Een hele poos geleden al, net na mijn zwangerschapsaankondiging op Instagram, ben ik benaderd door Heidi, de schrijfster van het boek Leven Geven. Ze gaf aan bezig te zijn met het schrijven van een boek over natuurlijk bevallen. Met God. Of ik het wilde lezen en er daarna wellicht wel iets over zou willen delen. Ik werd meteen enthousiast. Want natuurlijk bevallen, samen met God, dat was mijn doel voor deze bevalling. Zoals jullie misschien wel weten, is ons eerste dochtertje geboren middels een keizersnede. Ik werd onder narcose gebracht en heb er niets van meegekregen. Het was heftig en alles behalve natuurlijk. We hadden veel vragen, want we hadden ons zo voorbereid op een natuurlijke bevalling. Met God. Mijn man en ik geloven namelijk sterk in Zijn Schepping. Dat Hij ook dit in de hand heeft. En hoe zwaar het soms ook is, dat zegt Hij zelfs in Zijn Woord, dat zwanger zijn en bevallen helemaal horen in Zijn ontwerp. Dat Hij het vrouwelijk lichaam zo bijzonder geschapen heeft en dat het lichaam zeker capabel is om natuurlijk te bevallen.
Helaas leven we in een gebroken wereld en dat hebben wij zeker ervaren. Hoewel mijn eerste zwangerschap voorspoedig ging, verloor ik met 34 weken erg veel bloed. We moesten met spoed naar het ziekenhuis en daar werd duidelijk dat mijn placenta erg laag lag. Een placenta previa werd dit uiteindelijk. De placenta trok niet op en lag dan wel niet voor het geboortekanaal, maar wel te laag. Het scheelde 3 mm. Wat was ik teleurgesteld en verdrietig. En wat was het spannend. Want 3 weken lang moest ik zo rustig mogelijk doen om te voorkomen dat ik opnieuw bloed ging verliezen of zelfs ging bevallen (mijn buik was door alle spanning aardig in de weer namelijk). Er werd een keizersnede gepland met precies 37 weken. Langer wilde men niet wachten, omdat dan het risico op een hevige bloeding of zelfs het scheuren van de placenta, met alle gevolgen van dien, te groot zou worden. Helaas lukte de ruggenprik niet en werd ik onder narcose gebracht. Gelukkig werd ons dochtertje geheel gezond geboren en herstelde ik goed. Halleluja! Mijn leven en dat van ons dochtertje zijn gespaard. Dat probeer ik, ondanks de teleurstelling in mijn lichaam en hoe alles is gelopen, vast te houden. Hij laat alle dingen meewerken ten goede. Zo ook dit.
Maar deze zwangerschap lag de placenta goed, en hoewel ik wel in het ziekenhuis moest bevallen wegens het litteken in mijn baarmoeder en de kans op het scheuren van mijn baarmoeder, gingen we toch voor een zo natuurlijke mogelijke bevalling. Met God. En daar was het lezen van dit boek een goede voorbereiding op.
Waar gaat het boek over?
Ik denk dat ik hier niet meer zo heel veel woorden aan hoef te wijden. Zoals uit de inleiding eigenlijk al wel duidelijk is geworden, gaat het boek over natuurlijk bevallen met God. Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken waarin de verschillende fases van een bevalling worden omschreven. Naast dat er persoonlijke bevalverhalen worden gedeeld, worden er ook medische feiten en feiten uit wetenschappelijke onderzoeken genoemd. Maar ook worden er Bijbelteksten en Christelijke citaten gedeeld, die erg bemoedigend en behulpzaam kunnen zijn. Wat ik mooi vind, is dat het boek verschillende kanten belicht en daarin ook ruimte laat om zelf na te denken. De dingen worden genoemd zoals ze zijn en daarin kun je, zeker als je je aan het voorbereiden bent op een bevalling, goed nadenken over wat je zou willen en wat past bij jou.
Naast dat het boek alle mooie kanten van een bevalling omschrijft en daarbij echt inzoomt op hoe God het bedoelt en geschapen heeft, wordt er ook een hoofdstuk gewijd aan dat het anders kan gaan. Anders zoals bijvoorbeeld bij mijn eerste bevalling. Daarmee worden er geen doemscenario's geschetst, maar wordt er op een realistische manier omschreven dat het ook anders kan lopen. We leven tenslotte in een gebroken wereld. En hoewel God alles ontzettend mooi heeft bedacht, gaat het niet altijd zo. Net zoals dat zo kan zijn als het gaat om andere aspecten van het leven.
Verder bevat het boek nog een mooi overzicht van allerlei bevalverhalen waar je echt kracht uit kunt putten. Niet omdat de bevallingen allemaal zo perfect zijn, maar vooral omdat het zo opbouwend is om te lezen dat God geeft wat we nodig hebben. Ook tijdens onze bevalling. En dat, als we Hem erbij betrekken, het goed is. Hoe het ook loopt. Tot slot geeft het boek nog een aantal handvaten voor het maken van een bevalplan. Mocht je willen, dan kun je gewoon de voorbeelden uit het boek gebruiken, maar met alle informatie uit het boek, kun je dit ook gewoon gemakkelijk aanpassen en helemaal schrijven naar jouw wensen.
Wat vind ik van het boek en raad ik het aan?
Al voor dat ik überhaupt wist dat mijn eerste bevalling een keizersnede zou worden, had ik ontzettend veel onderzoek gedaan naar bevallen. Niet alleen omdat ik het bijster interessant vind, maar ook omdat ik echt geloof dat God het zo bijzonder geschapen heeft en dat dat soms weleens uit het oog verloren wordt. Nu was (en ben) ik ontzettend dankbaar met mijn verloskundigen, maar geloof ik dat het ook gewoon goed is om zelf één en ander te weten en goed voorbereid te zijn. Simpelweg omdat er zoveel gebeurt en omdat je niet altijd weet hoe het loopt. Zelf de ‘regie’ in handen hebben, voor zover dat mogelijk is natuurlijk, leek me fijn en heel handig.
Tijdens die eerste zwangerschap heb ik heel veel zelf onderzoek gedaan, maar eigenlijk had dit boek mij ook heel goed kunnen helpen daarbij. Dit boek sluit erg aan bij mijn eigen onderzoek. Niet omdat ik selectief onderzoek heb gedaan of doe, maar omdat het uitgangspunt hetzelfde is. God heeft ons geschapen. God heeft onze lichamen geschapen en Hij heeft vrouwen zo geschapen dat ze, als Hij dat geeft, kinderen kunnen baren. Hoe bijzonder. Als dat het uitgangspunt is, dan zien we zwanger zijn en bevallen niet als iets medisch, maar als iets natuurlijks. Iets wat, als het goed mag gaan, natuurlijk is. En dat vind ik prachtig. Het mooie is dat we ons daarin niet blind hoeven te staren op dat alles altijd natuurlijk zal gaan of dat er nooit eens een (medische) ingreep nodig is. Het betekent simpelweg dat er vooral gefocust wordt op hoe God het bedoeld heeft. Ik vind het heel mooi dat dit het uitgangspunt is in het boek. Ook als de ingrepen of de situaties waarin het zo anders kan zijn, worden omschreven. In dit alles wordt er alsnog een mooi volledig en realistisch beeld gegeven. Daarmee is het boek niet alleen mooi om te lezen in de voorbereidingen op een eerste bevalling, maar ook als je al meerdere malen bevallen bent.
Wat ik nu ga schrijven is geen puntje van kritiek en is wellicht iets waar je weer een heel opzichzelfstaand boek over zou kunnen schrijven. Daarom begrijp ik ook heel goed dat dit niet meegenomen is in het boek. Je kunt tenslotte ook niet alles behandelen. Maar wat ik mooi zou vinden, is als er meer aandacht zou worden besteed aan hoe je om kunt gaan met teleurstelling na je bevalling. Zouden we onze gedachten teveel negatief beïnvloeden als we van tevoren ook al bezig zijn met het voorbereiden op dat het ook zo anders kan gaan? Dat is iets wat ik me afvraag terwijl ik dit schrijf. Ik weet inmiddels dat het zo anders kan gaan en toch hoop en bid ik nu voor een natuurlijke bevalling. Met God. In het ziekenhuis. Ben ik dan negatief beïnvloed? Niet meer onbevangen? Misschien een beetje. Maar het is deels ook wel realistisch. Enfin, dit is iets wat het boek misschien nog vollediger kan maken, maar zeker niet iets wat ook weer een groot gemis is. Wellicht iets voor een volgend boek.
Het gaat er tenslotte om dat we door boeken als deze opgebouwd worden. Op een positieve, maar wel juiste manier worden voorgelicht en geïnformeerd. Worden uitgedaagd om na te denken en daarin voorbereid onze bevalling in te kunnen gaan. En dat is zeker het geval! Ik ben Heidi in elk geval zeer dankbaar dat ik dit boek heb mogen lezen voordat het uitgegeven is. Het heeft me opgebouwd, bevestigd, bemoedigd en ook nog mooie nieuwe dingen geleerd.
En wil je dit boek nu ook lezen? Kijk dan op de website levengeven.nl en neem ook zeker een kijkje op het Instagram account van Heidi - @leven.geven.
Comments