top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Waterfilters. Waarom zou je er eentje kopen en welke kies je dan?

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

In Nederland hebben we schoon kraanwater, toch? Dit is wat ik altijd dacht en zei. Op de middelbare school kreeg ik zelfs een keer een gastles over water en daarbij liet de vertegenwoordiger van het drinkwaterbedrijf keurig zien hoe schoon ons drinkwater is in verhouding met het drinkwater uit andere landen. Ons drinkwater wordt netjes schoon gefilterd, zo was de conclusie. En natuurlijk is dat ook zo, want wanneer wij naar het buitenland gaan, moeten we oppassen met het drinken van kraanwater. Drink eens water uit de kraan in Spanje en je wordt er gelijk ziek van. In Nederland is dit gelukkig niet het geval.


Het drinkwater dat wij drinken (in Nederland)

Maar toch ben ik eens verder gaan nadenken waar ons drinkwater vandaan komt. Zoek eens op internet naar "vervuild drinkwater" en je vindt veel artikelen die beweren dat ons water steeds meer vervuild raakt. Zoek je verder, dan kom je erachter dat er in ons drinkwater vele mineralen, maar ook medicijnresten, resten van bestrijdingsmiddelen, micro-plastics, PFAS en (zware) metalen zitten. Verschillende mineralen hebben wij nodig, maar met de rest kan ons lichaam niets. Het drinkwater kan ons zelfs ziek maken. Of eigenlijk moet ik dat anders zeggen; er zijn onderzoeken die beweren dat het drinken van kraanwater ons ziek maakt. In mijn oren klinkt dat helemaal niet gek, want zoals ik in mijn blog over pannen schreef, zijn alleen de PFAS al heel schadelijk voor ons. Maar ook microplastics worden een steeds groter probleem. Plastics, zelfs de varianten zonder BPA (Bisfenol A), zijn erg schadelijk voor ons. Het is inmiddels bewezen dat stoffen in plastic kanker veroorzaken en onze vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Ook hierover wil ik graag nog een aparte blog schrijven. Ik hoop jullie dan ook tips te geven over hoe je met het gebruik van plastic kunt minderen. Naast PFAS en micro plastics, zit ook chloor in ons drinkwater. Het gebruik en de inname van chloor wordt gelinkt aan hartziekten, kanker en alzheimer. Wederom niet goed dus.


Ik kan hier nog heel ver over uitweiden, maar voor mij is het wel duidelijk geworden, ook in Nederland is het drinkwater niet zuiver. Hoewel het "veilig" is om te drinken, lijkt het me niet het meest gezonde water. Inmiddels heb ik dan ook vele testjes gezien met drinkwater, waaruit blijkt dat het drinkwater uit de kraan echt niet de beste optie is. Daarom ben ik opzoek gegaan naar een waterfilter. Er zijn er heel erg veel. Groot, klein. op je kraan, een los filter of een kan, noem maar op. Dan heb je ook nog de verschillende merken. Britta, Berkey, ZeroWater, Aquaphor en zo zijn er nog veel meer. Dus wat kies je dan? Na wat onderzoek te hebben gedaan, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik schoon, maar wel gemineraliseerd water wil drinken. Het is namelijk zo dat er in water mineralen zitten die wij als mens wel gewoon nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan calcium, magnesium en natrium. Aan flessenwater uit de supermarkt wordt wel het een en ander toegevoegd, maar daar zit soms weer teveel in. En omdat dit water in plastic flessen zit, is dit ook weer niet al te best dus.


Welk waterfilter kun je het beste kiezen?

Zoals ik al aangaf zijn er veel verschillende soorten en merken filters. Ik wilde graag een waterfilter waarvan ik zeker wist dat het het water goed zou filteren en ook nog eens eentje die op onze kraan kon worden aangesloten. Op internet vond ik vele verschillende soorten. Je hebt namelijk kleintjes die je gemakkelijk op je kraan kunt instaleren, maar hiermee kun je maar een beperkt aantal liter water filteren bijvoorbeeld. Ook heb je de waterfilters die je op het aanrecht kunt zetten, maar omdat onze keuken niet zo groot is, vond ik dit onhandig. Daarnaast moet je dit soort filters elke keer bijvullen en mij leek dit niet handig. Maar naast de praktische kant, heb ik ook verschillende rapporten en onderzoeken bekeken. Zelfs een aantal die elkaar tegenspreken. Dus bleef ik maar verder zoeken. En daarmee kwam ik bij de volgende waterfilters terecht.


ZeroWater en Berkey en andere merken

De voor mij bekende en grote merken zijn wel Berkey en ZeroWater. Misschien omdat deze ook in mijn omgeving gebruikt worden. Ik moet zeggenen dat ZeroWater naar mijn mening een heel duidelijke en volledige uitleg geeft van het onderzoek naar hoe goed het filter is en hoe het water wordt gefilterd. ZeroWater heeft helaas alleen maar losse filters voor op het aanrecht of voor in een kan. Je zet het grote filtersysteem, net als een Berkey waterfilter op het aanrecht, doet hier water in en moet daarbij wachten tot het water is gefilterd. Super gemakkelijk. Over Berkey kon ik helaas weinig vinden. Ook niet over hoe goed dit systeem water filtert. Wel heb ik wat testjes gezien van gebruikers van het Berkey waterfilter en ziet ook het filter uit het Berkey waterfilter er na gebruik erg vies uit. Dat zegt iets over hoeveel troep er uit het water wordt gehaald en is dus een goed teken. Of niet, want het betekent ook weer dat het drinkwater echt niet zuiver is. Maar omdat de filters van ZeroWater en Berkey dus groot zijn voor op het aanrecht en omdat het soms wat langer duurt voordat je weer gefilterd water hebt, zijn deze het voor mij niet geworden. Naast de al genoemde merken zijn er nog veel meer. Voor mijn gevoel werd ik opgeslokt door alle informatie, testen, onderzoeken en soorten waterfilters. Ik wist echt niet meer wat ik nu moest geloven en kiezen...


Omgekeerde osmose of destilleren

Dus toen ben ik toch maar verder gaan zoeken. Op hoe je het beste water kunt filteren bijvoorbeeld, want er zijn zoveel mogelijkheden. Ik kwam op een methode die "omgekeerde osmose" heet. Eigenlijk houdt dit in dat water wordt gedemineraliseerd. Waar mogelijk worden zo alle stofjes uit het water gehaald. Dit gebeurt in principe ook als je water destilleert. Wel blijkt uit onderzoeken dat alleen destilleren van water ervoor zorgt dat je 100% gezuiverd water krijgt. Een destilleermachine kun je gemakkelijk zelf aanschaffen. Het nadeel van een destilleer machine vind ik dat het proces erg langzaam gaat, waardoor het lang duurt voordat je water volledig gezuiverd is. Daarnaast verbruikt zo'n machine heel erg veel stroom. Gelukkig is omgekeerde osmose ook een goede optie, omdat ook deze manier van filteren het water erg zuivert. Ik kwam erachter dat er tegenwoordig waterfilters zijn die een omgekeerd osmose-filter hebben. Vanaf dat moment ben ik verder gaan zoeken naar een omgekeerd osmose-filter. Na nog wat verder zoeken, kwam ik er ook achter dat het zeker geen kwaad kan om het water weer te mineraliseren. Hierdoor worden goede mineralen in de optimale hoeveelheid aan het water toegevoegd. Wanneer water wordt gefilterd door middel van omgekeerde osmose en destillatie worden namelijk ook de goede mineralen uit het water gefilterd. Door te gaan zoeken naar een filtersysteem dat het water zuivert door middel van omgekeerde osmose en het water ook nog eens mineraliseert, werd mijn zoekgebied gelukkig erg verkleind.


Aquaphor

Heel veel merken publiceren helaas maar weinig informatie op hun websites. Daarnaast zijn er maar weinig omgekeerde osmose-filters en filters die ook weer mineraliseren op de markt. En er zijn er helemaal maar weinig die je ook gemakkelijk thuis kunt gebruiken. Omdat ik meer informatie wilde, heb ik het merk Aquaphor aangeschreven. Dit was namelijk een van de weinige merken die het waterfilter verkocht dat ik zocht. Aquaphor reageerde gelijk en ging voor mij opzoek extra informatie. Hun technologie, die veilig en goed zuiverend schijnt te zijn, is volledig goedgekeurd en hiervan kreeg ik zelfs de certificaten en patenten opgestuurd. Na al mijn onderzoek uiteen te zetten en te bespreken, hebben wij uiteindelijk gekozen voor een waterfilter van Aquaphor.


Aquaphor heeft verschillende waterfilters, waaronder drinkwaterkannen bijvoorbeeld. Dit zijn trouwens niet omgekeerde osmose-filters. Wij hebben gekozenvoor het waterfilter Aquaphor RO-101S Morion (190L/dag). Dit waterfilter filtert en mineraliseert 5 liter water per uur. Toen wij het waterfilter ontvingen, was ik zeer verbaasd omdat er een losse kraan in de doos zat. Ik dacht namelijk dat je dit filter gewoon gemakkelijk installeerde op je kraan. Dit vind ik dan ook echt een nadeel van dit filter. Gelukkig zat er in ons aanrecht al een extra gat voor een zeeppompje, dus was dit probleem gemakkelijk opgelost. Let hier echter wel op als je deze misschien wilt bestellen. Het waterfilter kost € 305,- om aan te schaffen. Je hebt dan alle benodigde filters voor in elk geval een half jaar. Na een half jaar moet je twee filters vervangen. Deze filters vervang je elk half jaar. Na 9 maanden dien je nog een filter te vervangen en na een jaar vervang je ook het filter dat het water weer mineraliseert. In totaal zijn er dus 4 filters die je minimaal 1 keer per jaar dient te vervangen. De kosten voor een jaar zijn ongeveer € 180,-. Ik houd de aanbiedingen in de gaten en betaal daarom soms minder. Het waterfilter van Aquaphor is daarmee zeker niet goedkoop. Wel vind ik het super praktisch dat het waterfilter gewoon in het aanrechtkastje staat en dat we veel water kunnen gebruiken zonder daar lang op te hoeven wachten. Voor ons tweeën is dit echt meer dan genoeg. Alleen wanneer ik echt veel gasten krijg en ook veel kook of bak met het water, moet ik soms heel even water op gefilterd water. Maar in principe is dat bijna nooit.


Ook wij hebben uiteraard ons drinkwater even getest. En wel met een TDS-meter. Een TDS-meter meet hoeveel deeltjes er opgelost zijn in het water. Het zegt natuurlijk niet alles, maar wel iets over hoeveel er in ons drinkwater zit. Goed of slecht. Waar er in kraanwater meestal rond de 200 deeltjes zitten en in flessenwater (vooral van budgetmerken, de duurdere merken komen beter uit de test) meestal meer dan 100 deeltjes, zitten er in in het water uit het waterfilter minder dan 15. Graag zou ik nog meer testjes met het water doen voordat ik echt een conclusie trek, maar het lijkt erop dat er in elk geval al veel deeltjes uit het water worden gefilterd. Hopelijk zijn de deeltjes die er nog inzitten goede mineralen. Omdat Aquaphor mij goed heeft geholpen en transparant is geweest met wat ik hiervoor al noemde, ga ik ervan uit dat dit het geval is.
Het gebruik van een waterfilter

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik nog best vaak kraanwater drink en gebruik om bijvoorbeeld eten te bereiden. Want als ik mijn aardappels kook bijvoorbeeld, dan gebruik ik echt niet elke keer gefilterd water. Maar goed, mijn doel is wel om het water wat ik drink zoveel mogelijk gefilterd water te laten zijn. Thuis drink ik in elk geval geen gewoon kraanwater meer. Als ik weg ga, neem ik waar mogelijk mijn eigen fles water mee. Zo drink ik minder niet gefilterd water. Dit doe ik natuurlijk niet als ik ergens op bezoek ga, dan pas ik me gewoon aan. Net als met alles probeer ik hierin ook gewoon weer een balans te vinden. Thuis doe ik mijn best en doe ik wat ik kan, maar als ik ergens anders ben, pas ik me gewoon aan.


Ik ben er in elk geval van overtuigd dat ons drinkwater echt niet zo zuiver en veilig is als dat men beweert en dat het goed is om ons hiervan bewust te zijn. Kijk gerust eens wat filmpjes waarin verschillende soorten water worden getest en trek zelf je conclusie. Jullie hebben in elk geval wel kunnen lezen dat ik, waar mogelijk, onderzoek heb gedaan en dat wij hebben gekozen voor een waterfilter waarvan wij dachten dat het de beste en meest handige was voor ons. Doe dit dus ook vooral. Want één ding is zeker; als je een waterfilter gebruikt, wordt het water sowieso schoner en wordt je al minder besmet met alle ongezonde en slechte deeltjes die in ons drinkwater zitten.
140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page