top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Schoonmaken hoort er ook bij.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Ook schoonmaken hoort bij het leven van de deugdelijke huisvrouw. Over schoonmaken zijn de meningen meestal wel verdeeld. De één vindt het vreselijk en de ander vindt het heerlijk. Ik kan wel zeggen dat ik schoonmaken echt niet erg vind om te doen. Ik vind het eigenlijk wel dankbaar werk. Wanneer het huis weer schoon en glad is, kan ik daar zo van genieten. In Spreuken 31:27 wordt gesproken over dat de deugdelijke huisvrouw de gangen van haar huishouden beschouwt. In de Engelse vertaling (KJV) staat dat de deugdelijke huisvrouw de manier waarop ze haar huishouden doet bekijkt. Hieruit maak ik op dat ook de deugdelijke huisvrouw uit de Bijbel bezig was met haar huishouden. Natuurlijk valt hier ook koken en het zorgen voor je gezin bij, maar ik denk ook zeker het "doen van je huishouden". Door het huishouden te doen, heb je veel invloed op je gezin. Je kan je gezin dienen door op te ruimen en schoon te maken, want hier profiteert het gezin van. Je kan een veilig, opgeruimd en schoon thuis creëren door schoon te maken, door het huishouden te doen. In de afgelopen blogs is het veel gegaan over gezond eten. Maar gezond leven is natuurlijk veel meer dan dat. Ook dit hoort erbij. Want hoe maken we schoon, is dat veilig en gezond? Of is het schadelijk voor ons en misschien wel onze kinderen. Daarom wil ik deze blog schrijven over schoonmaken en hoe je hierin betere keuzes kunt maken.


Ikzelf heb meestal 1 vaste schoonmaak dag in de week. Dit vind ik handig, omdat ik hier dan gemakkelijk rekening mee kan houden en alles in één keer aan kan pakken. Ik doe niet elke week evenveel, want soms heb ik simpelweg wat minder tijd. Wat ik het belangrijkste vind, is een schone keuken, badkamer, slaapkamer en schoon toilet. Hier komen wij en onze gasten het meest. Het is niet de bedoeling om hiermee de schone schijn op te houden, maar wel om een bepaalde rust en fijn gevoel te creëren. Mijn doel is om, in alle drukte van de week, toch het gevoel te hebben dat het schoon is en opgeruimd. Dat zorgt er bij mij in elk geval voor dat ik rust heb. Dit is misschien voor iedereen anders en soms is chaos of rommel ook helemaal niet erg. Bij andere mensen vind ik dit vaak ook helemaal geen probleem. Zelf kan ik er in elk geval minder goed tegen. Althans, in ons eigen huis. Dit is dan ook gewoon persoonlijke voorkeur. Hoe vaak je iets schoonmaakt, hoe je schoonmaakt en hoe grondig je schoonmaakt, is natuurlijk ook helemaal aan jou. Daar zal mijn blog dan ook helemaal niet over gaan.


De schoonmaakmiddelen op de markt

Wat ik wel belangrijk vind om over na te denken, is wat je gebruikt om mee schoon te maken. Tegenwoordig zijn er allerlei middeltjes op de markt waarmee je zelfs het meest hardnekkige vuil uit je bank of tapijt krijgt. Of waarmee je de meest aangekoekte pan kunt schoonkrijgen. Dit is natuurlijk heel handig en zorgt er misschien wel voor dat je gemakkelijk en snel kunt schoonmaken. Maar heb je weleens gedacht aan hoe het kan dat dat schoonmaakmiddel zo goed werkt? In heel veel schoonmaakmiddelen zitten chemische stoffen. Een goed voorbeeld hiervan is ammoniak. Ammoniak is een ideaal schoonmaakmiddel op zichzelf, omdat het erg krachtig is tegen vlekken, strepen, vet en vuil. Ammoniak zit in bijvoorbeeld Glassex. Door deze spray te gebruiken, komt de ammoniak in de lucht en misschien ook wel op je. Daarnaast adem je dit in. Dit is heel giftig en werkt irriterend voor je lichaam. Dit is nog maar een klein voorbeeld natuurlijk. Het is niet voor niets zo dat op bijna alle schoonmaakmiddelen tegenwoordig waarschuwingstekens staan vermeld. Ook staat er dat je het buiten bereik van kinderen moet houden. Maar als jij net je ramen hebt gedaan met Glassex, zit hiervan het residu nog steeds op het raam. Ik zou niet willen dat mijn kindje hierna misschien wel weer lekker aan het raam zit. Of dat ik de schadelijke stoffen zelf binnen krijg.


Een ander voorbeeld is ftalaat, een weekmaker. Dit klinkt misschien gek, maar hiermee wordt bedoeld dat het ervoor zorgt dat een product goed soepel is. Vloeibaar dus voor schoonmaakmiddelen, maar buigbaar voor bijvoorbeeld plastics. Ftalaat wordt ook gemaakt om inkt of lijm mee te maken. Daarnaast kan een ftalaat ook een soort alcohol zijn, die tegenwoordig overal voor worden gebruikt. Jaren geleden werd deze stof nog gebruikt om kinderspeelgoed mee te maken, maar dit is uiteindelijk verboden, omdat de stof erg risicovol is voor kinderen. Het zou invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Zelfs bij ongeboren kinderen. Maar als het slecht voor kinderen is, is het dan ook niet slecht voor ons? Het stofje schijnt namelijk ook invloed te hebben op de hormoonhuisding en vruchtbaarheid, ook bij mannen. Ftalaat wordt gebruikt om andere chemische ingrediënten mee te maken voor schoonmaakmiddelen, maar ook cosmetica of andere verzorgingsproducten. Een aantal voorbeelden van deze ingrediënten zijn: bis(2-ethylhexyl)ftalaat (DEHP), synthetische polymeren en polyvinylchloride. Van deze ingrediënten kun je dus maar beter wegblijven.


Alternatieve schoonmaakmiddelen

Gelukkig zijn er inmiddels heel veel ecologische alternatieven op de markt. Met ecologisch wordt bedoeld dat het goed is voor mens en natuur. In deze merken zitten weinig of geen chemische of synthetische en vaak schadelijke stoffen. De grote merken op de markt zijn: Ecover, Attitude, Sonnet, Marcels Greensoap, Seepje en Method. Deze merken zorgen ervoor dat het schoonmaakmiddel goed afbreekbaar is en dat er dus voornamelijk natuurlijke ingrediënten worden gebruikt. Zelf gebruik ik veelal Ecover en Marcels Greensoap, omdat je deze merken gewoon in de supermarkt kunt vinden. Er zijn ook supermarkten waar ze ecologische schoonmiddelen verkopen van een eigen merk, zoals bijvoorbeeld bij de Albert Heijn. En dit zijn tot nu toe mijn bevindingen:

  • Van het eigen merk van Albert Heijn heb ik inmiddels het wasmiddel, afwasmiddel en de vaatwastabletten geprobeerd. Op zich werkt het prima, maar ik moet zeggen dat de producten van Ecover of Marcels Greensoap net wat beter zijn en lekkerder ruiken. Daarnaast merk ik dat ik van het eigen merk veel meer moet gebruiken, waardoor het uiteindelijk helemaal niet meer goedkoper is.

  • Van Ecover gebruik ik het wasmiddel en de allesreiniger. Hierover ben ik erg te spreken. Het doet gewoon wat het hoort te doen. Van Ecover heb ik ook de vlekken verwijderaar geprobeerd, maar deze heeft het voor mij helaas niet gedaan. De vlekken gingen echt niet (beter) uit mijn was, helaas.

  • Van Marcels Greensoap gebruik ik onder andere de schoonmaakdoekjes. Deze zijn super fijn en doen ook gewoon wat ze moet doen. En ze ruiken ook super lekker, dus dat is heerlijk tijdens het schoonmaken. Ik heb ook de vaatwastabletten van Marcels Greensoap gekocht, maar hierdoor werd de vaat helaas toch echt wel minder schoon. Dit vond ik dus niet zo'n succes.

Voor de andere schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel bijvoorbeeld, heb ik verschillende merken geprobeerd. En eigenlijk vind ik de merken die ik hierboven al heb genoemd allemaal wel fijn. Probeer dus gewoon vooral en kijk wat je zelf fijn vindt en wat je zelf lekker vindt ruiken.


Schoonmaakmiddel zelf maken

Een schoonmaakmiddel wat ik helemaal vaak gebruik is een zelfgemaakte allesreiniger. Ik maak deze allesreiniger met de volgende ingrediënten:

  • 1/2 deel azijn

  • 1/2 deel water

  • een aantal druppels citroen essentiële olie

  • sproeifles (plantenspuit)

Ik gebruik een glazen sproeifles en vul deze dus voor de helft met azijn en voor de andere helft met water. Hierna voeg ik wat druppels essentiële olie toe. Voor een fles van 500 ml zijn dit ongeveer 30 druppels. Ik gebruik een fles van apothekersglas, omdat dit glas UV-werend is. Zo behoudt de essentiële olie zijn kracht. Daarnaast gebruik ik glas, omdat de essentiële olie in plastic kan trekken en het plastic kan aantasten. Zo kunnen er ook plastic deeltjes in het product komen. Dit geldt ook voor verzorgingsproducten met essentiële olie. De allesreiniger gebruik ik voor echt van alles, de naam zegt het al. Van het schoonmaken van de keuken tot badkamer tot het ontvetten van het gasfornuis of het zemen van de ramen. Het is super simpel en helemaal veilig. Win, win dus. En het kost ook nog eens bijna niets. Dit schoonmaakmiddel is trouwens een hele goede vervanger van Glassex. Het laat namelijk weinig tot geen strepen achter.


Een schoonmaakmiddel dat je niet zelf maakt, maar wat wel geheel natuurlijk is, is bakingsoda. Bakingsoda kun je bijvoorbeeld gebruiken om je gootsteen te reinigen (als deze van rvs is). Zo schrob ik mijn gootsteen 1 keer in de week met bakingsoda, zodat deze weer helemaal schoon is. Daarnaast kun je bakingsoda gebruiken om je vaatwasser of wasmachine te reinigen. Dit geldt trouwens ook voor azijn. Azijn op zichzelf werkt ook goed.Het toilet en groene zeep

Voor het schoonmaken van het toilet gebruik ik (helaas nog steeds) bleek, een verdunning van chloor. Ik heb het toilet (en dan specifiek de pot) namelijk al meerdere malen geprobeerd om schoon te maken met zelfgemaakte bruistabletten voor het toilet. Deze maakte ik dan met citroenzuur, bakingsoda en wat etherische oliën. Toch heb ik gemerkt dat de toiletpot weer erg snel vies werd en dat er zelfs schimmel in kwam te staan. Bah, ik zal hier maar snel over ophouden.


Tijdens het schrijven van deze blog, en het doen van onderzoek naar schoonmaakmiddelen, las ik dat groene zeep of citroensap kan werken. Over citroensap ben ik sceptisch, omdat ik citroenzuur al eens heb geprobeerd. Zou dit echt zoveel beter helpen dan? Misschien is dit het proberen waard. Groene zeep heb ik nog nooit geprobeerd, maar is zeker een veilig schoonmaak middel. Groene zeep werd vroeger gemaakt van hennepolie, waardoor het een groene kleur kreeg. Tegenwoordig wordt de zeep gemaakt met bijvoorbeeld sojaolie en daardoor is groene zeep tegenwoordig niet meer groen. Toch is het idee van de zeep hetzelfde gebleven. De zeep schijnt ook ontsmettend en ontvettend te werken en kun je echt voor van alles gebruiken. Denk aan het verwijderen van vlekken, maar ook het zemen van je ramen. Groene zeep verkopen ze trouwens bijna overal wel en is in verhouding erg goedkoop. Wellicht moet ik dit maar eens een kans geven. En al werkt het niet voor het toilet, dan klinkt het sowieso wel als een goed en veilig schoonmaakmiddel. Ook bedacht ik me dat er genoeg toiletreinigers zijn van de merken die ik al genoemd heb. Die moet ik dan ook maar gauw eens proberen.


Als je de ingrediënten bekijkt van ecologische schoonmaakmiddelen, dan zie je dat ook in deze schoonmaakmiddelen misschien niet de allerbeste stofjes zitten, zoals parfum of kleurstoffen. Ook in groene zeep. Toch zijn deze schoonmaakmiddelen echt een veel beter en veiliger alternatief. Kies hier dan ook vooral voor. Jullie kunnen wel lezen dat het soms best lastig om het allerbeste en meest gezonde te vinden. Mijn doel is uiteindelijk om jullie (en mezelf) na te laten denken over wat je gebruikt en of dit wellicht een slechte invloed heeft op je eigen gezondheid, maar ook die van je gezin. En kleine veranderingen maken, zoals bijvoorbeeld een allesreiniger te kopen van een ecologisch merk, is al een goede verbetering. Ook op het gebied van schoonmaken zijn het de kleine stapjes die ervoor zorgen dat we steeds bewuster en gezonder gaan leven.


Bedankt voor het lezen! Hebben jullie nog (natuurlijke) schoonmaaktips? Ik hoor ze graag!

182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page