fruit zijn van zichzelf wat doffer. Om de groente en het fruit er mooier uit te laten zien, wordt er vaak een soort waxlaagje op gedaan. Zo glimt alles mooi en ziet het er veel aantrekkelijker uit.


Om die reden was ik mijn groente en fruit altijd goed met azijn en baking soda. Zodra ik boodschappen heb gedaan, vul ik mijn gootsteen, die ik dan vaak nog even wat moet schoonmaken, met water, azijn en baking soda. Ik laat de groente en het fruit dan even een kwartiertje weken. De azijn en soda zorgen ervoor dat veel van de bestrijdingsmiddelen van je groente af worden gewassen. Ook lost het eventuele waxlaagje wat op, zodat je het er gemakkelijker af kunt halen. Dit is niet altijd zo trouwens, dus let hierop. Je ziet en voelt wel als je dit nog even beter moet schoonmaken. Na het weken, spoel ik de groente en het fruit af en droog ik het af. Zo is er al een heel groot gedeelte van de bestrijdingsmiddelen van de groente en het fruit afgehaald. En wat handig is, is dat ik het zo kan pakken en gebruiken. Ik doe dit terwijl ik de andere boodschappen opruim en zo kost het me eigenlijk bijna geen extra tijd.



4. Koop en eet vaker onbewerkt voedsel

Aan het begin van de blog, en ook in andere blogs, hebben jullie al kunnen lezen dat in veel van onze voeding suiker of andere giftige stoffen zitten. Toen ik begon met gezonder leven, heb ik geprobeerd om terug te gaan naar de basis. In een eerdere blog heb ik al geschreven wat ik hiermee bedoel, namelijk, dat ik zoveel mogelijk terug wil naar wat de schepping ons geeft. Dus niet al die stoffen en voeding die door mensen is gemaakt of bewerkt. Dit is soms best lastig en daarom wil ik jullie aanmoedigen om hier rustig mee te beginnen. Koop eens wat meer fruit of groente en eet dit als tussendoortje. Of eet een boterham of cracker met kaas. Neem een lekker bakje volle kwark yoghurt of kwark met fruit of honing en noten. Wel yoghurt of kwark zonder smaakje dan natuurlijk, want ook al staat er op de verpakking dat er natuurlijke aroma's in zitten, deze kwark bevat vaak ook synthetische smaakstoffen en soms ook kleurstoffen. Kijk eens naar de ingrediënten van zo'n bakje yoghurt of kwark. Er zijn vaak allerlei dingen aan toegevoegd. En voor zover ik weet, is yoghurt gewoon yoghurt en kwark gewoon kwark. Net zoals dat melk gewoon melk is. Hier hoeven helemaal geen dingen aan toegevoegd te worden. Uiteraard kun je een product als melk verwarmen bijvoorbeeld om het langer houdbaar te maken, maar verder hoeft hier niets mee te gebeuren. Kies daarom ook juist voor de volle producten. Dit is namelijk wat de natuur ons geeft. En om yoghurt, kwark of melk mager of halfvol te maken, moet er toch weer iets onnatuurlijks mee gebeuren. Het moet worden bewerkt. Het is zelfs zo dat de verzadigde vetten uit ons voedsel worden gehaald, terwijl die juist heel gezond zijn voor ons.


Veel van het voedsel uit de supermarkt is bewerkt. Het moet zolang mogelijk houdbaar zijn en moet zo gemakkelijk mogelijk te gebruiken zijn. Dit geldt trouwens voor bijna alles wat we eten en kunnen kopen in de supermarkt. Van kaas tot koekjes. Kies dan ook niet voor de zogenaamde gezonde Evergreen, ontbijtkoek of eierkoek, want hierin zitten zoveel suikers en andere toevoegingen om het langer houdbaar en zo lekker mogelijk te maken. Je kunt in sommige gevallen zelfs nog beter een stuk taart eten, haha. Wees je bewust van wat er allemaal in ons voedsel zit en begin rustig aan gezondere keuzes te maken. En misschien ook grotere maaltijden te eten, waardoor je langer vol zit bijvoorbeeld. Zorg bijvoorbeeld dat je met die drie grote maaltijden op de dag al goed vooruit kunt. Kook eens wat eieren en leg ze in de koelkast. Je kunt gekookte eieren best een paar dagen bewaren en ook als tussendoortje zijn ze heerlijk.


Het punt wat ik hiermee wil maken is dat veel voedsel dat gezond lijkt vaak niet gezond is. In de supermarkt kopen we vaak voedsel dat gemakkelijk te eten is en waarvan gedaan wordt alsof het gezond is. Maar kijk eens naar de ingrediënten en maak een bewustere keuze voor zo min mogelijk bewerkt voedsel. Door dit voedsel te eten, voel je je vaak echt beter, blijf je langer vol zitten én heb je meer energie, omdat er geen of veel minder ongezonde stofjes of ingrediënten zijn die je gezondheid negatief kunnen beïnvloeden.


Hopelijk heb ik jullie met deze blog aan het denken gezet over hoe je zelf gemakkelijk kleine, maar zeker goede aanpassingen kunt maken om zo gezond mogelijk te leven. Ik had jullie eigenlijk nog veel meer te vertellen, maar omdat de blog inmiddels alweer best lang is geworden, zal ik dat bewaren voor een andere keer. Bedankt voor het lezen weer!


120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page