In mijn blogs en op mijn Instagram deel ik veel over gezond leven en de dingen die ik hier zoal voor koop. Helaas is veel van deze voeding erg duur. Gezond eten wordt ons echt moeilijk gemaakt, want het is een stuk duurder dan veel "rommel" die tegenwoordig wordt verkocht. Super jammer en erg demotiverend vind ik dat. Daarom ben ik al een tijdje aan het nadenken over hoe dit goedkoper en beter kan. En natuurlijk ook over hoe ik jullie kan inspireren en motiveren om toch te kiezen voor die gezondere opties. In deze blog deel ik graag 3 tips met jullie op het gebied van beter, gezonder, maar hopelijk toch goedkoper boodschappen doen.
1. Dirty dozen en clean fifteen
Huh, wat is dit nu weer? Ik denk zomaar dat heel veel jullie hier nog nooit van hebben gehoord. Dat is helemaal niet zo gek, want eigenlijk is dit iets heel Amerikaans. Maar ik ben er erg enthousiast over en daarom deel ik het graag met jullie. Biologisch eten is erg duur. Maar zoals jullie weten worden veel soorten niet-biologische groente en fruit heel erg bespoten met allerlei bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Om toch een betere en gezondere, maar niet te dure keuze te maken, zijn de twee volgende lijsten op gesteld. De dirty dozen en de clean fifteen. Dit zijn twee lijsten met allerlei soorten groente en fruit. De namen van de lijsten zeggen het eigenlijk al. Het is allereerst een lijst waarop de twaalf meest bespoten en daardoor meest vervuilde soorten groente en fruit op staan, de dirty dozen. Daarnaast een lijst met de vijftien soorten groente en fruit die je met een geruster hart niet biologisch kan kopen, de clean fifteen.
Deze twee lijsten worden opgesteld door de Amerikaanse organisatie EWG. Deze organisatie is gespecialiseerd in onderzoek en belangenbehartiging op het gebied van landbouwsubsidies, giftige chemicaliën, drinkwater verontreinigende stoffen en de verantwoordingsplicht op dit gebied van bedrijven. De EWG doet hiervoor onder andere onderzoek naar de hoeveelheden chemicaliën en pesticiden op niet-biologische groente en fruit.
Omdat 2024 nog maar net begonnen is, zijn de lijsten voor dit jaar nog niet bekend. Daarom hierbij de twee lijsten van 2023:
Dirty dozen
Aardbeien
Spinazie
Boerenkool
Perzik
Peer
Nectarines
Appels
Druiven
Paprika's en pepers
Kersen
Blauwe bessen
Sperziebonen
Clean fifteen
Avocado
Suikermaïs
Ananas
Uien
Papaya
Erwten (diepvries)
Asperges
Honingmeloen
Kiwi
Kool
Champignons
Mango
Zoete aardappel
Watermeloen
Wortelen
2. Koop in bulk (én in de aanbieding)
Er is geen betere raad dan voorraad, toch? Het is niet alleen erg praktisch en handig, maar ook nog eens goedkoper om je boodschappen in grote getalen te doen. Je betaald er in één keer een hele hoop voor en dat is soms wel even slikken, maar later betaal je minder. Vaak kosten bepaalde boodschappen minder als je er een hele hoop van koopt. Neem bijvoorbeeld het kopen van graan bij een molen. Je betaald vaak meer voor een kilo meel als je deze lost koopt, dan wanneer je een zak meel koopt van 10 kilo. Reken het eens uit voor jezelf. Vaak is het ook zo bij de grootverpakkingen in de supermarkt. Daarom koop ik inmiddels heel veel dingen in grootverpakking. Zo heb ik ook nog eens een grote voorraad thuis. Dat is nooit weg natuurlijk. Zorg er trouwens wel voor dat je de dingen goed opslaat. Zo had ik een keer 2 grote zakken meel in mijn kelderkast gezet. Netjes in een plastic bak, maar dan zonder deksel. Door al het vocht in de kelderkast was mijn meel gaan beschimmelen en moest ik zo'n 15 kg meel weggooien. Dat is natuurlijk zonde. Let daar dus op. En wellicht is het een beetje voor de hand liggend, maar ik koop ook altijd veel als er iets in de aanbieding is. Dat scheelt vaak ook aanzienlijk.
En als je denkt, waar moet ik het allemaal laten? Ik heb gewoon bepaalde plekjes in mijn huis gecreëerd waar ik de spullen kwijt kan. Een klein stukje van de lade in de badkamer waar de extra flessen shampoo liggen. Een plekje in de kelderkast waar al mijn meel (inmiddels hoog en droog) staat of de andere dingen die ik in bulk heb gekocht. Of een lade van de ladekast waar de voorraad wasmiddel ligt die ik in een grote hoeveelheid in de aanbieding heb gekocht. Desnoods zet je het in de schuur of heb je gewoon een hele mooie en fijne voorraadkast. Dat is natuurlijk helemaal top.
3. Koop bij de boer en lokaal
Ook hier heb ik al vaker over geschreven. Neem bijvoorbeeld melk. Een liter (biologische) melk in de supermarkt kost inmiddels vaak meer dan bij de boer zelf. Dit geldt niet voor elke supermarkt, maar dan gaat het om niet-biologische melk die onder andere gepasteuriseerd is. Dus wil je een gezondere keus maken, maar wil je niet die dure biologische melk kopen in de supermarkt? Koop dan rauwe melk bij de boer zelf. Natuurlijk is dat ook het allerbeste als het biologisch is, maar... rauwe melk is hoe dan ook beter dan wat voor melk uit de supermarkt dan ook. Dus dit is altijd een betere keuze. Dit geldt overigens ook voor het vlees. Veel vlees in de supermarkt is bewerkt met allerlei E-nummers en andere dingen om het vlees er langer goed en over het algemeen sowieso beter eruit te laten zien. Als je het vlees direct bij de boer koopt, is dit niet zo. Daarnaast geldt hier eigenlijk weer dat je bij een boer vaak een gedeelte van bijvoorbeeld een koe kan kopen. Per kilo is dit in verhouding goedkoper en daarmee dus een betere keuze.
Ook zou je bijvoorbeeld groente uit iemands moestuin kunnen kopen. Veel mensen met een grotere moestuin hebben een kraampje langs de weg staan waar je van alles kunt vinden. Dit is vaak goedkoper en ook nog eens minder bespoten en dergelijke. Dus mijn tip zou zijn om veel te kopen van wat je kunt vinden en dit lekker in te vriezen. En sommige dingen, zoals uien, aardappels of pompoen kun je toch wel langer bewaren. Ideaal om daar lekker veel van te kopen dus, mocht je het kunnen vinden. Naast groente en fruit uit eigen moestuin, zijn er ook veel kraampjes met eieren langs de weg te vinden. Ook helemaal super en vaak een stuk goedkoper. Mocht je weinig van deze kraampjes kunnen vinden? Ga eens een lekker stukje wandelen of fietsen door de polder of het buitengebied en je zult verbaasd zijn over wat je allemaal wel niet kunt vinden.
Natuurlijk is het niet altijd zo dat de boodschappen goedkoper zijn als je het lokaal en/of bij een boer koopt. Daarom maak ik altijd de afweging wat ik belangrijk vind. Voor sommige dingen, zoals melk bijvoorbeeld, wil ik gewoon echt die rauwe melk. Maar kaas vind ik soms zo duur bij een kaasboer. Dan haal ik het soms toch in de supermarkt, omdat in die kaas dan alsnog dezelfde ingrediënten zitten als in de kaas bij de kaasboer.
Een creatieve uitdaging
Gezonder en beter, maar wel goedkoop blijven eten, het is vaak een uitdaging. Toch hoop ik jullie door middel van deze blog geïnspireerd en bemoedigd te hebben om eens na te denken over hoe het misschien wel anders en beter kan. Er zijn altijd mogelijkheden en het is leuk om daarin ook creatief te zijn. Ik hoop dat jullie met deze 3 tips weer handvaten hebben gekregen waar jullie mee verder kunnen. Ik wil jullie echt aanmoedigen om dus creatief te zijn en de uitdaging aan te gaan. En wie weet gaan jullie het ook wel leuk vinden. Om uit te zoeken waar je de beste deals kunt scoren, een mooie voorraad voedsel en dergelijke aan te leggen en ook nog eens gezonder en beter te gaan eten.
Comments