top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Boek 3. Gut and Psychology Syndrome

Deze keer een heel ander soort boek op de blog. Namelijk een vrij medisch boek over het Gut and Psychology Syndrome. In het Nederlands zou je dit kunnen vertalen met het darmen en psychologisch syndroom. Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, maar in het Nederlands wordt de term GAP Syndroom gebruikt. De titel van dit boek is in het Engels, maar de rest van het boek is naar het Nederlands vertaald. En ik moet eerlijk zeggen dat ik daar heel blij mee ben. Allereerst omdat zo meer mensen dit interessante boek kunnen lezen, maar ook omdat het boek soms een beetje erg medisch is en ik me kan voorstellen dat dit erg lastig is om te begrijpen in het Engels. Dat het boek wat medisch is, vind ik overigens reuze interessant. Dit boek heeft ons verder heel erg geholpen. En dan vooral op het gebied van darmgezondheid. Want... hoewel het boek misschien ingaat op geestelijke problemen en ziektes (zoals depressie, autisme etc.), hoef je hier helemaal geen last van te hebben om dit boek toe te kunnen passen of te gebruiken. Het is een ontzettend handig, behulpzaam en interessant boek als je je gezondheid, en dan met name de darmgezondheid, wilt verbeteren. Wij hebben er veel baat bij gehad voor ons dochtertje. Daarover zou ik weer een hele aparte blog kunnen schrijven, maar in deze blog hoop ik jullie van alles te vertellen over het boek Gut and Psychology Syndrome door Dr. Natascha Campbell-Mc. Bride.


Waar gaat het boek over?

Dit boek is een boek met heel veel informatie. Allereerst wordt de basis van de gezondheid van de darmen omschreven. "Alle ziekte begint in de darmen", is de naam van het eerste hoofdstuk. Waarom dit zo is en hoe dat werkt wordt naar aanleiding van deze aanname helemaal toegelicht. Bepaalde ziektebeelden worden omschreven en ook wordt hier de (mogelijke) oorzaak voor gegeven. Onderwerpen als medicijngebruik, dan met name het toedienen van antibiotica, maar ook eventuele vaccinaties en de schade die deze met zich mee kunnen brengen worden niet overgeslagen. Vervolgens wordt er in gegaan op de behandeling.


Wellicht dat jullie weleens hebben gehoord van het GAPS dieet. Dit is een het dieet dat naar aanleiding van de onderzoeken van dr. Campell - Mc. Bride is opgesteld. Een dieet met veel bottenbouillon en zo min mogelijk, eigenlijk geen, bewerkt voedsel. In het boek wordt ook ingegaan op eetstoornissen, hoe je het beste het dieet kunt aanpakken en worden er zelfs recepten gedeeld. Er worden ook lijsten gedeeld met welke voeding je het beste kunt vermijden en welke voeding juist weer super gezond voor je is.


Naast het dieet, worden er ook andere dingen beschreven die kunnen helpen met het herstellen van de darmen. Denk aan het gebruik van probiotica, het eten van goede vetten en zelfs het gebruik van levertraan wordt omschreven. Er worden ook tips gegeven voor ontgifting van de darmen. Vervolgens worden er nog wat losse onderwerpen omschreven. Denk hierbij aan oorontsteking, de dingen die ons immuunsysteem versterken of juist verzwakken, obstipatie en genetica. Tot slot volgt er nog een heel interessant hoofdstuk over hoe je het beste om kunt gaan met een baby dat geboren wordt in een gezin met darmproblemen. In dit hoofdstuk worden er eveneens tips gedeeld over hoe je met je kindje het beste aan vast voedsel kunt beginnen.


Hoewel de informatie soms dus echt wel heel medisch (en daardoor ietwat ingewikkeld) kan zijn, zitten er ook een paar (toch wel grappige) afbeeldingen in het boek. Hierdoor wordt de informatie wat beeldend gemaakt en is het ook wat gemakkelijker te begrijpen. Alle informatie is op zichzelf heel interessant, maar wat mooi is, is dat ook de verbanden goed en duidelijk worden uitgelegd. Hierdoor krijg je een heel volledig plaatje. En wordt het ook duidelijk dat je dit boek dus niet alleen kunt gebruiken wanneer er sprake is van een psychische ziekte.Wat vind ik van dit boek en is het aan te raden?

Ik denk dat de manier waarop ik dit boek heb beschreven het al redelijk weggeeft, maar ik raad dit boek zeker aan. Zoals ik al eerder schreef, heeft het boek ons erg geholpen. Het heeft ons niet alleen veel geleerd over darmgezondheid in het algemeen, maar ook heb ik het boek er vaak bij gepakt als ons dochtertje ergens last van had. Van oorontsteking tot slechte ontlasting. De inhoudsopgave is daarin ook gewoon handig. Want het hele boek zo achter elkaar lezen kan toch wel een heel ding zijn. Er wordt zo'n grote hoeveelheid informatie gedeeld, maar gelukkig is gewoon wat opzoeken ook heel goed mogelijk. Door dit boek ben ik gaan inzien hoe bijzonder het brein en onze darmen samenwerking. Ik wist hier al wel het een en ander van, maar door alle informatie zo concreet te lezen, ben ik volledig overtuigd geraakt ervan. Ook ben ik overtuigd geraakt van het feit dat we met voeding zoveel meer kunnen dan we denken. En dat medicijnen, en dan met name antibiotica, onze gezondheid echt niet altijd goed doen.


Waarom ik blij ben met die informatie? Als jullie andere blogs hebben gelezen waarin ik schrijf over waarom ik gezond wil leven, dan is dat misschien wel duidelijk. Ik wil mijn lichaam graag behandelen als een tempel. Dus ook die van mijn kinderen. Daarnaast kunnen problemen die we hebben soms zo eenvoudig verholpen worden door gewoon wat aan te passen in onze voeding. We kunnen ons daar überhaupt beter door voelen. En wie wil dat nu niet? Ikzelf heb al het voor het lezen van dit boek ervaren dat voeding zoveel doet met onze darmen. Ik had namelijk zo vaak last van mijn darmen, dat het gewoon vervelend werd. Ik weet dat de darmflora van ouders wordt doorgegeven aan hun kinderen. En als een kind met een keizersnede wordt geboren, dan staat de darmgezond helemaal 1-0 achter. Dit is dus het geval bij ons dochtertje. Zoals ik al aangaf, kan ik hier nog wel een hele blog over schrijven. Misschien doe ik dat nog weleens. Het punt dat ik nu wil maken, is dat onze darmgezondheid zo belangrijk is om ons goed te laten voelen. Ook bij kleine baby's. En als dat niet goed zit, kan dat knap lastig en heel vervelend zijn. Voor mijzelf heb ik zoveel onderzoek gedaan en geprobeerd. Het handige is dat in dit boek de informatie gewoon hapklaar te vinden is. Als ik dit boek eerder had gehad, had het me veel tijd en moeite kunnen besparen. Maar dat maakt ook weer niet uit, want nieuwe dingen leren en aan de levende lijven ondervinden dat iets werkt, is nooit verkeerd natuurlijk.


Dit boek heeft me in elk geval weer even opnieuw laten beseffen dat zelfs de kleinste aanpassingen al wat kunnen doen voor onze gezondheid. Door dicht te leven bij wat de Schepping ons geeft, dus vooral pure en onbewerkte voeding tot ons te nemen (zoals God het ons geeft), leven we het echt gezondst. En dit merken we echt in ons lichaam.394 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page